10. Dagen gisten ?
Heb je wel gecontroleerd of alle suikers echt vergist waren ?
Begin SG en eind SG.?
Gekeken of vergisting wel over was ,?
Er wordt veel beloofd op die pakjes turbo maar meestal zijn dat loze beloftes .
Dag Gene je stookt met de T500 reflux neem ik aan?
Het klinkt dat de stookwijn niet volledig uitgegist is. Bij welke temperatuur heeft de emmer gestaan? Normaal zou het met 10 dagen keurig uitgegist moeten zijn. Maar zoals Robbert zegt, wel voor en na vergisten je SG (soortelijk gewicht) meten. Dan weet je of alle suiker ecbt op is en weet je hoeveel alcohol er in je stookwijn zit.
Met deze verhouding en deze gist had je ruim 4 liter in 1 run kunnen halen. Maar wat er niet inzit haal je er ook niet uit. Dus volvende keer je suiker meten voor aanvang en na afloop. Dan weet je wat je kunt verwachten.
Zorg voor een juiste vergistingstemperatuur, dus niet in een koude schuur vergisten. Doe je gist niet in het mengsel als het nog te heet is.
Succes!
Mijn gistemmer staat altijd in de woonkamer, en daar is het altijd tussen de 21 en 27 graden(21 als er niemand thuis is en 27 als mijn vrouw thuis is). Dat gebubbel vind ik wel rustgevend. Als je je aan de regels hou kan zo'n Turbo gist bijna niet mislukken.
Ik heb redelijk goede ervaringen met turbogisten.Er moet zeker niet te veel suiker in als er tot 8 kg in kan doe er dan maar 7 (of beter nog 6 kg) suiker in. stook met wat soda erin (met dank aan Robbert,voor de goede tip).Dan kan er al weinig meer mis gaan indien de temperatuur optimaal is.Vergisten in de huiskamer ivm verwarming en constante temperatuur.
gr Soepkoppe.
Dat zou je Robbert moeten vragen,in ieder geval worden de scherpe randjes v/d alcohol verwijderd.
Dit scheelt al heel wat,bij een suikervergisting.
gr Soepkoppe.
En welk soort soda word er dan gebruikt?
soda v/d action.kan prima.backingsoda kan ook.gewone soda 1 gr/liter.
gr Soepkoppe.
Ik zou niet gelijk met allerlei middeltjes beginnen maar zorg eerst dat je basis goed is.
6kg suiker met een thee lepeltje citroenzuur inverteren.
In een emmer met water aanvullen tot 25 liter.
Als de temperatuur van je stookwijn tussen de 20 en 25 graden is een zakje Turbo gist toevoegen.
Dan 2 a 3 weken in een ruimte van 20 a 25 graden.
En dan moet het goed zijn, en als je het zeker wil weten moet je de begin SG en eind SG meten.
Maak het je zelf niet te moeilijk in het begin, dat is nergens voor nodig.