Meldingen
Alles wissen

Problemen met het stoken van de alcohol


Berichten: 3
 gene
Topic starter
(@gene)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Hallo allemaal
 
Heb me onlangs een turbo 500 distillation system aangeschaft. Ik heb een was aangemaakt van 8 kilo suiker en een zakje turbo gist classic 8 en 25 liter water. Ik heb dit 10 dagen laten trekken en vervolgens dan alcohol beginnen stoken. Bij een temperatuur van 55 graden gemiddeld. Na een 400cl is er niet veel meer uitgekomen, als ik de temperatuur hoger zette kwam er veel uit maar toen was de alcohol maar 20% meer, Weten jullie aan wat dit zou kunnen liggen? Doe ik hier iets verkeerd?
 
mvg Engelen Eugeen
Beantwoorden
18 reacties
Robbert
Berichten: 10024
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

10. Dagen gisten  ? 

Heb je wel gecontroleerd of alle suikers echt vergist waren ? 

Begin SG en eind SG.? 

Gekeken of vergisting wel over was ,?

Er wordt veel beloofd op die pakjes turbo maar meestal zijn dat loze beloftes .

 

Beantwoorden
3 Reacties
 gene
(@gene)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 3

@robbert

Ik denk dat ik nog veel moet leren, het was mijn eerste keer. denk dat ik het weet. Heb dat laten gisten in de garage en daar is een temperatuur van ongeveer 10 graden( had er nog wel een deken overgelegd) maar die temperatuur zal wel veel te laag geweest zijn. En die vergisting zal wel stil gevallen geweest zijn? Wat is eigenlijk de beste temperatuur om te vergisten? En begin SG en eind SG wat is dat? En hoe kan je dat meten

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10024

@gene ik weet niet wat je aan materialen hebt maar een SG dobber ,ph meter , alcohol meter zijn toch minimaal nodig .

Een begin sg zou prefereerbaar  boven 1040 zitten en net onder 1100 voor een goede vergisting.

Wanneer je een suiker vergisting doet is eind sg rond 980 a 990 

Temperatuur voor vergisten hangt ook wat af van soort gebruikte gist maar ligt in de regen tussen 18 en 27 graden ..

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1277

@gene 10 dagen laten trekken bij 10 graden en dan stoken bij 55 graden??

Tja, dat wordt natuurlijk echt helemaal niks.

Dat er bij hogere temperatuur maar 20 % uitkwam, verbaast mij niks.

 

Je doet bijna alles verkeerd.

Gist wordt vrijwel inactief bij minder dan 16 graden (ik heb zelf nu twee vaten staan bij 16 graden en die gaan echt heel langzaam!). Verstoken van wijn of bier heeft minstens 80 graden celsius nodig.

Twintig procent uit je koeler wijst op pakweg 2 % alcohol in je wijn: zoals gezegd: amper vergist.

 

Om te beginnen: zet je vaten in de woonkamer. Of wacht gewoon een paar weken tot de dichtheid lager dan 1,000 is.

 

En stook dan tot boven 55 graden.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag Gene je stookt met de T500 reflux neem ik aan?

Het klinkt dat de stookwijn niet volledig uitgegist is. Bij welke temperatuur heeft de emmer gestaan? Normaal zou het met 10 dagen keurig uitgegist moeten zijn. Maar zoals Robbert zegt, wel voor en na vergisten je SG (soortelijk gewicht) meten. Dan weet je of alle suiker ecbt op is en weet je hoeveel alcohol er in je stookwijn zit.

Met deze verhouding en deze gist had je ruim 4 liter in 1 run kunnen halen. Maar wat er niet inzit haal je er ook niet uit. Dus volvende keer je suiker meten voor aanvang en na afloop. Dan weet je wat je kunt verwachten.

Zorg voor een juiste vergistingstemperatuur, dus niet in een koude schuur vergisten. Doe je gist niet in het mengsel als het nog te heet is. 

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 1869
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn gistemmer staat altijd in de woonkamer, en daar is het altijd tussen de 21 en 27 graden(21 als er niemand thuis is en 27 als mijn vrouw thuis is). Dat gebubbel vind ik wel rustgevend. Als je je aan de regels hou kan zo'n Turbo gist bijna niet mislukken.

Beantwoorden
Berichten: 111
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb redelijk goede ervaringen met turbogisten.Er moet zeker niet te veel suiker in als er tot 8 kg in kan doe er dan maar 7 (of beter nog 6 kg) suiker in. stook met wat soda erin (met dank aan Robbert,voor de goede tip).Dan kan er al weinig meer mis gaan indien de temperatuur optimaal is.Vergisten in de huiskamer ivm verwarming en constante temperatuur.

gr Soepkoppe.

Beantwoorden
2 Reacties
 gene
(@gene)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 3

@soepkoppe

Bedankt allemaal voor de reacties. Prachtig forum! Soepkoppe, wat doet die soda dan eigenlijk?

mvg gene

Beantwoorden
(@kapisjon)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@gene waar kom je vandaan? Wellicht is meekijken bij iemand een optie?

Beantwoorden
Berichten: 111
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat zou je Robbert moeten vragen,in ieder geval worden de scherpe randjes v/d alcohol verwijderd.

Dit scheelt al heel wat,bij een suikervergisting.

gr Soepkoppe.

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

En welk soort soda word er dan gebruikt?

 

Beantwoorden
5 Reacties
aukedebier
(@aukedebier)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@stefanjo Robbert heeft een eigen topic over het verwijderen van bijsmaakjes en geurtjes. Ik heb wel eens (tuin) kalk gebruikt in mijn wash, nadat het was uitgegist. Dat hielp al signifikant.

Beantwoorden
(@soepkoppe)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 111

@aukedebier,waar heb je die tuinkalk gekocht Auke.

gr Soepkoppe.

Beantwoorden
aukedebier
(@aukedebier)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@soepkoppe bij een lokal tuincentrum. Ik doe mijn vergisting wel zo compleet mogelijk. Met turbogist, probeer ik niet 20% te halen. Maar slechts 300gram/L. Ik laat het ook rustig klaren. Een week voor het stoken roer ik wat kalk door.

 

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@aukedebier bedankt, ik zal het eens opzoeken

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

Gevonden! Wat kan iemand veel weten zeg.

 was begonnen te lezen, en toen bedacht ik me dat ik beter kon gaan lezen als er een probleem is.

Beantwoorden
Berichten: 111
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

soda v/d action.kan prima.backingsoda kan ook.gewone soda 1 gr/liter.

gr Soepkoppe.

Beantwoorden
Berichten: 1869
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zou niet gelijk met allerlei middeltjes beginnen maar zorg eerst dat je basis goed is. 

6kg suiker met een thee lepeltje citroenzuur inverteren.

In een emmer met water aanvullen tot 25 liter.

Als de temperatuur van je stookwijn tussen de 20 en 25 graden is een zakje Turbo gist toevoegen.

Dan 2 a 3 weken in een ruimte van 20 a 25 graden.

En dan moet het goed zijn, en als je het zeker wil weten moet je de begin SG en eind SG meten.

Maak het je zelf niet te moeilijk in het begin, dat is nergens voor nodig.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?