Meldingen
Alles wissen

Weer beginnersvragen..

Pagina 4 / 4

Berichten: 35
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Wij  hadden ook veel mc's op visite en daar hadden we geen zin in.. bedankt voor je hulp.

95 max!

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik ben nu aan het stoken met de grainfather en mijn eerste bevinding zijn nie best.

Ik heb de ketel opgewarmd en het lukt me niet om de temperatuur op de brug rond de 80 graden te houden, als ik verwarm op 20% loopt de temperatuur naar 91 graden en als ik naar 15% ga valt de temperatuur binnen 1 minuut onder de 60 graden terug.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is heel vervelend inderdaad als je de temperatuur niet nauwkeurig kunt houden .
Toch de moeite waard daar wat op te vinden .
Des te nauwkeuriger je rond 78,3 - 80 graden kunt blijven des te beter en schoner de alcohol .

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik vraag me af waarom ik dat niet voor elkaar kreeg, misschien was de temperatuur wel te hoor voor ik overschakelde naar % verwarmen.. ik ben doorgegaan tot ik 2,5 liter verzameld had maar wel met een temperatuur van 94 graden.. wat er uit kwam rook wel heel erg lekker moet ik zeggen en ik kon de alcohol pas meten toen het onder de 40% was omdat de vinometer die ik heb maar tot 40% meet. ik ben doorgegaan tot rond de 30% en toen ben ik gestopt.nu heb ik 2,5 liter verdeeld in 4 flessen en zodra ik de refractometer binnen heb voor de alcohol kan ik meten wat het opgeleverd heeft en stook ik het voor de 2de keer. vraag me alleen af wat het minimale is wat ik kan stoken met die ketel, ik neem aan dat 2,5 liter te weinig is? dan kook ik droog denk ik...?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik weet niet wat jou begin volume was maar 2,5 liter van 40% is vrij weinig .
Het is belangrijk om jou temperatuur regeling goed onder controle te krijgen om een schoon alcohol te krijgen .
Stook ook niet te lang door .
Normaliter zou je tijdens het hart deel langdurig op vrijhoog percentage moeten blijven en wanneer rond 85% van het op te vangen deel is geweest heel snel percentage zakken . Op dat moment kun je het beste stoppen .
Dat laatste stukje ( naloop )is al te veel verdund en zou maar een 150 mil ongeveer aan alcohol zijn .
Te vervuilt om wat mee te doen .

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mijn beginvolume? je bedoelt de liters bier? dat waren er 20. het waren bieren van 6 tot 8 % door elkaar heen. de laatste fles zit rond de 40% maar daarvoor kon ik niet meten met die vinometer omdat die maar tot 40% meet. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ah okee dan is jou totaal opvang wel redelijk met dat percentage .
Jou begin was erg weinig alcohol percentage houdende .
Hoewel normaliter zou je toch op hoger percentage met iets minder volume moeten uitkomen dan .
Al met al dus toch redelijk resultaat maar iets te " grof " nog gewerkt .
Kwestie van beetje de slag te pakken krijgen ..
Komt vanzelf goed .

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dit was een leuke oefening om een beetje het gevoel te krijgen van wat mijn ketel doet en om er wat van te leren, de eerste druppels waren wel spannend haha dit smaakt naar meer. de geuren die vrij kwamen waren geweldig... en ik heb er een paar lekkere zelf gebrouwen biertjes bij op..

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goedemorgen, ik wil zojuist beginnen met stoken en weet de setting niet meer om de grainfather op % in te stellen.. heb hier al lopen zoeken maar ik vind geen antwoorden.. iemand?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3165
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik moest even terugzoeken want ik heb het wel eens voorbij zien komen.

 

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@brouwerijreijnos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Keibedankt!! het is allemaal gelukt!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3165
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kijk aan, goed om te horen ??

Beantwoorden
Pagina 4 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?