Hallo , ik heb donderdagavond 20 liter whiskymash gemaakt, toen ik vrijdagochtend ging kijken ging het waterslot als een gek tekeer, en is zo door blijven gaan tot vrijdagavond. Maar vanaf zaterdagmiddag staat het waterslot bijna stil zo nu en dan een belletje, ik vraag me af of dat wel goed is
Ja hoor prima!
De hoofdvergisting is nu overgegaan in de navergisting. Lekker uit laten gisten, kan nog dagen duren. Vat dicht laten en alles op een natuurlijke manier laten klaren.
Ok bedankt ,voor je reactie maakte me eigen al een beetje zorgen.
Maar dan moet het goed komen.
Maar als hij over een paar dagen is uitgegist kan ik de stookwijn dan wel bewaren tot 2 januari omdat ik dan pas tijd hem om te gaan stoken
Ik weet niet welke gist je gebruikt en op welke temperatuur je eea laat vergisten maar het zou zomaar kunnen dat het 2 januari nog niet helemaal aan het gisten is.
In ieder geval tot 2 januari je vat dicht laten en dan kun je je stookwijn voor langere tijd bewaren, de CO2 ligt als een beschermende deken over je stookwijn.
Ik gebruikt prestige WD van stookwinkel , dus zolang er geen zuurstof bij komt kan je het een langere tijd bewaren
Precies, succes.
Ik heb eens een vat 1.5 mnd vergeten,was nog goed.gr.?Chris.V.
Ik heb deze zomer, begin augustus een suikerwash gemaakt, geen tijd meer gehad, deze dan begin december verstookt, die was ook nog goed, hij was heel helder zelf.
Ik denk als ik dat hier zo'n beetje volg er meer problemen zijn als je te snel wil werken, dan dat je het een beetje laat rusten.
ik heb n'en algemene regel aan genomen ik laat minstens 14 dagen gisten, en dan minstens 14 dagen laten klaren, wel of niet na overhevelen om de gistbodem te verwijderen.
Hoy jan,
Die gist met de vermelding 8 kg op de verpakking voor n'en suiker wash te maken heb je die niet meer in uw assortiment.
Ik vindt die niet meer in uwe webshop.
grts.
Ik pik hier even in om een vraag over de gisting te stellen.
Ik ben begonnen met 16L water waarin 3kg suiker is opgelost.
Bij het begin van de gisting heb ik de pH waarde van het suikerwater met zuur op 5 gebracht.
Stapsgewijs suiker toegevoegd tot een totaal van 5kg
Het staat al van 27 januari te gisten, is nog volop bezig en nu is de pH waarde 3,2
Komt die lage pH waarde enkel van het koolzuur of is hier meer aan de hand.
Doe ik er goed aan om de pH te verhogen naar 4,5 met Bicarbonaat, of laat ik het beter zoals het is.
als je bicarbonaat toevoegt kan de Gisting stoppen .
t is normaal dat ph terug loopt ..
Laat gewoon uitgisten . zet gist vat niet op grond . e.v.t
iets warmer . dan komt he vanzelf goed
Ik vergist in een verwarmde gistkast. De temperatuur in het gistvat is constant 23°C. Morgen doe ik de laatste 200g suiker erbij dan laat ik het uitgisten.
Daarna zet ik het in lagering om helder te worden bij 10°C.
gewoon tijd geven komt het zo te lezen prima voorelkaar
Robbert, een beetje off topic maar als beginner zit ik nog met veel vragen.
Wat is het beste werkwijze bij de ruwstook van 20L,
De eerste uitloop van 150ml weggooien of niet.
Heel langzaam stoken met druppelen of iets vlotter met een mini straaltje.
Voor de fijnstook, tot hoever de ruwstook verdunnen