Meldingen
Alles wissen

Gistemmer openen

Pagina 1 / 2

Berichten: 16
Topic starter
(@presto)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb plots op verschillende topics het trucje met de lucifer gelezen om te checken of je vergisting klaar is. (Hou een lucifer boven je wash, gaat hij uit: nog niet klaar, blijft hij branden: stoken maar)

Nu kwam de vraag in mij op: hoe vaak mag je dat checken? Is het niet slecht om je vergistingsemmer te openen voor hij klaar is?

Groetjes en alvast een fijn weekend, Presto

Beantwoorden
20 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Presto,

Eigenlijk regelt het zichzelf.
Zodra je mash nog niet is uit gegist en de vlam uit gaat wordt er nog zoveel Co2 uitgestoten dat er eigenlijk direct weer een beschermend koolzuur dekentje wordt gevormd.
Blijft de vlam branden:lekker weg stoken! Cheers alvast man 😉

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De aanbeveling is dan wel als je de gistemmer gaat openen om niet te schudden ermee, doe je dat kan er teveel CO2 verdwijnen en krijg je een infectie van ander spul. Onderstaand heb ik ook al een paar keer gehad, zolang het wit is geen probleem maar zwartkleuring is weggooien.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Oh ja, als je de aansteker erbij houdt wanneer je dit ziet kun je een steekvlam krijgen, paar weken terug was ik wat haren op m'n hand kwijt.

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@presto)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Okay thanks boys! Altijd fijn om een snel en duidelijk antwoord te krijgen! En bedankt voor de heads up @Alchemist.

Cheers!

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 423
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En als je 50L gisteremmer lekker bij het CVkacheltje binnen staat? Staat dan niet meteen je huis in de hens bij zo'n proef?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je een aansteker erbij houd en je krijgt een steekvlam is er metaangas vorming geweest dat betekent dat er rotting plaats heeft gevonden en kun je er niets meer mee

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zal zo'n vaart niet lopen. Je kunt altijd een tuinslang in je waterslot steken en de andere uiteinde van de slang uit een raamkiertje hangen. Ben je ook meteen van de stank af.

Beantwoorden
Berichten: 60
 Arie
(@arie73)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ben wel nieuwsgierig wat voor mash/wort/most was dit eigenlijk, en welke soort gist hiervoor gebruikt is.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Foto komt niet van mijzelf maar t zag wel zo uit. Ik heb het een driemaal gehad (eenmaal vlammetje) met granenmengsels, meen gewoon een standaard gist zoals Fermentis M1. 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 423
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goeie! Wordt gewaardeerd door de vrouw. Ik ben de sugerwash aan t vergisten, lekker voor O&N 2020/2021 goede ontsmetting regelen voor de buren;)

Beantwoorden
Berichten: 60
 Arie
(@arie73)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hmm vreemd, deze gist zou een goeie geschikte en sterke giststam zijn voor een granenmengsel... Maar waar bestond de mash dan eigenlijk uit, en hoe is maisch uitgevoerd?

Dit omdat ik dit wel heel interessant vind om te achterhalen wat de oorzaak van deze "besmetting" zou zijn.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het proces staat hier beschreven van die Whisky,

https://www.stookforum.nl/thread/moutloze-whiskey/

Robbert appte me er net over dus was even gaan graven in de archieven. Het probleem hier is een te trage vergisting geweest doordat ik teveel maïsvlokken in de stort had, dat vindt de Grainfather niet leuk. De infectie die je op bovenstaande foto ziet wordt meestal aan aan het volgende toegeschreven;

"Pellicles are often formed by Brettanomyces, Acetobacter and other gram-negative bacteria such as some species of Acinetobacter, Escherichia, Burkholderia, Dickeya, Gluconacetobacter, Pseudomonas, Salmonella, Shewanella, and Vibrio. Gram-positive bacteria Bacillus subtillis can also form a pellicle. It can also be formed by Saccharomyces in rare occasions (most likely wild species more so than brewer's yeast), and it might be possible for Lactobacillus and Pediococcus to form a pellicle (according to Matt Humbard; see reference), however other references have not been found as far as we know ."

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je vat of emmer opent dan ruik je meteen al dat er iets niet klopt als er methaan aanwezig is .
Reden zou vervuiling kunnen zijn ,. Of tussen tijds te veel omrommelen met het gistende beslag.
Daarnaast granen kunnen mijt e.d. krijgen en ook indien bestreden kunnen die vervuiling achterlaten .
Of andere micro organismen kunnen heel goed gedijen in granen en mouten .
Bij maischen op lage temperatuur of bij 1 staps maischen heb je ook na de tijd meer kans op infectie. Als je ook de 72 gr gebruikt is er minder kans op infectie.
( Pasteuriseren = 72 graden verwarmen op 15 sec 138 graden 2 sec) na maischen spoelen op 80 gr om kaf uitte spoelen werkt ook mee tegen infectie of even aan de kook brengen voorkomt dit ook .

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@presto)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Wat zou je dan ruiken? Want als ik vat opende in het begin rook ik iets zoals een brouwerij. Als ik na een aantal dagen het vat opende rook het toch niet meer echt fris. Maar om echt rotte eieren te zeggen is ook weer niet het geval. Gewoon niet meer zo lekker als eerst. Wanneer is het slecht? Gr Presto

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?