Hi
Nu de warmere dagen in aantocht zijn is deze vraag ruim laat.
Welke gist kunnen jullie aanraden voor vergisting van sugarwash bij koudere temperatuur ?
Even uitleggen :
Ik heb sugarwash op basis van bakkersgist, 2 maanden laten staan (januari/februari/maart).
Temperatuur van het huis laten dalen tot een 10graden C. In Januari was suikergehalte van de wash 1030 en gisteren was het nog steeds 1030. Dus maw, de gisting is stilgevallen. Gisteren de flessen naast de kachel gezet en zodra de wash rond de 18 graden was, is de gisting op gang gekomen.
Dus vandaar mijn vraag : bestaan er (geschikte) gistsoorten die actief blijven tussen de 10 a 14 graden ?
Thanks voor input
Er zijn geen specifieke gisten voor sugar wash bij lage temperaturen. Ik zou dan naar een ondergistende biergiststam gaan kijken, deze kunnen suikers goed omzetten zonder vorming van esters die je niet zou willen. Ondergisten zijn zeer geschikt voor vergisten op de door jou aangegeven temperaturen.
Thanks Munckerik
Enige referentie voor deze ondergistende biergiststammen ?
Is mij nl volledig onbekend
Je zou een gist kunnen proberen op basis van Streptococcus lactis i.p.v.de Saccharomyces cerevisiae.
(Melkzuren gisten i.p.v. wijn gist -)
Ik gebruik onderstaande voor mijn suikerwash, werkt vanaf 10 graden, perfecte gist.
Fermentis Saflager s-23 bvb, of Mangrove Jack’s M76
Ik gebruik R2 wijngist van lalvin werkt goed bij 5 graden (ik gebruik dextrose en gedemineraliseerd water)
Beetje gistvoeding erbij, dan moet het zeker goed komen
eetlepel appelstroop i.p.v. gistvoeding kun je ook proberen.
Aan allen : Bedankt
Ik ga deze zomer zeker beginnen experimenteren met verschillende soorten gist.
waarom zou je op lage temperatuur gisten eigenlijk ? bij temperatuur tussen 15 en 30 graden werken de meeste gisten . dus veel meer keuze om gist te vinden die niet alleen vlot werkt maar net zo belangrijk een gist dat past bij hetgeen je wil maken . Er zijn veel gisten maar er zijn maar enkele doe echt universeel bruikbaar zijn . Elk gist heeft eigen karakter . ze kunnen beneficiair zijn aan smaak maar kunnen ook bijsmaken hebben die niet passen of moeilijk zijn te verwijderen . sommige gisten vallen weg / blenden goed . sommige geven na rijpen een vreemde afdronk aan de drank .
een rum gist is geen au de vie gist , een whiskey geen vodka of champagne gist .
Voor neutrale alcohol moet de gist zo neutraal mogelijk . Na corrigeren is niet alleen extra werk . het geeft altijd weer residuen .
Hi Robbert
waarom zou je op lage temperatuur gisten eigenlijk ?
Wel, tijdens de zomer is het halen van 24 graden heel eenvoudig. Dus optimaal voor bakkersgist die dan voor een snelle probleemloze vergisting van alle suikers zorgt.
Met snel bedoel ik alles van minder dan 2 maand. Ik ben niet gehaast.
Dus tijdens de zomer kan ik zonder problemen vergisten in de garage.
Herfst, lente en winter haal ik de 24 graden niet. Dan moeten de flessen naast de kachel. Natuurlijk is het geborrel best wel gezellig, maar een serie flessen van 20 liter in je leefruimte is iets te veel van het goede voor de huiselijke vrede.
Oh ja, ik vergat te zeggen dat ik tegenstander ben van het kunstmatig opwarmen van de wash.
Voilà, vandaar mijn belangstelling om te experimenteren met gisten die op lagere temperaturen functioneren.
Ciao en bedankt voor je feedback
Ah het is puur i.v.m seizoen dus .
Je kunt de vaten in winter op warmte matje zetten . paar euro bij reptielen of aquarium zaak .
Persoonlijk gist ik liever op optimale temperatuur i.p.v
minimum . te traag geeft ook weer mindere kwaliteit.
Ik heb deze winter mijn huis constant op 16 graden gehouden en ik had de kweepeer, sleepruim en mispel gewoon in de kamer staan (Ik heb geen vrouw, vandaar). In eerste instantie met champagnegist, maar toen die op was met bakkersgist uit de supermarkt. Ging goed.
De snelle vergisting van suikerwijnen deed ik in een bananendoos met een elektrische deken (EUR 2,50 bij de Emmaus). Daar wat isolatie overheen en dat bleef in een hoek van de kamer mooi op rond de 23 graden.
Voordeel van langzame vergisting schijnt te zijn, dat de smaak beter behouden blijft en niet weggeblazen wordt.
Langzaam gisten geeft i.d.d. meer aroma . Te langzaam geeft verzuring .
Langzaam gisten doe je (met de meeste algemene soorten gist ) bij 15 - 18 graden .