Meldingen
Alles wissen

Mispels .

Pagina 1 / 2

Robbert
Berichten: 10062
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

1e kist mispels staat klaar  . Honing is in huis .

Eerst deel kan aangevangen worden . 

Als goed is komt nog zo een partij dan kan ook de basis wijn die uit eerste deel komt afgewerkt worden tot sterkedrank met 2e partij. 

Werkend maar eerste kist schoonmaken. 

1666995822-IMG_20221028_163536554.jpg
Beantwoorden
42 reacties
5 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1168

hoi @robbert,

doe je de honing mengen met de mispels?

Groet, @ndré

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@ndre voor deze mispel partij ga ik terug op oude werkwijze .  Beetje veel werk maar zoveel meer smaak 

Eerst ga ik de 2/3 van de mispels schoonmaken. , Vriezen daarna ontdooien lichte kook erover . 

Met rauwe honing en enkele niet gekookte mispels een gist maken  ! Dit is essentieel ! 

Op laag p.h. langzaam vergisten met iets  citroen is ook heel belangrijk  en natuur lijk dit daarna stoken als op charantaise wijze  .

Daaruit krijg ik een redelijk smaakvolle drank. 

Hierna het restant van de ook gevroren mispels ontdooien en  koken . En daarna dit in de drank WARM macereren  . (eventueel met een kruidnagel en wat amandel afhankelijk hoe deze partij mispels smaakt (volheid van smaak ) Zon en grond waar de mispels op groeien maakt uit )

 Dan de honing smaak van de honing terug brengen door deze met citroen te koken .

Hiermee de drank dan zoeten .

Ik weet het is Beetje omslachtig. Er zijn simpelere en snellere manieren en recepten voor mispels.  Hobby boekjes en fora staan er bol mee . Net als b.v. in dit jaar getij de  afraffel  kweeperen recepten . Je laat met kort door de bocht zoveel smaak liggen . Zo jammer van xe producten.

 Met een beetje meer werk maak je een hemelse drank. 

 

 

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1168

@robbert 

zo dat is inderdaad een hele bewerking. Ik heb nog nooit iets met mispels gedaan. Ik ben nu verschillend fruit aan het vergisten hopelijk volgende week wat lekkers van maken.

groeten, @ndré🥃😎

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@ndre ik heb thuis alleen de mispels  verder geen andere projecten dus rustig aan .  Schoonmaken kan gewoon met 2 emmertjes voor me en rustig op de bank . F1 of history channel op t.v. en bak koffie .

Dus ook al is het bewerkelijk het is niet moeilijk.  gewoon relaxed  automatisme .

🤗

 

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1168

@robbert 

Ik ben het er helemaal mee eens om het relax te doen, blijft uiteindelijk een hobby waar niets moet.

Cheers alvast.

Groet, @ndre😎🥃

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1279
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als ik je goed begrijp laat je de mispels dus niet rijpen, maar laat je ze bevriezen.

En in tweede instantie maak je een likeur door mispels in de verkregen fijnstook warm te macereren.

Leuk idee!

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@kees22 door ze te bevriezen en langzaam ontdooien worden ze zoet en eigenlijk sneller overrijp. Dus beetje rijping forceren zogezegd.

Mispels is net als boerenkool ..de vorst  moet erover !

Dat maakt cellen stuk en versnelt .( maar nog op vorst te gaan wachten terwijl ze al gevallen zijn kan nog wel eens een lange zit worden.)

De meeste zijn al zacht aan worden  van deze batch .

Zodra alles vergist is en gestookt kan worden kan het andere deel uit vriezer .

Ja warm macereren in op charantaise ( of soortgelijke methode) gestookte " "Mispelbrandewijn "  voor een volle smaak . Bij warm macereren komen etherische stoffen beter vrij dan koud .

 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1279

@robbert Dat rijpen door bevriezen zou kunnen, maar ik weet dat niet zeker. Gewoon rustig laten liggen tot ze rijp (in de volksmond: rot) zijn, gaat ook goed. Kost wel veel aandacht en tijd, want je moet ze elke dag controleren.

Komt bij: ik heb geen grote vriezer tot mijn beschikking.

Zal binnenkort eens met mijn mispelleverancier contact opnemen.

Had weinig geluk met kweeperen en denk dat sleedoorn ook tegen gaat vallen, dit jaar.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10062
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt je kunt ze laten liggen en afwachten maar als je de hele voorraad ineens in vriezer gooit en later ontdooid heb je ook alles vrijwel gelijk overrijp.  ( Dit kun je ook met bijvoorbeeld banaan , kweepeer, ananas , vijgen ,dadels en dergelijke doen )

Hierdoor heb je ook meer controle erover . En je bepaalt de verwerkingstijd zelf . En je gooit minder weg.

Kweeperen, stoofperen kun je ook even " beurs " maken met Vorst of even kook erover . 

( Dan heb je ook die onzin van zakjes of flesjes met enzym niet nodig  . Dat hadden we immers ook 35 -40 jaar geleden niet voor handen   )

Hou wel altijd wat ongekookt of niet gevroren eerst apart voor het gist mee te maken . 

En voor mispels maar ook kweepeer hou ph iets lager ! Beter voor estervorming en je voorkomt schimmel of zelfs onvolledig vergisten.

Makkelijk als je een mispel leverancier hebt  . Omdat ik nu  na aantal jaren weer een grotere hoeveelheid heb weten te krijgen kan ik nu gewoon ook op deze oudere manier de mispel likeur  weer maken  . Je gebruikt gewoon meer dan het even snel mispels macereren in suiker alcohol   wat uiteindelijk zonde is van zo een leuke vrucht. 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 573
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hello

Mijn mispels blijven voorlopig nog aan de boom.  Met het uitzonderlijk warme weer, de heerlijke nazomer, rijpen de mispels nog steeds.  De mispelaars verliezen zelfs hun bladeren nog niet.

Kweeperen (sydonia) heb ik wel met hopen en die zijn klaar en nagerijpt. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10062
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ze zijn hier schijnbaar wat vroeger. 

Meeste is zacht 

1667126458-IMG_20221030_113620136_HDR.jpg
Beantwoorden
Psycat
Berichten: 573
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Yep lijkt me rijp. 

Maar,  verhoogt het suikergehalte niet als men ze nog een tijdje laat hangen ?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@psycat als ze al vallen zitten alle stoffen er al in die bij narijpen versuikeren.Je moet ze uiteraard niet plukken als alles nog keihard is  .

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10062
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De gist opzet uit de mispel om straks voor vergisten te gebruiken is ook al aardig opgang 

 

1667135113-IMG_20221030_135131483.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3174

@robbert daar worden we vrolijk van, enkel water, onbehandelde mispels en honing?

 

En buiten mispelwijn ook nog voor andere dingen te gebruiken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@alchemist lauw water, rijpe gewassen mispels , rauwe ongepasteuriseerde honing , sap van citroen  ( geen citroenzuur! ) , Aminozuur ( poeder). 

Zeker is dit ook toepasbaar op andere te vergisten producten.  Ook in mout  . 

Zal een beetje zuur / fruitig  / floral accent kunnen geven ook wel wat ze tropical noemen maar natuurlijk is dit ook afhankelijk wat je vergist . Om deze accenten te krijgen hangt ook beetje af van welke producten je het in gebruikt . Aanwezige zuren . 

T is ook wel belangrijk om met dergelijke gisting op fruit ph wat lager te houden dan in een graan / mout 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 573
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Inspirerende topic.

Het heeft me gemotiveerd om kweeperen (sidonia oblonga) samen met mispels in te koken.  Dat geurt heerlijk na een nachtje op de kachel.

Nu gist erover en eens kijken wat het gaat geven.

Thanks Robbert.

 

PS Rauwe honing en bijen heb ik niet meer wegens wonend in het midden van agro industrie waar bijen gewoon verhongeren.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10062
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De mispel uit de vriezer :

1667680741-IMG_20221105_104628384.jpg
Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

mispels even koken .

1667680800-IMG_20221105_104804301.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

Paar potten ongepasteuriseerde honing.

 

1667680864-IMG_20221105_112036696.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

Uiteindelijk een mispel moes om te vergisten 

1667680925-IMG_20221105_114134198.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

En de vaste rommel even eruit gezeefd. 

1667681004-IMG_20221105_113248775.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

En dat is wat de gist hierboven beschreven er mee doet.

1667682753-IMG_20221105_2208143203.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10062
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het deel mispels dat later als Maceraat word toevoegt het andere deel alcohol uit  mispels gestookt.

 

1668452197-IMG_20221114_194709257.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3174

@robbert vroeger in de Middelbare hadden we bij Biologie een aantal dingen op sterk water staan..... Die waren minder eng dan dit

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062
  1. @alchemist dat zeiden de meisjes  tijdens jou middelbare school tijd ook als ze jou in zwembroek zagen .. 🤣 🤣 
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3174

@robbert de blikken zijn met de jaren niet beter geworden 😉

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 462
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

van alle markten thuis:) nooit gedronken dit en dus geen idee van de smaak, trouwens op dit forum pas geleerd dat mispels bestaan 🙄 

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062
  • @rinus55  mispel is net als peer een fragiele smaak..ligt ook wat tussen peer en appel in .. Alleen vergisten en stoken laat je smaken liggen. Alleen macereren krijg je te weinig " bite ' aan de drank.
  • Daarom meerdere methoden samen om een mooie smaak te krijgen. 
  • En uiteraard moet het te stoken deel op charantaise of semi charantaise gestookt anders is het eigenlijk zonde van het fruit  .
  •  
  •  
Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@robbert ahh okay duidelijk zo, en bedankt voor de antwoorden

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 391

@rinus55 en zo zien de zaden van een Japanese mispel eruit als je ze in juni in een pot met aarde doet. Het duurde wel een dikke maand en al bijna de moed opgegeven, maar toen zag ik 2 sprietjes uit de grond komen. Dat zijn ze dan mijn kleine mispel boompjes. En dat uit een paar pitten van mispels die ik op de markt kocht.

1668509344-6BA536A7-56C5-41F7-9E2F-F69F733D2E43.jpeg
Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@bewust paar jaartjes en je kunt ook oogsten .

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 573

Hello

Aangezien de mispel heden ten dage vrij onbekend is, een verduidelijking

"Onze" mispel (mespilus germanica) was ooit het meest gegeerde winterfruit omdat het voor 1900 het enige fruit was dat in putje winter, december-januari, vers te vinden was.

Dit fruit is niet de Loquat of ook de japanse mispel genoemd.  Dit is de Eriobotrya japonica en heeft qua smaak absoluut niets met onze mispel te maken.  Deze vrucht is pas heel recent op de markt in Europa en momenteel heel veel gekweekt in Spanje en Israel. 

Veel zoeter dan onze mispel en hoeft ook niet "rot" gegeten te worden.  Prima voor jam en wellicht bestaat er ook alcohol van. 

De boompjes op de foto hierboven zijn Loquat dus geen mispels. 

Je kan hier een interessant artikel over onze mispel vinden

https://www.bbc.com/future/article/20210325-the-strange-medieval-fruit-the-world-forgot

 

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 391

@psycat, nou weer wat geleerd. Een Japanner heeft niks met een gewone mispel uit te staan dus. Vond ze wel lekker die Japanese mispels van daar ook dat ik de pitten had geplant.   
Heb als kind vroeger(60 jaar geleden) wel is een “gewone mispel gegeten die in onze tuin groeide. Dat vond ik toen niet zo’n succes. Dat gaan we nu dan nog maar is proberen. Is kijken of ik er wat te pakken kan krijgen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10062
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Uiteindelijk na vergisten het hele spul door de zeef  .

1672416188-IMG_20221229_133353888.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10062
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dan door een simpele ketel.

1672416239-IMG_20221229_141918105.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10062
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De alcohol even laten besterven  en het Maceraat nog affilteren dan kunnen de delen bijelkaar.

1672416390-IMG_20221230_170001161_HDR.jpg
Beantwoorden
Lemmy
Berichten: 96
(@lemmy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Robbert,  je hebt het over "stoken als op charantaise wijze", wat houd dat in?

En is dit drankje ook te maken met de Alquitara? 

Maakt het uit welk ras mispel je neemt? Hier komt de wilde mispel nog veelvuldig voor.  In mijn tuin heb nog plek voor 2 a 3 mispels. Dus gecultiveerd of wild?

 

Van dit soort recepten wordt ik blij, heb je er meer van?

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@lemmy ik heb toch een andere ketel opstelling maar gebruikt  dan eerst de bedoeling was ( ik zou eerst met secondaire voorverwarmde ketel stoken  )  ik heb  een  vergist vat uit gestookt en d3ze lowwine  warm terug gedaan in de ketel met opnieuw ook de vulling uit een 2e vergistings ton . En dit samen gestookt. 

Ja je  kunt ook met alquitara Stoken  maar ook dan is het wel beter om  ook dan een lowwine bij  een nog niet eerder gestookt vergist deel weer mee te stoken.

Er zit inderdaad wel verschil in mispel rassen ..

De een is wat zuurder en kleiner dan de andere  .ik weer alleen niet de namen zo . 

Maar ze zijn alle prima bruikbaar.

Ja ik heb meerdere van dergelijke recepten .ik heb diverse boeken uit de industrie vol recepten. .

Ik heb meer recepten dan tijd van leven om ze allemaal te maken  . 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

Geplaatst door: @robbert

@lemmy ik heb toch een andere ketel opstelling maar gebruikt  dan eerst de bedoeling was ( ik zou eerst met secondaire voorverwarmde ketel stoken  )  ik heb  een  vergist vat uit gestookt en d3ze lowwine  warm terug gedaan in de ketel met opnieuw ook de vulling uit een 2e vergistings ton . En dit samen gestookt. 

Ja je  kunt ook met alquitara Stoken  maar ook dan is het wel beter om  ook dan een lowwine bij  een nog niet eerder gestookt vergist deel weer mee te stoken.

Er zit inderdaad wel verschil in mispel rassen ..

De een is wat zuurder en kleiner dan de andere  .ik weer alleen niet de namen zo . 

Maar ze zijn alle prima bruikbaar.

Ja ik heb meerdere van dergelijke recepten .ik heb diverse boeken uit de industrie vol recepten.  Van moderne tot enkele honderden jaren oud uit eigenlijk alle windstreken .

Ik heb meer recepten dan tijd van leven om ze allemaal te maken  . 

 

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?