Geweldig om te zien @skoelie, je pakt het meteen goed aan, toevallig ook een testje gedaan met suikerwater en voeding om te zien hoeveel alcohol de gist kan opbrengen? Wildere gisten kunnen wat lager zitten qua percentage en een optie is dan ook te kijken of je het kunt combineren met bakkersgist als tweede gist toe te voegen (na de hoofdvergisting van de wilde gist), sommige soorten maken namelijk bepaalde gifstoffen aan waartegen andere soorten gist niet goed kunnen.
Let wel dat bij het toevoegen van een tweede gist na de hoofdvergisting van de eerste er geen zuurstof beschikbaar is voor celdeling dus ofwel meer toevoegen of een giststarter maken.
Ik heb nog 200g gedroogde gist op basis van witte kool, karnemelk en magere yoghurt in de koelkast liggen, nu ca. 18 maanden oud, die ik wil gaan gebruiken als secundaire pitch voor mijn Highlands (Dalwhinnie) whisky. Hoe kan ik dit het beste tot leven wekken en verder opkweken?
Wakker maken met lauw water en een beetje Marmite, en dan weer bloem en water erbij?
Ik vergist met mijn 25 jaar oude zuurdesem, en lees dit topic met veel interesse. Pak het ook minder overwogen aan vermoed ik: ik mik er gewoon een flinke scheut bij. Tot nog toe met prima resultaat, en de stookwijn komt makkelijk tot 13%.
Tot nog toe is ook nog maar 2 keer, dus misschien gewoon beginnersgeluk.
Ook weer een fantastisch topic dit en zeker iets wat ik ook een keer wil gaan proberen. Ik probeer eerst de fermentatie en stookbasis een beetje onder de knie te krijgen anders zijn er wel erg veel variabelen in het totale proces die goed moeten gaan. Maar lijkt me zeker leuk om een eigen gist te maken op deze manier.
Als je voor whisky op de beschreven manier een basis gist maakt met meel en magere yoghurt, wat voor leven komt daar dan in dat zorgt voor de omzetting van suikers naar alcohol? Want ik zou verwachten dat er vooral heel veel melkzuurbacteriën in komen, maar die zorgen voor zuren en niet voor alcohol toch? Toch lees ik hier steeds over flinke vergistingen en % tussen de 8 en 12%. Klinkt bijna als tovenarij 🙂