Als ik je goed begrijp laat je de mispels dus niet rijpen, maar laat je ze bevriezen.
En in tweede instantie maak je een likeur door mispels in de verkregen fijnstook warm te macereren.
Leuk idee!
Klopt je kunt ze laten liggen en afwachten maar als je de hele voorraad ineens in vriezer gooit en later ontdooid heb je ook alles vrijwel gelijk overrijp. ( Dit kun je ook met bijvoorbeeld banaan , kweepeer, ananas , vijgen ,dadels en dergelijke doen )
Hierdoor heb je ook meer controle erover . En je bepaalt de verwerkingstijd zelf . En je gooit minder weg.
Kweeperen, stoofperen kun je ook even " beurs " maken met Vorst of even kook erover .
( Dan heb je ook die onzin van zakjes of flesjes met enzym niet nodig . Dat hadden we immers ook 35 -40 jaar geleden niet voor handen )
Hou wel altijd wat ongekookt of niet gevroren eerst apart voor het gist mee te maken .
En voor mispels maar ook kweepeer hou ph iets lager ! Beter voor estervorming en je voorkomt schimmel of zelfs onvolledig vergisten.
Makkelijk als je een mispel leverancier hebt . Omdat ik nu na aantal jaren weer een grotere hoeveelheid heb weten te krijgen kan ik nu gewoon ook op deze oudere manier de mispel likeur weer maken . Je gebruikt gewoon meer dan het even snel mispels macereren in suiker alcohol wat uiteindelijk zonde is van zo een leuke vrucht.
Hello
Mijn mispels blijven voorlopig nog aan de boom. Met het uitzonderlijk warme weer, de heerlijke nazomer, rijpen de mispels nog steeds. De mispelaars verliezen zelfs hun bladeren nog niet.
Kweeperen (sydonia) heb ik wel met hopen en die zijn klaar en nagerijpt.
Yep lijkt me rijp.
Maar, verhoogt het suikergehalte niet als men ze nog een tijdje laat hangen ?
Inspirerende topic.
Het heeft me gemotiveerd om kweeperen (sidonia oblonga) samen met mispels in te koken. Dat geurt heerlijk na een nachtje op de kachel.
Nu gist erover en eens kijken wat het gaat geven.
Thanks Robbert.
PS Rauwe honing en bijen heb ik niet meer wegens wonend in het midden van agro industrie waar bijen gewoon verhongeren.
van alle markten thuis:) nooit gedronken dit en dus geen idee van de smaak, trouwens op dit forum pas geleerd dat mispels bestaan 🙄
Robbert, je hebt het over "stoken als op charantaise wijze", wat houd dat in?
En is dit drankje ook te maken met de Alquitara?
Maakt het uit welk ras mispel je neemt? Hier komt de wilde mispel nog veelvuldig voor. In mijn tuin heb nog plek voor 2 a 3 mispels. Dus gecultiveerd of wild?
Van dit soort recepten wordt ik blij, heb je er meer van?