Meldingen
Alles wissen

Het grote van alles en nog wat topic

Pagina 1 / 8

aukedebier
Berichten: 320
Topic starter
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb ergens gelezen dat je met 'de alcohol 18 formule' de hoeveelheid vergistbare suikers kunt berekenen voor je wash. Het werkt als volgt; 18 gram suiker per liter water geeft 1% alcohol. Dus maak je wash voor 20L en je wilt een alcoholpercentage van 12% bereken je het zo: 12 x 18 = 216. 216 x 20L = 4320 gram.

Je zult dus eerst moeten bepalen tot welk percentage je gist aan kan. Het is natuurlijk beter om aan de veilige kant te zitten, zodat wel alle suikers worden omgezet.

Beantwoorden
105 reacties
Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik denk niet dat dat voor alle gistsoorten op gaat, met wijn bereiding gebruik ik hem wel.

Turbo gist gaat veel economischer om met suiker, want als je dan 8 kilo suiker omrekent op 25 liter zou je op een veel lager uitkomen met je alc percentage dan het pakje aangeeft

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

aukedebier,

Pas jij even jouw formule toe op 25 liter water, 8kg suiker en 1 pakje Alcotec turbogist 48.

Hoeveel liters alcohol van 94% hou ik dan na het distilleren over???

Ik ben benieuwd.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nou Betweter, 

Dat kan ik je dinsdag vertellen.

Betweter! 

Groet, 

Lummel

ps, limomcello gemaakt na 1,5 week langer laten trekken. Qua smaak ben ik niet onder de indruk t.o.v. 4 dagen trekken.Loont de moeite niet, maar alleen voor de kleur doe je het het al, en god wat een godendrank. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lummel, ha, ha, ha, dat is te gemakkelijk, ik weet nu al wat de uitkomst zal zijn.

Ik wil de berekening zien van de alcohol 18 formule van Aukedebier

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Feiten professor, 

Zoals gezegd, dinsdag weten we het.

En ik reken op jouw expertise. 

Groet, 

Lummel

Beantwoorden
Berichten: 6771
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Op  http://homedistiller.org/calcs/sugar_sg  doen ze deze berekening met 17 gram per liter.

Het is natuurlijk bij benadering want iedere gist gaat anders om met de suiker. Met deze berekening heb je 8 kilo suiker op een totale hoeveelheid wash, komen ze uit op 18.8 %

Maar een goede turbogist komt daar gewoon bovenuit natuurlijk.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
Topic starter
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Erg handige link! Ga ik zeker gebruiken.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
Topic starter
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Betweter, ik ben nog erg groen in destilleerwereld. Ik heb zelfs nog geen alcoholmeter.. Maar ik laat het je tzt weten!

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inderdaad heel handig zeker nu je exact het aantal liters te zien krijg wat je moet toevoegen. Was altijd een beetje gokken. Ik heb stookwijn staan die nu 8 dagen staat te gisten (Alcotec 48) met 9 kg suiker ( volgens de link heb ik 1,25 liter te veel water toegevoegd. Waarschijnlijk is hij dinsdag klaar, precies op tijd om mijn gloednieuwe T500 te testen. 

En dan ben ik werkelijk benieuwd of ik er 4,5 liter uit krijg getrokken zoals Betweeter en dan het liefst ook met 94% alcohol. 

Beantwoorden
Berichten: 12
(@ladywit)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag voor het eerst op deze site. En dat terwijl mijn smart-still al twee dagen voor mij aan het werk is . Doel is: calvados.

Mijn eerste eau-de-vie een paar manden geleden was een succes. Een prachtige aromavolle jostabessen eau-de-vie. Voor de calva ben ik drie maanden geleden mijn cider gestart. 12 liter voor echte cider, die staat nu na te gisten op fles, en 24 liter om te distilleren. Ik ben nu bezig met de eerste distilleerronde, 45% alcohol.

Als alles erdoor is, dan op naar de tweede ronde, 50% alcohol.

Omdat ik geen vaten heb, behelp ik me met snippers van eikenhout. De eerste proeven met de eau-de-vie van jostabessen en houtsnippers was een succes. Een hele zachte cognacsmaak was het resultaat na 4 weken. Helaas vond mijn bezoek het ook erg lekker!

Als alles naar wens gaat, staan morgen mijn flesjes zelf gemaakt calvados te rijpen.

Zodra de jostabessen weer rijp zijn, juni/juli gaan die weer in het gistingsvat en op naar de eau-de-vie. Net als  mijn meestal enorme frambozenoogst. Wordt whiskey de volgende stap? Wie weet.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ladywit, Calvados wordt uitsluitend van appel-cider gemaakt, lees:

Calvados komt uit het departement Calvados in Normandië in het noordwesten van Frankrijk. Het is één van de weinige gebieden in Frankrijk waar het klimaat niet geschikt is voor het telen van druiven. Er staan veel fruitgaarden, waaronder appels en peren. Van de appels maakt men appelsap, cider en Calvados. De beste appels worden gehaald uit een klein gebiedje in het departement Calvados: Pays d’Auge. Men gebruikt hier alleen de oude, traditionele destilleerketels. Men zegt dat hier de lekkerste Calvados gemaakt wordt: de Calvados Pays d’Auge. Calvados is een beschermde benaming. Alleen appeldestillaten uit deze streek in Normandië mogen de naam Calvados dragen.

Weet je al hoe en waarvan je de whiskey kunt gaan maken?

Beantwoorden
Berichten: 12
(@ladywit)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Betweter,

Dank voor je uitgebreide info!! Mijn 'calvados' wordt inderdaad uitsluitend van appel-cider gemaakt. Ideeën voor een andere naam? Iets echt Hollands?

Helaas kan ik moeilijk aan mooie appelsoorten komen. Dus het is een beetje behelpen. En natuurlijk haalt de smaak het niet bij de echte, maar het resultaat is een mooie ronde calva van de Lage Landen. Wat de whiskey betreft: nee ik heb me nog niet echte verdiept in het hoe en wat. Het enige wat ik heb is een soort routekaart waar allerlei verschillende sterke dranken op staan van grondstof tot vloeistof. Maar iedere tip is meer dan welkom. Wel heb ik suikerbietenzaad besteld, zodat ik in november mijn eigen biologische suikerbieten heb, om daar mee te gaan experimenteren.

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ladywit, Lukt het distilleren naar Calvados met de 4 liter Smart Still?

In de Smart Still zit een koolstoffilter met actieve kool, waarvan bekend is dat deze bijna alle geur- en smaakstoffen weghaalt.

Eigenlijk is de Smart Still bedoeld om kleine hoeveelheden van 4 liter suikerwash te distilleren tot alcohol. Als je fruit, whiskey etc. wilt distilleren en de smaak tijdens dat distilleerproces zoveel mogelijk mee wilt nemen, dien je over heel andere apparatuur te beschikken. B.v. wordt whiskeymout eerst gebrouwen en daarna gedistilleerd in een alambik of combi-ketel met 2 opzetstukken. Daar hangt een heel ander prijskaartje aan.

Met schone alcohol stoken kun je lekkere likeuren maken d.m.v. macereren.

 

Beantwoorden
Berichten: 12
(@ladywit)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ha die Betweter, Ja, de Smart Still 4 liter doet het uitstekend. Het actieve koolstoffilter gebruik ik niet. Mijn desillaat van 'Jostabessenwijn' had een prachtig zacht cassis aroma. Mijn broer die in Frankrijk woont, was zelfs onder de indruk. Het kon zich meten met wat hij jaarlijks van de mobiel alambiek krijgt, zei hij. De appelcider is zelf wat vlak van smaak, maar er is zonder twijfel een aroma in het destillaat.

Mij ervaring met het destilleren van bier was ook interessant. Ten eerste las ik nadat ik dit al had gedaan: 'Doe dat nooit, de hop-olie kan de leidingen verstoppen." Doe ik dus ook niet meer.  Maar het graanaroma was duidelijk te ruiken en te proeven in het resultaat. Niet echt heel lekker. Staat nu op eikenhoutsnippers te rijpen. Wie weet wordt het nog wat.

Voorlopig blijf ik bij de Smart-Still. Ik houd jullie op de hoogte. Ladywit

 

 

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?