Meldingen
Alles wissen

Gist zelf maken !

Pagina 13 / 14

de Scheider
Berichten: 79
(@ahelmons)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Robbert, ik ga ermee aan de slag, bedankt voor je info.

Beantwoorden
de Scheider
Berichten: 79
(@ahelmons)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste Robbert, even paar vervolg vragen,

hoeveel uur per dag moet de 75 Watt "full spectrum spiraal dag lamp" branden voor de vermeerdering van de gistcellen en om ze een sterkere celwand te geven?

Hoeveel dagen dient deze UV lamp te branden voor de gistcellen?

Als ik de gevraagde boven staande uren heb laten branden, wil ik de halve inhoud van elk gistbakje in de  koelkast bewaren. Kan ik hier glycerine of iets anders bijdoen om de gist langer goed te houden. (is elke week wat lauw water en speltmeel verversing gewenst?). 

Hoelang kun je deze in de koelkast bewaren?

Als je adviseert glycerine of iets anders erbij te doen, over hoeveel cl. denk je dan?

De andere halve inhoud van elk gistbakje wil ik in de diep vriezer bewaren. Ook hier glycerine of anders bijvoegen? Over hoeveel cl. denk je dan?

Alvast bedankt, Ad.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Jr kunt met glycerine inderdaad de gist jwat beter bewaren in de vriezer
1ml op 100 ml
Uv brand de dafen tit je het gaat opslaan

Beantwoorden
de Scheider
Berichten: 79
(@ahelmons)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Robbert, bedankt voor je adviezen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een simpel oude manier van gisting opwekken .

Mout koken in water.  

Hoeveelheid water is wat de mout kan opnemen .

1633874543-IMG_20211010_131634667.jpg
Beantwoorden
21 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Na koken 

1633874590-IMG_20211010_132428981.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Nog wat water erbij

1633874721-IMG_20211010_132604379_HDR.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Restanten van ananas ga ik nu gebruiken

1633874774-IMG_20211010_132613805.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Toevoegen 

1633874828-IMG_20211010_132721332_HDR.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Hierna rauwe honing erdoor roeren 

1633874886-IMG_20211010_132757191.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Hierna nog twee lepels patent bloem

1633874979-IMG_20211010_133010689_HDR.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Doorroeren en afdekken.

1633875037-IMG_20211010_133213397.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Als de warmte goed is zie je al snel activiteiten .

1633875174-IMG_20211010_155727428.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Nu gewoon afgedekt laten staan op kamer temperatuur . Hierdoor zal er in komende 48 uur een gistcolonie ontstaan .

Hieruit kweken  tot we een hoge cellen tal zal ontstaan .

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@robbert En waar gebruik je deze gist voor?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist ik heb dit even snel als voorbeeld gemaakt met ananas . Dit geeft snel resultaat . Voor een melasse of mais mout beslag werkt dit prima .

Als na gelang de te maken drank accent kun je i.p.v. ananas ook appelschil , wittekool , aardappel , spinazie , pruim , pruimen blad , acasia , brandnetel ( erg neutraal ) knolselderij , zeewier , mos gebruiken .

Ook kun je de gist drogen tot korrels  wanneer het klaar is 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@robbert  Een aantal van de suggesties heb ik inderdaad al gebruikt, er staan nu 2 Whiskies te vergisten (eentje met witte kool en de andere met perenschillen opgekweekte gist).

 

Dat drogen tot korrels heb ik in het verleden eens geprobeerd en eindigde nogal in een langdurige schoonmaak sessie 😆 .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist gist kweken op wittekool is een voor whiskey een goede keuze. .

Als het gist een mooi " deegbal " achtige vorm heeft is het vrij makkelijk te drogen . Wanneer het wat meer vloeibaar is zal het inderdaad wat meer moeite kosten ..

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

De 5e dag is de gist volop actief . Wat vers water erbij gedaan en beetje meel .

Over 48 u nog eens erbij en wat meel .

Dan zou het moeten gaan rijzen. . dan kan het gedroogd.

1634150638-IMG_20211013_202641838.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

De 5e dag is de gist volop actief . Wat vers water erbij gedaan en beetje meel .

Over 48 u nog eens water erbij en wat meel .

Dan zou het moeten gaan rijzen. . dan kan het gedroogd.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@robbert Het drogen ben ik benieuwd naar Robbert, dat wordt de haardroger die je ook voor je grijze manen gebruikt?

1634152991-lionmane11x14noborder.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist ventilator kacheltje van de gamma

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@robbert Dat verklaart de haardos ook meteen hahahahahahaha

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist hoezo ?

1634160053-unnamed.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@robbert Een foto uit het tijdperk dat kleurenfoto's net mogelijk waren, ik dacht dat we op een forum zoals dit een beetje anonimiteit zochten maar eerlijk is eerlijk de tand des tijds is niet mild geweest 😉

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist oud en charismatisch is mee te leven .

En vertel hoe is het met jong en lelijk alchemist ? 😂

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik weet niet of iemand er wat aan heeft, maar afgelopen week kreeg ik deze link toegestuurd:

https://www.academia.edu/13665399/Taming_wild_yeast_potential_of_conventional_and_nonconventional_yeasts_in_industrial_fermentations?email_work_card=view-paper

En dan kreeg ik in een kolom rechts van het artikel ook nog een hele serie artikelen over vergelijkbare onderwerpen.

Beantwoorden
stookje
Berichten: 138
(@stookje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoe weet je wanneer je genoeg gistend deeg hebt om in een 25L vat verdunde melasse te doen? En is het nodig om de gist eerst te drogen of kan ie met deeg en al meteen in het vat?

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stookje als de gist rijst is die al bruikbaar.  ja je kunt het zo zondee drogen toevoegen aan de melasse

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1831

@stookje als je 1/2 liter dik deeg heb wat goed aan het rijzen is dan is dat voldoende. Ik maak daarna nog wel een giststarter. Dan voeg ik in stapjes het product wat ik wil gaan vergisten bij het dikke deeg toe totdat ik 1.5 liter heb(1.5 liter giststarter voor 25 liter stookwijn)

Het drogen van de gist doe je alleen als je het wil bewaren, dit is een alternatief voor het invriezen van de gist. Maar naar vers gist gaat natuurlijk de voorkeur uit.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Tijd om weer eens wat gist op te kweken, de bedoeling van deze is om eens te oefenen met het drogen van de gist in de oven (op de laagste stand, 30 graden) met de deur open.

Ik had de witte kool over dus een pak magere melk en wat bloem zijn de enige kosten die gemaakt worden. 

1654420179-IMG20220605104809.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@alchemist ziet er weer smakelijk uit. Ben benieuwd hoe het drogen zal gaan.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Een aantal methodes geprobeerd,

 

  • Eerst in de oven op de laagste stand (30 graden) en met de deur open gedurende een aantal uren laten drogen. Dat werd helaas niks, de ventilator van de oven bleek te weinig lucht te verzetten om het te drogen.
  • In een kaasdoek gedaan en opgehangen, dat werd een beetje een kliederboel en het drogen ging niet snel genoeg, er begon schimmelvorming te komen helaas.
  • Een tip van een dame uit India gevolgd (Youtube) die zelf gist maakt voor haar zuurdesembrood, zij deed de actieve gist tussen twee bakvellen (in mijn geval de witte van Jumbo huismerk) en platdrukken, daarna met een ventilator gedurende een aantal uur laten blazen en het droogde prima op. Het voordeel van deze methode is dat je beestjes zoals vliegjes etc er makkelijk weg van houdt.

 

De opbrengst van een setje bakvellen is ongeveer een 170 gram geworden dus dat valt heel erg mee, ik heb nog een 2 liter staan die actief is maar het gros hiervan gaat niet gebruikt worden. Eerst gaat deze batch de koelkast in voor 1 of 2 maanden en dan eens testen of het levensvatbaar is.

1654951475-IMG20220611142618.jpg
Beantwoorden
5 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1831

@alchemist welk You Tube filmpje was dat?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rumo 

 

 

Vanaf 1 minuut 5 begint het, tot aan 2 minuut 20 of zo.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1831

@alchemist ziet er simpel uit dat moet mij ook wel lukken.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rumo dat was de gedachtegang hier ook, maar de 2e batch is nu aan het drogen en daarna wordt het getest met suikerwater om te kijken of er leven in de brouwerij komt, werkt dat dan kan ik een voorraad gaan aanleggen voor whisky's, of eventueel om eens uit te delen (mits het actief genoeg blijkt) aan forumleden. Maar dat laatste is nog niet zeker, ik wil eerst meer spelen met het maken en het drogen, dus het wordt binnenkort wat monsterflesjes uitzoeken etc om in het in te bewaren.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Omdat de nieuwsgierigheid het wederom won, misschien ook dat ik wil vermijden een tijd te wachten zonder dat de gedroogde gist enige tekenen van leven zou vertonen, heb ik eergisteren een flesje gevuld met water, rietsuiker en marmite , klein beetje van de gedroogde gist uit de koelkast toegevoegd en toen geduldig gewacht.

 

Na een dag zit er leven in het flesje en ruik je de alcoholgeur ook goed, dus het drogen lijkt goed te werken en ik zal binnenkort eens voor monsterflesjes etc. gaan kijken. 

1656054639-IMG20220623172949.jpg
Beantwoorden
Berichten: 1831
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gist drogen dat zou mij ook wel moeten lukken dacht ik, dus tijd voor een experimentje. Ik had geen gist bij de hand dus maar eens in de vriezer gekeken. En daar had ik nog een gist die ik 3 1/2 jaar geleden ingevroren had, dus gelijk nog een experiment of deze tot leven wilde komen. En ja, na 2 dagen was de gist al levensvatbaar deze heb ik verder opgekweekt zodat ik wat meer volumen had. Daarna net als in het filmpje uitgesmeerd op bakpapier en een dag laten drogen in de zon. Toen het voldoende droog was heb ik het tot poeder gestampt en in vacuümzakjes gedaan. Nu liggen ze in de koelkast en zal ik na een paar weken of maanden eens kijken of ik het weer tot leven kan wekken. 

Foto1 

 

1656501356-Drooggist1.jpg
Beantwoorden
6 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1831

Foto2

1656501397-Drooggist2.jpg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1831

Foto3

1656501426-Drooggist3.jpg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1831

Foto4

1656501453-Drooggist4.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rumo ziet er professioneel uit zo. Ik heb op t op deze manier gedaan omdat ik geen reincultuur hoef te verkrijgen, dat zal die van jou misschien ook niet meer zijn.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1831

@alchemist, dat weet ik wel zeker 😆 😆

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1831

Na ruim een maand wilde ik toch eens kijken of de droge gist weer tot leven wilde komen. Ik had nog wat gist over wat ik niet in de vacuüm zakjes had gedaan en heb dat net als in het filmpje van de Indiase dame met wat water gemengd. Ik heb er ook wat patentmeel bij gedaan en na een dag zat er al leven in 😮 Na 5 dagen opkweken had ik genoeg voor mijn supermarkt druivensap experiment. Met wat druivensap heb ik in 2 dagen een giststarter gemaakt. Na dat ik de giststarter bij het druivensap had gedaan had ik nog wat giststarter over en ja wat doe je daar mee 🤔     DROGEN maar weer 😆 Ik heb weer wat tussen bakpapier gesmeerd en dat ligt nu in de zon te drogen.

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 409
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

na een paar keer oefenen staat nu mijn eerste appelsap met eigen gemaakte gist in een emmertje, gist volgens robbert zijn recept, staat ook nog een bakje kool/appel en magere melk wat het volgende probeersel gaat worden, erg leuk en bevredigend het in eigenhand hebben. bedankt robbert voor je recepten en filmpjes

1681677361-gistprobeersel.jpg
Beantwoorden
rinus55
Berichten: 409
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

nog een vraagje, gist in de koelkast hoort dat gewoon te gaan rijzen alsof het warm staat?

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1831

@rinus55 Nee, als je gist koel zet gaat het meestal slapen.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 409

@rumo dit van mijn rijst gewoon door tot 3x de begin hoeveelheid, ga het splitsen en kijken wat er gebeurd of dit zo blijft gisten in de koelkast

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De gist van ananasschillen beviel goed met de eerste testen, maar dat proces legt wederom een klein probleempje bloot voor me, timing. In dit geval ging de gist sneller dan de spullen verzameld waren voor de vergisting (suikerriet wat de moeder van een collega mee heeft genomen uit het Caraibisch gebied). Nu loopt de vergisting sinds gisteravond en een wildere gist kan ietwat trager starten, zitten nu op een luchtbel per 10 seconden, let wel dit is in een waterkluis dus de afsluiting is prima.

 

Maar ik begon weer te denken over het maken van gist en deze te drogen om zo een droge gist klaar te hebben voor wanneer ik weer rum, bourbon of Ierse whiskey ga maken, bij de Schotse varianten doe ik misschien nog wat anders maar bij de rokerige varianten wil ik het niet wagen met de lacto-rakkers aangezien die de rooksmaak nogal kunnen wegnemen.

 

Murmillo leek me z'n kerstmis lijstje door te sturen met een boek wat hij wilde, Chris White - Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation. Ik heb er even doorheen gebladerd (de digitale versie even ingekeken) en het hoofdstuk over gist hergebruiken, met wassen en dergelijke, het gebruik van zuren om bacteriën eruit te halen, iets wat te gecontroleerd moet gebeuren om als hobbyist dit uit te voeren trouwens. Maar het gaf wat stof om over na te denken en ik hoop dat iemand een zinnig antwoord heeft op de volgende vragen.

 

  • Is het wassen van een opgekweekte gist zinvol? Uit het oogpunt om eventuele gebruikte fruitsoorten, melkzuurbacteriën te verwijderen en hopelijk de actievere fractie te scheiden van de rest.
  • Voor de rum gist, zinvoller om te kweken op concentraten (hiermee bedoel ik melasse, appelstroop, dadelstroop) en de meel achterwege te laten om kruisbesmetting te voorkomen, aangezien het gewassen gaat worden wil ik eigenlijk geen bulk creëren om te moeten drogen.
  • Werkt hetzelfde grapje ook voor melkzuurbacteriën alleen? Bijvoorbeeld als ik een lactofermentatie zou uitvoeren van bepaalde vruchten (pruimen) en dat wel lichtelijk met bloem mengen vooraf aan het wassen. Ik lees online namelijk wat problemen met melkzuurbacteriën en drogen, veelal wordt een vorm van vriesdrogen gebruikt.
Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist zinvol wassen hangt af van doelstellingen en waarin je gist gaat gebruiken. Het wassen geeft meer gerichte smaken . En kan een hoger percentage opleveren . Verfijning .  Niet wassen kan bredere smaak krijgen . 

Rum gist op eigen stoffen / concentraat kweken geeft een hogere zekerheid in starten .  Nadeel voor de gretige mens is percentage iets lager maar ! Dit kan me secondaire pitch ook weer opgepompt. En je moet zodra het opgekweekte gist op sterkte is meteen toevoegen aan te vergisten beslag. Of je moet het meteen drogen om houdbaar te maken voor later gebruik.

Ja ook het werkt voor Melkzure gist maar je zal om zout gehalte moeten denken om te zorgen dat andere gisting minder kans krijgen zich ook te ontwikkelen.

Vriesdrogen is vaak toegepast omdat het sneller dus minder kans op bederf en makkelijker toe te passen is. Maar ook Vriezen kan de cellen kapot makken wanneer het snel gebreurt. Vaak gebruikt men daarom ook glycerine of maïzena 

Gist drogen aan lucht of warmte gebeurt vaak op  trillende roosters van groot oppervlakte.

 

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@robbert het wassen voor de rum gist is meer om eventuele fruit deeltjes weg te pakken en het volume wat te verminderen wat ik moet drogen. Ik zal binnenkort weer ananasgist maken en dat eens wassen en drogen. Kijken hoe actief dat erna is.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist als je de gist zo wast / zuivert krijg je ook een stabieler gist wat in verdere generatie ook gerichter op een profiel blijft.

Je kunt een gist zoals jou ananas project  tot wel 4 jaar behouden en regenereren in koelkast.

Gedroogde vorm zal in principe gewoon weer opstarten. Zorg wel voor hoog cellen getal. 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@alchemist ik denk dat William je ook nog wel wat over kan vertellen. Ik ben erg druk geweest een redelijke "weizen" te brouwen in het voorjaar en heb daarvoor een wyeast liquid gebruikt welke ik waste enkele keren , bewaarde in de koelkast en erna in de volgende poging probeerde. Merkte voornamelijk dat de gist steeds sterker werd.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist terug komen op het wassen en het regenereren van gist. 

Het lijkt wel of het iets nieuws is maar 40 jaar geleden was gist maken en regenereren voor hergebruik eigenlijk voor iedereen een standaard klusje. 

Bij rum of bepaalde methode zoals ook sourmash is wassen vaak iets dat pas na enkele generaties wordt en werd gedaan .

Door juist rauw te hergebruiken maak je gebruik van diverse gevormde zuren.

We praten hier niet over gist voor bier . Bier brouwen is een hele andere simpelere "sport" en methoden hebben toch grote verschillen met het maken van whiskey, rum gin e.d. 

Het wassen van de gist wordt vaak gedaan met gedestilleerd water.  

Regenwater is vaak zachter ( voordat het verhaal van fijnstof weer wordt aangedragen de eerste regen slaat dit neer dus na enkele uren is de regenwater kwaliteit bij opvang prima ) 

Zuurstof gehalte en mineralen en zouten in helderwater hebben invloed op gist regeneratie na wassen. 

Zeker wanneer je Melkzure gist gebruikt en deze wil wassen en regenereren is zout gehalte in het water belangrijk. 

Voordeel van gist wassen en regenereren is ook wanneer je een eigen gist kweekt je ook onderscheid kan maken van de standaard ( bijna voorgeschreven)  gisten.  Dus een eigen product. 

Echt besparen in kosten doe je alleen als je meerdere kilo's per jaar verbruikt. 

Tijd moet je niet rekenen .

Goed product kost tijd.

En voordeel is eigen gemaakt gist is vers en werkt altijd ! 

 

P.s. als je 2 j terug gaat in dit topic kom je ook gist maken met ananas tegen. 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De hoofdgedachte achter de eigen gist maken, eventueel wassen en drogen heeft met gemak te maken dat ik beschikbare gist heb wanneer het me uitkomt eigenlijk. Een ietwat minder breed smaakprofiel kan ik mee leven, ze zullen toch voor rum (die fruit of dergelijke toevoeging krijgt), bourbon (hoeft niet te funky) en Ierse Whiskey (mogen de granen doorschijnen) zijn.

 

Ik ben deze week alleen een tweetal dagen weg vanwege een werkbezoek bij de Oosterburen dus het opkweken zal volgende week of in dit weekend gaan gebeuren. Ik ga even starten met de ananasschil gist aangezien die snel aanslaat en voor de eerste paar oefenrondjes geschikt is. De Bouwmarkt van "Er is altijd iets te doen" heeft 5 liter jerrycans met gedestilleerd water voor nog geen 3 euro dus dan gebruik ik die wel.

 

Ik zal wanneer ik start wel wat foto's maken en hier neerzetten en dan kunnen we collectief bijhouden of het goed gaat 😉 

Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 25
(@skoelie)
Eminent Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Gegrepen door dit interessante onderwerp ook maar 'ns aan de slag gegaan met het zelf maken van gist.

Begonnen met het basisrecept op basis van yoghurt en bloem, tegelijkertijd ook het recept met bramen, vlierbessen en wilgenbast met patentbloem opgestart (zie de foto hieronder). Ging als een speer en staat nu in weckpotten in de koelkast om t.z.t. te worden gebruikt.

Vervolgens 2 varianten met magere melk geïnfecteerd met fermentatiesap van witte kool resp. blauwe bessen en veldsla op karnemelk met wat bloem, en opgekweekt met patentbloem. Vooral de laatste ging erg snel. Deze 2 heb ik gedroogd en bewaar ik in zipzakjes in de koelkast.

1694962139-C4B1C80B-657F-411A-9365-675B32B1E943.jpeg
Beantwoorden
Pagina 13 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?