Meldingen
Alles wissen

Still Spirits gist

Pagina 1 / 3

mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo mede stokers,

Wilde even mijn bevindingen met jullie delen.

Ben sinds kort trotse eigenaar van een T500, (top apparaat) en heb nu ook een gist van Still Spirits gebruikt.

Moet zeggen dat deze WEL doet wat er op de verpakking staat. Hier onder de gegevens.

Is nu aan het klaren en gaat morgenavond de T500 in.

Deze gist is wel iets duurder, maar de ervaring die ik heb met bv Alcotec Vodka Star die er dus dikke 2 weken over deed en lang niet zo tekeer ging als deze gist is het mij wel waard. Het begon binnen een paar uur al te borrelen en de volgende morgen stond ie gewoon te blazen als een malle(wat 3 dagen doorging) daarna werd het minder en gisteren stond het waterslot stil. SG gemeten (980) alc. (19% via vinometer). Naar mijn idee klaar voor de stook.

Prettig weekend allen.

Groet Mauser.

Beantwoorden
42 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Mauser,

Goed om te lezen dat je zo tevreden bent over deze gist. Het is dan ook de meest verkochte turbo momenteel. Vroeger was dat de Prestige 8KG, maar daarover verschilde de meningen enorm. Daarom heb ik die er helemaal uitgedaan en deze vervangen voor de Still Spirits Classic 8.Β 

En inderdaad, over deze gist nog nooit een klacht gehoord!Β 

Succes met de stook morgen!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Top spul de gisten van Still Spirits.

Wanneer je kwaliteit boven kwantiteit wil, probeer dan ook eens de Pure Yeast van Still Spirits, dan krijg je een kwalitatief nog beter eindresultaat.Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Sluit ik mij geheel bij aan, is de beste turbo gist die ik tot nu toe heb gebruikt ??

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De Pure is de enige gist die ik tot nu toe gebruikt heb voor de T500 kolom maar over de hele run bleef er toch wat scherps en een luchtje aan zitten.

Bij de vergisting niet boven de 22 Β°C geweest.

Ik heb nog een zakje liggen en ik denk er over om toch wat minder suiker te gebruiken (had 6kg gebruikt geloof ik, de aanbevolen hoeveelheid in elk geval) of 2x te stoken.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Was dat de Pure van Still Spirits? Prestige heeft ook een Pure gist. Sommigen zweren bij Prestige, ik zelf zweer bij Still Spirits.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik ga na mijn beginnersfout toch ook overstappen naar een wat betere versie (en duurdere)

Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het was deze:Β  https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-turbo-pure/

Die van Still spirits dus.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Mick, je schrijft dat dit de enige is die je ooit gebruikt hebt.Β  Als ik het goed begrijp heb je nog geen vergelijkingsmateriaal met andere gisten?

Alcohol van 92+ lijkt altijd een beetje een bijsmaak aan te zitten. Dat heb ik zelf gehad met de gekochte alcohol van Primasprit. Die is 96,5% en ik dacht echt een gistsmaak waar te nemen. Eenmaal verdund was van een bijsmaak niets meer te merken.

Verder kun je de resultaten van deze gist optimaliseren door tijdens de vergisting vloeibare kool te gebruiken, geen kritalsuiker maar glucose te gebruiken en, maar dat doe je waarschijnlijk al, klaringsmiddel te gebruiken

Wil je helemaal voor absolute zuiverheid gaan dan kun je nog filteren over actieve kool. Zover ga ik zelf niet, ik houd het bij vloeibare kool en klaringsmiddel πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Actieve kool was gebruikt tijdens vergisting en klaringsmiddel erna, tijdens stoken temperatuur rond 55 Β°C gehouden.

Was eerste stook, ik had gelezen dat de kolom niet eerst gereinigd hoefde te worden, kan het daaraan liggen?

De pakking stonk na de stook, dat deed hij voor de stook in elk geval niet

Β 

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hhahaha, dat de pakking ruikt klopt wel dat is gewoon de fijne lucht van de stookwijn, ditΒ  ruikt altijd πŸ˜‰

Scherpte is wat minder bij gebruik glucose, maar kost wel meer...

Β 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan heb je het goed gedaan hoor, voor de eerste stook hoef je niet perse te reinigen, je zou hem een keer kunnen doorspoelen met kraanwater, maar meer ook niet. Dat hij na het gebruik anders ruikt is normaal. Je kunt de kolom op zjin kop onder de kraan houden. Het water loopt bij de zwarte kap gewoon tussen de naden door. Eens in de zoveel tijd kun je de kolom leegstorten, zadeltjes in een vergiet en dan kun je wat uitgebreider reinigen. Maar dat hoeft niet iedere keer hoor.

Wat heb je er inmiddels mee gemaakt? Heeft dat ook een bijsmaak? Of is de bijsmaak verdwenen als je er bijvoorbeeld limoncello of iets anders mee maakt?

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@ munck vertel eens wat meer over de pure yeast aub. Waar gekocht, ervaring, smaak etc. aub. @stookforum als het echt goed is dan voor in de winkel? Geef liever mn geld aan een gepasioneerde winkel dan een multinational

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een eerste stook met de 500 achter de rug(heb er echt van genoten)? voor de eerste stook alleen met kokend water door gespoeld. Na de stook ook met kokend water doorgespoeld. Alcohol die eruit kwam was prima. Hiervoor met een snelkookpan gestookt waar altijd een nasmaak achter bleef. Terwijl ik daar ook 80% mee haalde. Toch die typische nasmaak. Wat je ook terug proefde in het eind product. Heb bij de 500 alcohol een whisky essence gebruikt. Prima te drinken en geen na en-of bijsmaakjes. Gaan binnenkort limoncello maken.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Scherpte is wat minder bij gebruik glucose, maar kost wel meer...

Hier sluit ik me bij aan. Op de hoeveelheid alcohol die je overhoudt is m.i. de meerprijs van glucose t.o.v. suiker haast niets. Per borrel is het al niet meer uit te rekenen πŸ˜‰

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?