Meldingen
Alles wissen

Filteren


Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zat me te bedenken hoe kun je mash filteren.

nu schoot me te binnen dat ik van het goud zoeken wat spullen heb die volgens mij bijzonder goed geschikt zijn om een mash te filteren.

ze passen op de meeste emmers en je kunt zelf bepalen welke grofheid je wilt nemen,

iemand ervaring met zoiets?

https://www.pan4gold.nl/classifiers-zeven-amerikaanse-emmer/se-classifiers/

Beantwoorden
11 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een mash of wort filter je en spoel je door het filterbed dat gevormd wordt door de kafjes. Wanneer je het enkel filtert laat je veel vergistbare suikers achter in de bostel of draf.

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat weet ik.

maar je kunt toch ook spoelen hierdoor?

de bostel blijft toch in de bak waardoor je spoelt..

Denk ik.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9956
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik RVS hor gaas en grit zeef .
Je kunt ook een rooster nemen en daar een stro filter op leggen

Beantwoorden
Berichten: 60
(@sjonnie54)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb hiervoor brouwzakken aangeschaft en die hang je op één of anderen manier op. nu heb ik een brouwketel met een filterzak en onderop een extra filter en dat gaat goed zo

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Sjonnie54, leuke opstelling, koelt zo ook meteen wat sneller af.

Vraag me alleen af , als je spoelt met +70°C water , is dat dan niet risicovol ivm te warm.

Water van 70° op je lichaam is nog steeds zeer onaangenaam.

Beantwoorden
Berichten: 60
(@sjonnie54)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als de ketel leeg is dan hangt de zak er zover mogelijk in en spoel ik met de gieter in de ketel. Heb nog nooit een druppel over me heen gehad en werk prima zo. de zak heeft een hele fijne maas dus het water blijft ook netjs in de zak. nadeel is alleen dat het iets langer duurt voordat het uitgedruppeld is.

 

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik een emmerzeef werkt goed

https://www.braumarkt.com/emmerzeef-v-10-liter-emmer-rood-kunststof

Werkt om te filteren goed, maar om goud te zoeken weet ik het niet.

Beantwoorden
Berichten: 344
Topic starter
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik denk dat ik het maar op mijn kaasdoeken ga houden.

Die lekken ook wel rustiger uit.

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een aantal dingen geprobeerd, en met de kaasdoek beviel het minst. Tegenwoordig vindt ik het niet meer erg dat de stookwijn niet kraak helder is(het is namelijk geen bier). Ik gooi er op het laats wat rijsthulzen door, ook als  er al kafjes in zitten. Dan door de emmerzeef(ik heb er 2). Ik spoel het nog wat door met heet water, en na een paar minuten ben ik klaar. Het is dan wat troebel maar dan kom er ook meer smaak mee.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 225
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

In plaats van de kaasdoek gebruik ik recentelijk een brew-in-bag. Die is synthetisch en hier blijven de kleine deeltjes veel minder in vastkleven. Voordeel is dat die ook in verschillende maaswijdte te leveren zijn. Zoals RuMo aangeeft hoeft de te stoken vloeistof niet volledig helder te zijn. Met een grotere maaswijdte en dus betere doorstroming red je het dan ook.

Beantwoorden
Berichten: 60
(@sjonnie54)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb ik hiervoor ook gebruikt en dat werkt ook prima, alleen ik heb voor de brouwketel een bijbehorende gekocht en die is fijnmazig. als je deze aanschaft dan goed opletten dat je een ophang mogelijkheid hebt op de zak. bij Alie heb je ze ook maar die kan je niet of nauwelijks ophangen

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?