Meldingen
Alles wissen

Gist voor lage temp.

Pagina 2 / 6

Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

(p.s. bier brouwen is een andere sport )

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks Robbert en Cornelis

Electrische matten en dekens gebruik ik liever niet.  

Langzaam gisten is voor mij prima. Ik wist echter niet dat te langzaam, verzuring veroorzaakt.  Mijn wash is bijna 3 maand inactief geweest door te lage temperaturen.  Alles was weliswaar geklaard en naar de bodem gezonken maar niet verzuurd.  Hij is dus nu opnieuw zonder probleem op gang gekomen.

Mijn ervaring is dat met bakkersgist de fermentatie nagenoeg stilvalt bij 15 graden.

Vandaar dat ik wil experimenteren met wilde gist en 'lage temperaturen gist'  om klaar te zijn voor volgende winter.  Winter is coming,  dacht ik.

Ik heb jaren in een heel warm klimaat gewoond en daar was 20 graden halen nooit een probleem.  (het probleem was eerder dat het leidingswater te warm was om je kolom te koelen 🙂  en dat 40 graden wash te warm is.

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

verzuring wil niet zeggen dat de smaak en geur zeer zuur wordt dus is niet meteen aan geur te merken maar zuren ontstaan en binden zich aan de diverse aanwezige alcoholen zoals o.a. ethyl en methyl .
aan eid van de vergisting of tijdens distillatie bemerk je vaak pas dat deze geuren de aanwezigheid ervan verraden
Acetaat lucht en smaak .
bakkersgist zal i.d.d. bij 15 gr vertragen en bij lager tot halt komen ..

( een mash die 3 maanden in actief is geweest zou bij mij absoluut tussen struiken verdwijnen ! )

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi Robbert

Tot op heden nog nooit acetaat of andere onaangename geur bespeurd. 

Maar ik zal alert blijven. 

Bedankt voor de toelichting.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mocht je het toch distileren voeg dan kalk toe voor de overhaal .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mocht je het toch distileren voeg dan kalk toe.

Heb net een stapel oesterschelpen op overschot van kerst/nieuwjaar.  Kunnen die prima van pas komen  🙂

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wanneer je oester schelpen goed spoelt en even aan grof gruis slaat kun je dit prima gebruiken als toevoeging . Kalk heeft meerdere functies o.a. bind zuren en vertraagd verdamping waardoor alcohol zuiverder vrij komt .
Hiermee kun je dus enige vergistings fouten corrigeren .
Je zal wel grotere voorloop en naloop moeten aanhouden .

(Persoonlijk had ik geen moeite gedaan en de mash weg laten lopen .
Een vers begin en goed verlopen vergisting geeft beter resultaat .)

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb net 200 kg zoete spaanse druiven in het vat gekiept,staat buiten,20% vd druiven zat schimmel op,heb ze gewoon er bij gekiept de trossen heb ik met mijn mixer kapot gemaakt en de meeste takjer er uit gehaal,maar er zitten nog stengeltjes in het vat,ik laat het zo staan zonder watersot,die gebruik ik sowie so nooit plastic zak er over en deksel er op ik laat nu de natuur zijn werk doen geen gist en geen suiker maar wel geduld,lukt het niet of is het niet te zuipen heb ik genoeg voor de ramen te lappen,maar lukt wel denk ik.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat is inderdaad simpel mogelijk Chris . Een fermentatie van grote hoeveelheid vruchten zijn meer processen gaande maar blijft ook langer actief omdat meerdere type schimmels en gisten aanwezig zijn ook zal er een eigen temperatuur ontstaan door de activiteiten waardoor proces doorgaat en gemakkelijk een alcohol uitkomen .. Bij distillatie en maken van scheidingen ook al zijn de delen wat groter je krijgt toch een flink deel bruikbaar alcohol / drank .
Bij een mash van water , suiker en gist is de voeding beperkt en gust eenzijdiger dus wanneer gistproces niet geheel goed is gaat afval overheersen in voeding van gist . de vicieuze cirkel ontstaat en wanneer gist dan stilvalt is er ook veel afsterving met meer ontbinding . Start je deze gisting weer op zal de suikers die er nog zijn samen met het afval door de gisten samen worden opgenomen en gisten weer alcohol met meer bijproduct produceren . dus minder bruikbaar deel .

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb afgelopen jaar bij 9 graden buitentemperatuur, in een bak met houtsnippers, mijn vaten gezet, noppenfolie er rond, en een goede vergisting gekregen met een SafLager S-189 (12/15°C ondergist) en met een SafAle W34/70. (10/14°C bovengist) Beide deden het perfect. (Dit was voor bier)

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robberrt ik denk dat ik daar 50 60 ltr van 40% uit krijg.ook al zou het minder zijn heeft niets gekost,als €19 voor lpg.en twee flessen drank,voor de druiven.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Het leuke vind ik dat ik altijd ruil,twee flessen drank voor druiven,van die geef ik er ook van af in de buurt krijg ik vructendrank of speelgoed voor mijn nichtje ik doe iets en krijg in ruil een tatto,mijn hele tuin staat vol bloemen gratis soms zoveel dat ik ze af geef in ruil daarvoor word mijn olie vd auto ververst.krijg ik lege flessen hele zomer gratis sla en scharrel eitjes,etc.zo is het leven nog leuker,en daardoor klaagd ook niemand als ik stook of vlees rook.ze roepen wel eens he Chris ben je weer aan het stoken ,of ze komen er bij zitten.zo kan het ook hou je buren tot vriend.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat is altijd prettig als je zo elkaar wat wat heen en weer kunt helpen .
Ik kreeg laatst paar zakken vol rauwe sugarcane stukken . die heb ik verwerkt en Ik heb nu een paar vaten staan te gisten met basis voor rum .
Grof uitgerekend hou daar een 10 liter van over .
Ik heb voor die sugercanes een flesje absint gegeven .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

( een mash die 3 maanden in actief is geweest zou bij mij absoluut tussen struiken verdwijnen ! )

Quote Robbert

 

Wel Robbert,

na een dikke week de gisting opnieuw op gang gebracht te hebben, is de geur overheerlijk.

Die 3 maanden rust in de kelder en het opstarten van een tweede gisting geeft tot op heden, uitstekend.

Misschien is de diepe fruitige geur toe te schrijven aan de mispels of misschien aan de onderbroken gisting. 

Ik ga de SG verder laten zakken en zodra mash stabiel is zie ik verder.

Ik zal jullie op de hoogte houden

Ciao

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

de geur kan ongetwijfeld lekker zijn en die zal versterkt zijn ook nog door een grotere hoeveelheden acetaten die zijn ontstaan door de tijd die het kreeg alcoholen te binden aan zuren .
Geur zegt niet alles .
Je zal bij het meten van zuren ,sulfaten , acetaten hogere waardes meten dan een normaal verlopen vergisting .
ook meer zwavelwaterstof zal aanwezig zijn.
ook zul je nu hogere hoeveelheden andere alcoholen meten waaronder toch de ontstane hoeveelheid methyl .
Acetaten zijn zeer moeilijk kwijt te raken tijdens distillatie en met een gewone alcohol meter zul je niet zien wat percentage nu ethyl is en percentage andere vluchtige alcohol gelijkende stoffen .

Natuurlijk kun je de vervuilingen accepteren en als de smaak jou bevalt deze behouden .
Tijdens rijping zullen die vervuilingen zich meer en meer gaan melden .

Klopt bij mij ging het tussen de struiken .
Ik begin liever opnieuw met vers dan aan kwaliteit in te leveren of te moeten corrigeren of compromissen maken .
Want je zal het zeker proeven .

Beantwoorden
Pagina 2 / 6
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?