Meldingen
Alles wissen

Gist uit rumwash hergebruiken


Berichten: 8
Topic starter
(@korsakov)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na veel online research en try and error kwam ik tot de conclusie dat nadat een rumwash uitgegist is, het kwalitatief beter zou zijn om de restanten van de gist te recupereren voor de volgende wash. Momenteel zit ik aan de 4de emmer van 25 L waar bij de eerste 1 emmer 1 zakje van mangrove jack rum yeast toegevoegd is. Staat er een limiet op het hergebruiken of is het aan te raden om na een paar uitgegiste emmers een nieuwe generatie gist te starten? Ik weet ook wel dat ik het na een tijdje zelf zou merken wanneer de kwaliteit van de rum achteruit gaat maar graag had ik geweten of iemand hier persoonlijke ervaring in heeft

Beantwoorden
3 reacties
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt altijd gist oogsten .
Maar let wel op dat je niet zomaar de hele laag met dode cellen ook meeneemt .
Te veel dode en oude cellen kunnen zwavelwaterstof meebrengen .
herintroductie van deel van gist zou een 4 a 5 x kunnen .
Je kunt ook de gist oogsten en een frisse cultuur daarmee opkweken .

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@korsakov)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zwavelwaterstof bedoel je daarmee H2S? Tot nu toe heb ik nog niet deze geur ondanks ik de volledige bodem inc dode gistcellen gebruikt heb. Je redenering lijkt me wel logisch dat het niet ideaal is om de dode cellen mee te gebruiken. Wat is de beste manier om de levende gistcellen (in de mate van het mogelijke) zoveel mogelijk te scheiden van de dode?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dat is i.d.d. lastig .Levende en dode cellen maak je officieel zichtbaar met methyleenblauw voor tellingen .
Methyleenblauw trekt in dode cellen en zo kun je telling doen .
Helaas gaan na enige tijd ook de levende cellen kapot aan de methyleenblauw.

Maar er zijn enkele trucjes .
Dode cellen zinken en liggen vaak op de levende .
Dus wanneer je niet hebt geroerd schep boven laagje weg .
waardoor je minder dode cellen hebt .

Ook kun je de prut iets met zuurstof rijk water en wat klein drupje glucose verdunnen.
Gist gaat dan zich op voeden op glucose en de dode ontbindende cellen .
hierdoor gaat gist sneller vermeerderen.
En je hebt een verjongde bodem met minder dode cellen en Autolyse .

Een laag met vrijveel dood gist is slapper dan een laag met meer levende gistcellen .
bij afscheppen en goed opletten dus .

maar het blijft lastig !!

Wat ik doe is tijdens volledige gisting
Een deel vloeistof scheppen . hierin zitten de meeste actieve cellen
Wanneer deze vloeistof op een voedingsbodem is gezet kweek je vers gist .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?