Beste medestokers ,
onlangs was ik onze zolder aan het opruimen en ik vond daar onder veel rommel nog een 20 tal flessen appel of perenwijn ( ik weet het niet meer wat ik gemaakt heb ) die ik ooit 25 jaar geleden had gemaakt .
Ik wist zelf niet meer dat die er nog lagen , het staat me wel nog voor dat dit de eerste keer was dat ik wijn maakte en dat deze geen succes was .
Zoals jullie zien op de foto ligt er op de bodem van de fles veel bezinksel .
Weggieten vind ik zonde dus ik ga deze eens stoken kijken wat het geeft .
Ik ben benieuwd .
Heb de laatste jaren heel veel 'restwijn' gestookt. Mijn ervaring: 'garbage in = garbage out'. Het lijkt een leuk idee om matige oude wijn uit bijv. een bag-in-box te stokken, maar die bevatten heel vaak stevige bestrijdingsmiddelen die gewoon mee komen in het destillaat.
Ik stook nu alleen nog goede wijnen die overrijp zijn geworden (te oxidatief geworden). Die oxidatie krijg je er na 2x overhalen goed uit.
En niet vergeten: in de voorloop zit behoorlijk wat ethylacetaat. Dat ontstaat door reactie van azijnzuur (in lage concentratie in elke wijn aanwezig) en alcohol, bij hogere temperaturen. Als je het destillaat gaat lageren in eikenhout, dan moet je juist een beetje ethylacetaat in de hoofdloop toelaten; dat geeft na oxidatie die mooie diepe tonen in je brandy.
Maar als je een schone alcohol wilt hebben, dan ruime voorloop aanhouden.