Meldingen
Alles wissen

Gistemmer openen

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geur us inderdaad kwestie van ervaren hebben en lastig te omschrijven .
Normaal is vaak een bier achtige lucht of van zuur broodbeslag .
Wanneer een graanbeslag fout is gegaan krijg je een beetje riool lucht en dan is methaan kans .

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@presto)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Maar om zeker te zijn: zolang er geen stekvlam komt bij lucifer check is er geen methaan? En stel je hebt wel wat methaan, maar stookt het toch. Wat krijg je dan?

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@presto)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb trouwens suiker & turbogist. Kan het hier ook al in fout gaan? Want ik heb alles verzorgd, zou niet weten wat er mis is kunnen gaan.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee het is zeldzaam als dat voorkomt en meestal zal de bedorven geur al een hint geven.
Nee als er niet even een blauwe vlam over oppervlakte schiet is er geen methaan aanwezig
Ik denk dat je door de geur ook al niet de stookwijn in de ketel zal doen .
Het overgieten naar ketel zal de meeste gassen wel doen verdwijnen .
Maar het is zinloos om het te stokken .
De smaak is niet aantrekkelijk meer te krijgen.
Vaak is er ook al een schimmel of slijmerige laag duidelijk zichtbaar aanwezig op het oppervlakte .
Voorkomen van rotting en methaan is gewoon schoon werken en laat NOOIT een aangemaakt beslag na vergisten te lang staan !

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@presto)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Oke thanks man! Sorry voor de misschien wat ambetante beginnersvragen, maar ik wil altijd alles zeker weten en net iets tΓ© goed willen doen. Beetje een autistisch trekje haha πŸ˜‰ nog een laatste vraag: tΓ© lang laten staan, na hoeveel tijd is dat ongeveer?
Alleszins al heel fel bedankt voor de antwoorden.
Enjoy your friday!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als een gisting voorbij is gewoon altijd meteen verwerken is het beste . Er zijn mensen die onder het mom van "omdat er alcohol inzit zal het wel goedkomen " het weken of maanden soms laten staan .
Probeer gewoon binnen 10 a 14 dagen het te verwerken .
Zowiezo gaat kwaliteit en smaak achter uit .
Er onstaan allerlei bindingen , ontbindingen , ester vormingen .enz .

Het is beste om een vergisting en stook te voren te weten en te plannen dat als de vergisting over is je het ook kunt verwerken erna .
Gem duurt vergistingen 21 -28 dagen dus je kunt er altijd rekening mee houden .
( Sommige gisten beloven sneller te gaan maar hou dan ook rekening daar mee )

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?