Geweldig om te zien @skoelie, je pakt het meteen goed aan, toevallig ook een testje gedaan met suikerwater en voeding om te zien hoeveel alcohol de gist kan opbrengen? Wildere gisten kunnen wat lager zitten qua percentage en een optie is dan ook te kijken of je het kunt combineren met bakkersgist als tweede gist toe te voegen (na de hoofdvergisting van de wilde gist), sommige soorten maken namelijk bepaalde gifstoffen aan waartegen andere soorten gist niet goed kunnen.
Let wel dat bij het toevoegen van een tweede gist na de hoofdvergisting van de eerste er geen zuurstof beschikbaar is voor celdeling dus ofwel meer toevoegen of een giststarter maken.
Ik heb nog 200g gedroogde gist op basis van witte kool, karnemelk en magere yoghurt in de koelkast liggen, nu ca. 18 maanden oud, die ik wil gaan gebruiken als secundaire pitch voor mijn Highlands (Dalwhinnie) whisky. Hoe kan ik dit het beste tot leven wekken en verder opkweken?
Wakker maken met lauw water en een beetje Marmite, en dan weer bloem en water erbij?
Ik vergist met mijn 25 jaar oude zuurdesem, en lees dit topic met veel interesse. Pak het ook minder overwogen aan vermoed ik: ik mik er gewoon een flinke scheut bij. Tot nog toe met prima resultaat, en de stookwijn komt makkelijk tot 13%.
Tot nog toe is ook nog maar 2 keer, dus misschien gewoon beginnersgeluk.