Helder ! Nu wachten op de levering van de Biobrouwmaat vandaag 🙂
Volgens mijn gegevens is het pakket in distributie en wordt in de loop van de middag afgeleverd ?
En nu is het afgeleverd ? Succes met maishen en stoken!
Thanks Erik, het is binnen en alles nog netjes in de vacuum verpakt. Morgen ga ik starten. Las de handleiding en die is duidelijk genoeg en met de info en hulp die hier gegeven wordt moet het gaan lukken. Alleen het stukje Ageing was even schrikken ? 3 weken rusten, weer drie weken en daarna nog eens drie weken. Daarna nog rijpen op de chips.. Dat wordt een helse beproeving ..zo lang wachten..haha
Maar ik ga het volgen.. wil het goed doen ? Of het moet sneller kunnen maar dat zal de kwaliteit vast niet ten goede komen.
Nog een vraag;
Ik maak 25 liter. Dus 25 liter verwarmen en gaan starten. Maar als ik de Wort na moet spoelen met water van 80 graden om de suikers eruit te halen... krijg ik meer dan 25 liter ! Moet ik dan met 20 liter starten ? Of verdampt er genoeg tijdens het proces zodat je dat makkelijk kan aanvullen?
Mout houdt vocht vast Jan, niet zo zuinig ook. Denk dat je voor het spoelen op 1 a 2 liter per kilogram mout kunt rekenen.
Mout houdt vocht vast Jan, niet zo zuinig ook. Denk dat je voor het spoelen op 1 a 2 liter per kilogram mout kunt rekenen.
Ja, dat is logisch natuurlijk. Hoef ik me ook niet meer druk om te maken. 🙂
Morgen het verslag met als het goed is wat foto`s ?
Maisch temperatuur was aangepast toch Eric.
Maisch temperatuur was aangepast toch Eric.
Moet je me even helpen. Er stond een foutje in de handleiding, was dat het?
Jan, aging die beschreven is, is een voorbeeld/methode die veel toegepast wordt. Je kunt e.e.a. ook op andere manieren verouderen zoals hier vaker op het forum ter sprake komt hoor.
Temperatuur 75c in de maisshstap
Dat was het ?
Is meteen na jouw bericht aangepast.
Wat is er dan aangepast? ipv 75c ?
En ik baal een beetje.. kreeg net email van Amazon dat de PH meter vanavond niet meer geleverd wordt.. Grrr Ik mag reageren als hij de 11e er nog niet is. Terwijl hij volgens Track/Trace al onderweg is in Hilversum en vanavond aankomt. Dan maar met strookjes morgen..
In de handleiding staat;
1e maischstap 65 gr
2e maischstap 75 gr
Volgens mijn opgedane kennis begin je bij ;
55 gr dan 65 gr en dan 72 gr Stap 1-2-3
En dan nog eventueel aan de kook brengen..
Maar ik ga mij er morgen even in verdiepen.. komt goed 🙂
Ergens stond een typo, bij de maish stappen 75ºC waar 65ºC moest staan.
Wanneer je je er beter bij voelt om je eigen maisch stappen te volgen is dat ook prima hoor, het wordt whisky ?
Ook koken.... er zijn verschillende opvattingen over (ik kook het ook ?)
Jammer dat je pH meter lager gaat duren, de stripjes zullen ook wel werken. Maar wat Robbert zegt, wacht 20 minuten alvorens te testen na iedere toevoeging.
"Jammer dat je pH meter lager gaat duren, de stripjes zullen ook wel werken. Maar wat Robbert zegt, wacht 20 minuten alvorens te testen na iedere toevoeging."
Nou.. keek net op m`n telefoon en die vertelde dat het geleverd was. Dus ik in de brievenbus kijken 🙂 Ja hoor 🙂 Hij is toch binnen.. En met een extra meter die ik niet besteld had. TDS&EC meter ???? Ga ik ook maar even uitzoeken. Rare jongens die van Amazon?
En ik ga zeker Robbert volgen met de 20 minuten. ? Gaat zeker goedkomen
Thanks zoverrr....
Voor whiskey is 3 en 4 stappen vrij gebruikelijk omdat dit in vloed heeft op zuren en eiwitten .
De 65 en 72 zijn gericht op enzymen werking .
Er wordt ook wel oo 67 graden in 1 stap gewerkt omdat op deze temp de alfa en bèta beiden werken .
Niet aan te bevelen ! Ik laat het aantal keten maischen afhangen aan granen en smaak .
Wil je meer zuren en pit wil maischen op ook 45 gr van belang zijn .
De 55 is voor eiwitten omzetten naar aminozuren ook van belang en heeft voordelen .
Koken heeft als voordeel je kunt wat in volume terug en minder kans op infectie .
Stop je bij 72 graden en spoel je niet heet of koken heb je nog wat enzym en coenzymen nawerking wat nog invloed heeft op cellulose en andere nog aanwezige koolhydraten afbraak.
Bij werken met naast
Mouten ook nog gewone granen heeft dat nog invloed.
Maar voor begin zou ik zeggen 55 -65 en 72 graden en uitspoelen op 80 graden of even kook .