Meldingen
Alles wissen

“Rustig stoken”


Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag is de enige dag, dat ik zonder tijdsdruk kan stoken. Maar tot nog toe, is de rust nog niet daar. Om maar meteen te beginnen, ik heb voor het eerst mijn rachigringen , in de kolom. Ik steek het gas aan , alles begint kalm op te warmen. Ineens paniek,Rum stookwijn geur. Naar alles afgezocht te hebben, mijn eerste lek ,tijdens het stoken ,ooit. Gastape is altijd bij de ketel ,dus snel opgelost. Zit ik aan de 60°c , poef , ketel knalt uit ,door de wind. Ik zit in de luwte, maar zo nu en dan kan ze er toch langs. Had net het gas omlaag gezet, om gecontroleerd te kunnen stoken. Ik moet blijkbaar toch op zoek naar een nog kleinere brander erbij. Ondertussen zit ik met de hand klaar om de gasfles uit te kunnen draaien. Doordat ik steeds mijn gas moet bijsturen, moet ik ook het koelwater steeds bijsturen. Heb nu 1.2 liter Rum, en ik stop ermee. Rustig stoken of niet stoken, dat is mijn gedachte. De wind neemt nog steeds niet af. Vandaag wel weer een gelukkig mens, eerste stook ruikt goed, en ik weet weer waarom ik steeds een branddeken, gastape, lashandschoenen, en mijn koffie mee naar buiten sleur. En maar weer eens gezien, LAAT JE KETEL NOOIT ALLEEN. Uiteindelijk heb ik bij de 4e keer dat de brander ,problemen maakte, de stook gestaakt.

Beantwoorden
14 reacties
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 Zit ik aan de 60°c , poef , ketel knalt uit ,door de wind. 

De brander knalde dus uit, niet de ketel zelf. Deze staat wel op een verkleinijzer, dus vandaar ook de behoefte aan een extra, kleinere brander erbij. En altijd goed voor de heb. 😉

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook ook buiten,ik zet om mijn ketel een paar schotjes tegen de wind,werkt goed.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kringloop winkels afstruinen voor een caravan /camping 1 pits toestel .
nu de tijd daarvoor . Zomer is voorbij .
heb je niet een garage of bijkeuken waar je kunt stoken ?? Uit de wind ?,

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

deze zijn te koop voor het buitenkoken . zet je op brander .

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De vlam slaat terug in de aanvoerbuis. De gas aanvoerbeschermer verder terugschuiven zal zeker helpen, maar als dit gloeiend heet allemaal is, blijf je er uit veiligheid beter af. De wind sloeg in de aanvoerbuis. Er zit een aluminium huls om de buis, die je meer zuurstof of minder geeft, deze stond te ver open, en een windvlaag blies dan, even het gas uit de zijkant, en dan brand hij binnen in de buis. Er zit een terugslagbeveiliging op de gasfles, (bijgekocht) dus alleen even veel lawaai, uitdraaien en opnieuw aansteken. Volgende keer de aanvoer beter beschermen. En zo leren we steeds weer bij. Maar normaal waait het waar ik zit nooit, alleen met rukwinden, begint alles hier te draaien. (Met wind dus niet meer spelen. Of in de schuur gaan zitten, maar ja , ik hou van de buitenlucht en de regen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik zit ook altijd buiten onder een afdak.dat is half open.maar ik zet wat schotjes neer voor de wind.werkt meestal wel.maar nu waait het flink hier dus dan zou ik ook niet stoken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@William . Gewoon pech dat Piet Paulusma de wind niet uit zet dus .?
Ja buitenlucht is altijd heerlijk .
(Hier altijd wat zeelucht . )
Die terugslag beveiligingen zouden eigenlijk standaard in fles afsluiter moeten zitten .
maar zeker daarom goed om erbij te hebben ..
Ik stook zelf tegenwoordig altijd in garage . Vroeger in badkamer maar na verbouwing vond mijn vrouw dat niet meer prettig .

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag zo een dag. Eerst een Rumvergisting verstookt. 1e stook 35%, dat ging heerlijk, dus meteen een 2e stook van een andere ,al gestookte batch gedaan. Heb de ketel 1.5 uur van 85°C en langzaam naar 100°C gebracht. 12 Liter alambiek, resultaat 4 liter van 75% ,en de rest (1.5liter) bij de 1e stook gegooid. Uiteindelijk kreeg de eerste stook ook een gemiddelde van 45%, terwijl ik tot 15% ben doorgegaan. Gas in kombinatie met alambiek, het was een verademing. Overigens haalt de graanvader uit een Rum wash meer procenten. Dus een rumvergisting met graanvader en helm ,als eerste stook, daarna fijnstook met een alambiek, al dan niet met kolom.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik weet niet waar je temperatuur meting was . In kook nat , hals , helm of brug .
100gr is erg hoog .
op brug beter om nooir hoger dan 95 gr gaan .

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alambiek heeft een meter op de helm, neem aan dat de geleiding van de vlam, ook wat graden meegeeft, het grootste gedeelte van de tijd ,hing de temperatuur tussen 85°C en 95°C. Toen hij de 100 aangaf kookte het nog niet, hoewel er nog maar weinig %en uitkwamen. Het liep in 150 ml van 20% naar 15%. Goede indicatie om te stoppen dus. Had wel 100 liter koelwater nodig, terwijl normaal 65 tot 70 genoeg is.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Aha ja de ene of andere maker maakt verschil in hoogte en plaats waar thermo zit . In helm is temp. iets hoger dan brug .
(Maar je zit ook weer in het propyl gebied. Deze wil je ook liever niet mee laten komen .
( 97,8 gr) maar ook hier kunnen weer bindingen door mee komen .

4 lter 75% uit 25 liter ? Dat is mooie opbrengst .
Het hangt wat van kwaliteit van de stookwijn af hoever je door kunt gaan .
onder de 35% doorstoken is erg ruim genomen .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Temp.is wel belangrijk,ik gebruik  geen meetaperatuur,dus op gehoor en naar het straaltje kijken.ik stook wel door tot 25-20% 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9959
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bij de simpele distillaten als whiskey , vodka e.d. Op pitstill gebruik ik zelf ook gehoor , stroom snelheid en het wax blokje . Chris .
ik zelf stook nooit zover door .
Zodra de ziel / hart over is gekomen is dat stukje waarop het percentage snel zakt van 60- 55% naar lagere waardes maar 100 - max 150 ml . . Dus daarvan is de alcohol totaal minder dan 70 ml . Dus vaak de moeite niet .

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een snelweg in de buurt en 2 gehoorapparaten, maakt luisteren een stuk moeilijker. Normaal heb ik niet zoveel last van de snelweg, maar bij regen klinkt het alsof je er langs staat. Dus moet ik vooral op gevoel en temperatuur stoken. 3e stook pas op ziel.  

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?