Meldingen
Alles wissen

vergeten oude wijn stoken


JohanS
Berichten: 51
Topic starter
(@johans)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Beste medestokers , 

onlangs was ik onze zolder aan het opruimen en ik vond daar onder veel rommel nog een 20 tal flessen appel of perenwijn ( ik weet het niet meer wat ik gemaakt heb ) die ik ooit 25 jaar geleden had gemaakt . 

Ik wist zelf niet meer dat die er nog lagen , het staat me wel nog voor dat dit de eerste keer was dat ik wijn maakte en dat deze geen succes was . 

Zoals jullie zien op de foto ligt er op de bodem van de fles veel bezinksel . 

Weggieten vind ik zonde dus ik ga deze eens stoken kijken wat het geeft .

Ik ben benieuwd .

 

1669367693-20221125_100422.jpg
Beantwoorden
10 reacties
9 Reacties
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@johans ben benieuwd of het wat geworden is?!

Wij krijgen deze week een liter of 12 witte wijn die ook niet super is qua smaak. Ben benieuwd wat er uit komt na stoken

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rudyvanr let wel op of de wijnen geen stabilisators en concerverings middel bevatten . Export wijnen die niet gebotteld zijn in land van herkomst bevatten veelal deze toevoeging..deze zijn niet geschikt om te destilleren.  Met de meeste hobby ketels krijg je deze middelen niet voldoende weg en komen deze in hoger concentratie mee. 

 

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert dank robbert! Het is home made wijn! Van eigen druif Van afgelopen zomer/winter.

Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 51

@rudyvanr 

Wel ik heb de flessen opengedaan en deze roken echt lekker naar peren.daarna in mijn keteltje gegoten en de droesem in de fles gelaten 2x

gestookt en het resultaat was echt lekker smaakte duidelijk naar peer .

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@johans leuk! Goed te horen 😁 ben benieuwd naar ons resultaat. Volgende week vrijdag

Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 51

@rudyvanr laat iets weten wat er van gekomen is he

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@johans nou de witte wijn is vorige week vrijdag gestookt. 12 liter de ketel in gegaan en een goede 2,6 liter (bij 20%gestopt) er uit gehaald

Voor loop opgevangen en weg gemietert wat dat was bocht. Maar de rest ruikt en proeft goed!

Nu nog een keertje overhalen en wegzetten op wat hout 😁

 

Deze keer ook een ouwerwets brandertje gebruikt op lampen olie 4 uur branden en nog geen liter op

1708632490-IMG-20240216-WA0017.jpg
Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 51

@rudyvanr ik ben blij dat het gelukt is 👍 👍 👍

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@johans in eerste instantie zou ik de fles open doen en ruiken. Als je d'r niet van achterover valt van de stank kan je best proberen affilteren en stoken. Met de helm wanneer je toch wat smaken wilt overhalen, met de kolom voor neutralere alcohol.

Best proberen waard, lijkt me.

Beantwoorden
Berichten: 59
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Heb de laatste jaren heel veel 'restwijn' gestookt. Mijn ervaring: 'garbage in = garbage out'. Het lijkt een leuk idee om matige oude wijn uit bijv. een bag-in-box te stokken, maar die bevatten heel vaak stevige bestrijdingsmiddelen die gewoon mee komen in het destillaat.

Ik stook nu alleen nog goede wijnen die overrijp zijn geworden (te oxidatief geworden). Die oxidatie krijg je er na 2x overhalen goed uit.

En niet vergeten: in de voorloop zit behoorlijk wat ethylacetaat. Dat ontstaat door reactie van azijnzuur (in lage concentratie in elke wijn aanwezig) en alcohol, bij hogere temperaturen. Als je het destillaat gaat lageren in eikenhout, dan moet je juist een beetje ethylacetaat in de hoofdloop toelaten; dat geeft na oxidatie die mooie diepe tonen in je brandy.

Maar als je een schone alcohol wilt hebben, dan ruime voorloop aanhouden.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?