Meldingen
Alles wissen

Gist voeding


Berichten: 292
Topic starter
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ben door al het lezen overal een beetje de kluts kwijt.

Ik heb 5 kilo whisky mout, 5 kilo whisky mout light, 5 kilo maisvlokken, 2 kilo chocolade mout en 2 kilo diastisch mout gemalen (de schrootmolen is onderweg, maar kan nog even duren, daarom gemalen).

3 liter per kg mout

Nu wil ik dit eerst verwarmen voor een half uur op 55 graden en dan de ph controleren en naar 5,5 brengen met melkzuur. Daarna half uur op 63 graden en dan half uur op 72 graden.

Dan de jodiumtest. Word het donker, nog wat langer op 72 graden anders alles uitspoelen.

Dan afkoelen en bij 25 graden gist erbij. 2 emmers van 30 liter.

De gist heb ik gemaakt zoals robbert het beschreven.

Nu weet ik alleen niet of er nog gistvoeding bij moet. Ik lees ergens her en der tomatenpuree en bonen. Maar geen idee welke hoeveelheden. Ook niet hoeveel gist erbij. En kan ik dan de hoeveelheid gist afwegen en in het vergistingsvat gooien of moet er nog een behandeling aan vooraf gedaan worden?

Ik ben even het bos kwijt voor mijn gevoel

Beantwoorden
10 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als je met mout werkt hoeft er geen gistvoeding bij. De omzetting op 55 graden levert beschikbaar spul voor de gist.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Met gist geldt dat overpitchen geen probleem is, ik gooi meestal edn hele hoop erin, een 200 gram of zo. Als de gist goed actief is kan die erin, eventueel nog zuurstof erin kloppen.

Beantwoorden
Berichten: 292
Topic starter
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dankjewel voor het snelle antwoord alchemist. Ik neem aan dat je 200 gram per 30 liter bedoeld?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Een 200 gram op een 25 liter. Zoals eerder gezegd is teveel gist geen probleem, te weinig wel. Zou daar niet te zuinig mee zijn ?

Beantwoorden
Berichten: 292
Topic starter
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dankjewel, dan ga ik nu als de wiedeweerga snel meer kweken

Beantwoorden
BadKarma
Berichten: 53
(@badkarma)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

200 gram gist op 25 liter is echt te veel en te veel gist kan smaak afwijkingen geven.

Ik hou 1 gram per liter als regel aan en zeker bij graan vergisting is extra voeding niet

direct noodzakelijk.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welke gist gebruik je? Want de vraag ging over zelf opgekweekte gist.

Beantwoorden
Berichten: 193
(@marca)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt bij gedroogd gist (bijv bakkersgist) is 1gr/L ideaal, bij zelf opgekweekt gist liggen de verhoudingen heel anders zoals alchemist al aangaf.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

200 Gr nat gist komt overeen met 80 - 100 Gr droog gist
daarnaast hangt het af van het cel getal .
Een low pitch als 1 Gr per liter betekent dat het gist eerst flink moet vermenigvuldigen in opstarten .
Niet elke gist kan dit aan .
bij vermenigvuldiging is flink zuurstof nodig en gist zal daardoor ook weinig tot geen ethyl produceren maar meer zuren en andere alcoholen .
je kunt ook een stess of slepende vergisting krijgen bij een low pitch . Met als gevolg dat gist ook weer veel zuren gaat uitscheiden waardoor ook meer kans op acetaat vorming .

In een high pitch zullen de grote getallen cellen snel door zuurstof heen raken en ook snel in anearobe toestand komen . Alleen anearobe produceer gist ethyl

Een te grote hoeveelheid gist zal snel door voeding heen zijn en afsterven wat zwavelwaterstof vorming veroorzaakt en dus i.d.d smaak afwijking .
Zodra je slierten krijgt zit je te hoog .

De hoeveelheid gist te gebruiken hangt ook af van het aantal gistcellen per milliliter / gram.
En daarnaast of het passend is in de te maken stookwijn .
Een gist wat is gekweekt op andere gistbodem dan waarop het wordt toegepast zal eerst moeten aanpassen en dat gebeurt in de regeneratie dus de eerste cellen sterven af voor er iets gebeurt .
heb je dan een lo pitch zal het opstarten zwaar gaan of na enkele uren al stil vallen .

De meeste zelf gemaakte gisten zijn vaak brei achtig en betekent veel vocht bevatten .
Hierdoor ook in verhouding tot volume een laag cellen getal .
Tenzij je zelf de gist indroogd of geheel droogt .
Hiermee rekening houdende is voor een "ambachtelijk " / eigen gemaakt gist een andere verhouding nodig dan de industriële gisten .

Beantwoorden
BadKarma
Berichten: 53
(@badkarma)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Welke gist gebruik je? Want de vraag ging over zelf opgekweekte gist.

Ja daar heb je gelijk in, ik ging uit van mijn bakkersgist.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?