Ik heb nog veel maismeel liggen dat ik graag zou vergisten tot stookwijn. Is het noodzakelijk om te maischen met mout of is een gist zoals Prestige voldoende? Dank.
maischen met mout of alfa-amylase. Vergisten met een prestige (of ander merk) met amyloglucosidase vergist wat dieper door.
Als je het zetmeel uit het meel wilt gebruiken, moet je het omzetten (nou ja: om laten zetten) in suiker, natuurlijk. Als het alleen om de smaak gaat, hoeft dat niet: dan gooi je aan het eind het zetmeel gewoon weg met de spoeling.
Maïs meel kun je omzetten door het met diastatisch mout te vermengen en te maischen en zo de zetmeel omzetten naar starch vergistbaar suikers .
1kilo mout op 10 kilo maïsmeel.
anders heb je alleen wat smaak .
Ook kun je de maïsmeel koken in ruimwater en dan de pap invriezen . hierdoor gaan de cellen stuk . Zetmeel is een polysacharide . Wanneer je de cellen kapot vriest komt de glucose waaruit zetmeel vrij en word zo vergistbaar
Ik heb in de topic Rijst Whisky een stukje geschreven. Wat ik daar met de rijst doe, doe ik ook zo met maïsmeel en aardappelmeel. Voor deze dranken gebruik ik meestal een wodkagist. Wat ik van maïsmeel maak noem ik Moonshine(het is wel handig als je drank een naam heeft).