Meldingen
Alles wissen

Gist zelf maken !

Pagina 14 / 14

Skoelie
Berichten: 88
(@skoelie)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Magere yoghurt/bloem en bramen/vlierbessen/wilgenbast/bloem

(middelste schaaltje is met volle yoghurt, die deed het niet)

1694962391-B3F2D16C-BCC3-4D00-B0EF-5215E3F93D5C_4_5005_c.jpeg
Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 88
(@skoelie)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Bramen/vlierbessen/wilgenbast met patentbloem: prima gerezen!

1694962503-70DD0CBC-FB96-4881-8F18-606EA98CD404_4_5005_c.jpeg
Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 88
(@skoelie)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Blauwe bessen met veldsla, en witte kool op karnemelk met wat bloem

1694962576-686E196E-02BB-45D5-A72F-9CA9D487E2D9_4_5005_c.jpeg
Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 88
(@skoelie)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

De variant met blauwe bessen en veldsla was erg snel

1694962648-513A701B-3084-44CD-B20D-14CC62A0F815_4_5005_c.jpeg
Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 88
(@skoelie)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Gedroogd tussen 2 lagen bakpapier

1694962712-B2D6BD16-5ADB-4096-B1C2-C8CB3407D90D_4_5005_c.jpeg
Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 88
(@skoelie)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Gebroken om te bewaren in een zipzakje

1694962785-C4BCBCDD-ED63-4876-BD31-9CCCE86F67A6.jpeg
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geweldig om te zien @skoelie, je pakt het meteen goed aan, toevallig ook een testje gedaan met suikerwater en voeding om te zien hoeveel alcohol de gist kan opbrengen? Wildere gisten kunnen wat lager zitten qua percentage en een optie is dan ook te kijken of je het kunt combineren met bakkersgist als tweede gist toe te voegen (na de hoofdvergisting van de wilde gist), sommige soorten maken namelijk bepaalde gifstoffen aan waartegen andere soorten gist niet goed kunnen. 

 

Let wel dat bij het toevoegen van een tweede gist na de hoofdvergisting van de eerste er geen zuurstof beschikbaar is voor celdeling dus ofwel meer toevoegen of een giststarter maken.

Beantwoorden
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@alchemist een heel simpel apparaatje kun je gebruiken om te zien of het gist goed is of niet.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

En wanneer je dit ziet in je mash dan weet je hoe ver het is 

1695040026-IMG_20230918_141635162.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

Wat zwevende vezels

1695041491-IMG_20230918_144914668.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@robbert welke vergroting zien we hier? Is inderdaad wel om te doen en ik zie al digitale microscopen met video functie voor 5 tientjes, wel maar 1000x vergroten daarom dat ik het even vraag.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@alchemist dit is 1200x vergroot..

 

 

Beantwoorden
Skoelie
(@skoelie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 88

@alchemist Testjes m.b.t. alcoholopbrengst wil ik zeker t.z.t. nog 'ns gaan doen, maar dat zal iets voor de kerstvakantie worden.

Wat ik me nog wel afvraag: de culturen op basis van yoghurt en (karne-) melk resulteren in een gist op basis van melkzuurbacterie (lactobacillus), maar de cultuur op basis van het fermentatievocht van bramen, vlierbessen en wilgenbast zonder yoghurt of melk te infecteren, wat is daarvan de basis?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@skoelie je hebt op allerlei soorten fruit en groenten allerlei soorten wilde gist, het is niet slechts saccharomyces cerevisiae en melkzuurbacterien.

 

Er zijn duizenden soorten, zelfs de saccharomyces cerevisiae zal er meer dan 1500 hebben die gebruikt worden worden voor wijn, bier, whisky, cider etc.

 

Ook de melkzuurbacterien hebben meerdere soorten, vaker worden hiervan een aantal benoemd zoals L.paracasei, L.plantarum, L.brevis, L.casei, L.fermentum, L.acidophilus.

Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 88
(@skoelie)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik heb nog 200g gedroogde gist op basis van witte kool, karnemelk en magere yoghurt in de koelkast liggen, nu ca. 18 maanden oud, die ik wil gaan gebruiken als secundaire pitch voor mijn Highlands (Dalwhinnie) whisky. Hoe kan ik dit het beste tot leven wekken en verder opkweken? 

Wakker maken met lauw water en een beetje Marmite, en dan weer bloem en water erbij?

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@skoelie lauw water  , sinaasappelsap en wat mout , en dan met tarwebloem een deeg bol maken en op kamer temperatuur zetten.

Beantwoorden
Skoelie
(@skoelie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 88

@robbert De (geschrote?) mout eerst koken en dan het kooknat gebruiken?

Toch zeker niet de moutkorrels erin verwerken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@skoelie geschroot mout even met water op 67 graden half uurtjes verwarmen

Beantwoorden
Berichten: 4
(@fiederels)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Ik vergist met mijn 25 jaar oude zuurdesem, en lees dit topic met veel interesse. Pak het ook minder overwogen aan vermoed ik: ik mik er gewoon een flinke scheut bij. Tot nog toe met prima resultaat, en de stookwijn komt makkelijk tot 13%.

Tot nog toe is ook nog maar 2 keer, dus misschien gewoon beginnersgeluk. 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@fiederels ik gebruik zeg maar "9 van de 10 keer" een zelf gemaakte gist  .  ( Ik ben ook begonnen in een tijd dat al die pakjes gisten niet te krjjgen waren ) ik doe het op verschillende manieren aangepast aan wat ik wil vergisting.  Een 13 -15 % is hiermee ook gewoon mogelijk en met zuurdesem ook echt geen beginners geluk .  

Ook als je op " oma's manier" zuurkool zou maken en het vocht daarvan gebruikt bij een graan vergisting krijg je prima resultaat.  

Je moet wel altijd rekening houden dat elk gist soort een ander profiel geeft . Dus het idee van " ik koop een gist wat snel klaar " of " goed koop" is kan wel zorgen voor snel veel alcohol maar kan daarbij ook gewoon de smaak naar de klote helpen  . 

Per product wat je vergist en daarbij welk beoogde smaak profiel je wil bereiken kies je het te gebruiken gist .

Beantwoorden
(@fiederels)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 4

@robbert Dat smaakprofiel is iets waar ik eens mee ga experimenteren, met de recpeten uit dit draadje.

Beantwoorden
Pagina 14 / 14
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?