In de rum gist van Jan zit amylase en het zit er niet voor jan doedel in. Het doet zn werk bij de moeilijk vergist bare suikers is mij verteld,Heb zelf goed resultaat mee behaald.
hey pino,
nog bedankt voor de molasse! 😉Â
zoals je leest gaat mn eerste vergisting niet erg best.
Â
Â
pinodestoker In eerder bericht gaf ik ook aan dat in molasse koolhydraten aanwezig zouden wezen . koolhydraten zijn net als zetmeel polysacharide . deze suikers kun je sneller vrij maken met de enzym . Het wel of niet voor Jan Doedel zijn is aan hoe je wil vergisten of gebruik maken van de voor en nadelen en de manier de gist is opgebouwd . Net als gisten met of zonder gist voeding of toegevoegde zuren . Ik heb gist opgekweekt op sugar cane voor rum te maken, deze gist kon zelf volstaan zonder verder toegevoegd enzym het eigen enzym was opgewassen voor de job .
ook interessant robbert!  Zelf de gist maken staat op mn verlang lijstje.
Maar zolang het mij met de turbo gist niet eens lukt wacht ik daar nog maar even mee. Â
Robbert kan ik uit het bovenstaande concluderen dat ik diammoniumfosfaat moet toevoegen?
hoe lang kan dat nog wachten ? want ik heb het besteld maar zal nog wel een paar dagen duren voor het binnen is !Â
ik kan alleen adviseren.
Wanneer je suikers of molasse kookt doe dit in voldoende water voor een oplossing . Na koken aanvullen met koud water .
Gekookt water is alle zuurstof uit .
Aan begin van gisting is er zuurstof nodig om gist te "activeren"
Zodra gist actief is neemt zuurstof af en begint het gist met omzetten van alcohol .
( wanneer je in later stadium water toevoegd dus dat wel koken .
Let ook op PH . (voor molasse 5-5,5 . )
Gooi nooit gist zo in de ketel maak eerst een giststarter b.v. door gist eerst in wat sinaasappelsap ( fruitsap ) of rivella op te lossen . . Je weet dan ook voor toevoegen of de gist goed werkt .
Ga je voor Rum start de vergisting op rond 23 graden . je kunt de temperatuur iets verlagen om iets trager te gisten .
Hierdoor krijg je meer aroma .
Verlaag of verhoog ook niet abrupt de temperatuur .
is molasse mooi heldere kwaliteit is vergisten makkelijker dan donkere teerachtige molasse . die neemt meer tijd en zou eventueel iets enzym profijt kunnen geven .
Voor de SG berekening heb je je best gedaan .
SG van 1060 - 1070 is prima.
Bedankt Robbert!
Robbert kan ik uit het bovenstaande concluderen dat ik diammoniumfosfaat moet toevoegen?Â
hoe lang kan dat nog wachten ? want ik heb het besteld maar zal nog wel een paar dagen duren voor het binnen is !
of adviseer je mij om overnieuw te beginnen
als je zeker bent dat er geen residuen van reinigings middelen o.i.d. oorzaak is zou je nog een poging tot opstarten kunnen doen .
zonde om meteen op te geven toch ??
Maak een giststarter voeg Vers water toe . bij gebrek aan gistvoeding kun je iets anders toevoegen . b.v. een halve sinaasappel ( zonder schil gewoon kapot knijpen en erin ) met wat havermout vlok of stuk banaan , wat ook goed werkt is theelepeltje vegemite ( marmite ) , of wat gekookte bonen .
Wacht niet te lang max 4 a 5 dagen met herstart of hevel de vloeistof van de bezonken gist laag dan kun je langer uitstellen .
( Wat ook werkt Neem een emmertje met lauw water , gekneusd fruit of appelschillen , kiwi of ananas schil wat spinazie , andijvie of sla restant . Dus wat fruit en groente dek dit af met een vochtige theedoek laat dit 3 a 4 dagen staan fermenteren in de zon of bij kachel . giet het door een kaasdoek en voeg het vocht toe aan jou suikerwash ( of ander te vergisten product ) normaliter zou je product weer starten . )
Dat ga ik zeker proberen ! bedankt voor de tip
Hou er een brandende aansteker boven als hij uitgaat staat het nog te vergisten.
ik heb de gistvoeding binnen (diamoniumfosfaat)
er staat op 1 thee leper per 5 liter most ( vergisting van fruit groente en bloemen wijnen)
mag ik de molasse als fruit most zien en de zelfde dosering aan houden?
dus 5 thee lepels  omdat ik 25 ltr molasse oplossing heb....?
Â
Â
Â
Ik weet niet hoe groot jou theelepels zijn . maar hou 8 a10 gram per 10 liter aan .
Bij mij is alles perfect gegaan en nu een 2e ton aangemaakt met de oude gist en 3 liter dunder. Eerst 31/2 liter melasse, nu 5. Pruttelt al 3 dagen als een gek?.
spriritrun met eerste tonnetje van 25 liter en 3.250 over a 67 % en ruikt fantastisch.Â
Ik ben een blij mens ?
Mooi man! Cheeerrrsss!!
Johny, gist hij inmiddels weer?Â