Voor het aflezen van de mash temperatuur is er al een thermowell voorzien. Ik was ook van plan om drukventielen te plaatsen, één in de mantel en een andere in de ketel zelf.
Grote voordeel is snel opwarmen .
Er staat ook in stuk waarnaar je verwijst dat wanneer verdunnen problemen geeft aan de mash je beter een gesloten systeem kunt gebruiken .
Je zou smaak verlies inderdaad kunnen hebben
Je kunt ook voorverwarmen met een stoom dompelaar en zodra je bijna jou temperatuur hebt behaald ketel sluiten .
dus de stoom door gesloten leidingen sturen . (maar dan zit je met nog hogere druk .)
( dit word wel vaker ook industrieel gedaan )
je wil Stoom op lage druk gebruiken maar dat is niet zo makkelijk omdat je al met 1 atm druk te maken hebt .
Bij 1 atm gaat water over in stoom bij 100 gr C .
ja je verwarmt inderdaad sneller en zodra stoom in koudere mash komt gaat stoom weer over in water je zal dus ook jou lans veel oppervlakte moeten geven voor verdeling zodat je niet de 100gr op klein oppervlakte krijgt en daar de mash " verkookt "
Er is zeker van alles mogelijk om de knelpunten op te lossen .
het idee is prachtig
Maar ik denk dan ouder wets en ik vraag me af of je niet dingen omslachtig maakt en moeilijker controleerbaar maakt .
Je heb een prachtige ketel om een zogoed als professionele still van te maken .
Een goed regelbare hoog vermogen verwarming heb je au bain marie ook snel op temperatuur en zodra die daar is kun je met vermogens regelaar met weinig energie hem continu houden .
Een goed ingerichte kolom erop voor alcohol of een simpele hoed voor Whiskey's , rum , au de vie .
Altijd leuk om te experimenteren toch, en aangezien het modulair blijft kan ik de steam wand altijd achterwegen laten 😉
Wat had jij in gedachte vwb hoog vermogen verwarming Robbert?
Er zijn Keramische patroon elementen die grotere capaciteit leveren .
Met 3 kleine of 5 elementen onderin bouwen met totaal van 3200 Watt kun je die ketel snel op temperatuur hebben.
Ja experimenteren is leuk ben ik met jou eens maar waarom proberen opnieuw het wiel uit te vinden als oude systemen bewezen goed werken ?
Wat is het voordeel van deze elementen t.o.v. één buiselement van 3,5kW?
Ik zie dat mijn vraag over de verwarmings elementen niet hieronder is gekomen..
Die andere discussie gaan we vast niet uitkomen Robbert 😉 ik denk dat het een goede aanvulling is die niet heel moeilijk te incorpereren is in mijn ontwerp, daarom. En als we allemaal op een t500 dezelfde recepten stoken is er ook niks meer aan toch 😉
Ik weet zeker dat er heel wat zelfbouw ketels beter zijn dan T500 en grainfather .
en daarnaast betrouwbaarder .
Zelf paar grainfathers van ongeveer 3 j naar oud ijzer gebracht vanwege de defecten en na contact gehad te hebben met still spirit en ook wat info van ze heb thuis gestuurd gekregen te hebben ben ik niet echt onder de indruk van dat product .
Wanneer je meerdere elementen rondom kun monteren krijg je betere warmte verdeling .
En ze zullen een snellere reactie tijd hebben dan 1 grote .
Ik ben vooral geïnteresseerd in het distilleren van AG recepten en het liefst destilleren 'op de korrel' vandaar deze keuzes. Ik denk dat stoomextractie iets anders is wat ik bedoel, ik heb het over stoominjectie onder lage druk, puur om de mash sneller op temperatuur te laten komen. Hierin verdun je enkel je mash iets met water. Er zijn meerdere artikelen over te vinden op HD en ook in de bierbrouwers wereld steeds vaker toegepast, over het vrijkomen van andere stoffen heb ik nog niets gelezen. In het volgende artikel staat het perfect beschreven, maar wel in het Engels: http://distillique.co.za/distilling_shop/articles/steam-wand-for-faster-bring-to-boils.html
Ik destilleer ook op de korrel: met dun sap in de ketel en prut in het bijvat. Daarbij wordt niet alleen water en warmte, maar ook alcohol naar het bijvat overgebracht.
En bijvoorbeeld zware en dikke prut in het bijvat en water in de ketel zodat aanbranden voorkomen wordt. In dat geval worden water, warmte en werveling overgebracht, maar niet onder druk. Nou ja: 20 cm prutdruk, hoogstens.
Leuk stuk, trouwens.
Heb je daar een afbeelding of tekening van Kees ik volg je even niet haha zal het tijdstip zijn
Ja, en de consumptie natuurlijk. 😉 Heb ik ook!
Een ketel van 10 liter (met water of wijn) en een bijvat van 10 liter (met dikke prut).
Dat is dus een heel ander systeem dan jij wilt bouwen. Maar er zijn wel wat raakpunten en overeenkomsten.
In modeltekening:
Ja idd en heel ander idee, maar wel een leuke setup! Dat bijvat werkt als een soort thumper toch?
Melmoth , het werken met secondaire ( thumper ) of ook met nog 3th kan op diverse manieren.
Maar Verwar niet een secondair met Rectifier ketel , cleaner vat ,charantaise ketel of dry still . Dat zijn toch iets andere inrichtingen .
In de VSvA wordt het ding thumper genoemd, omdat hij een stampend geluid maakt. Ook wel doubler, omdat je bij goed gebruik een tweede destillatie kunt bereiken.
Ik gebruik hem voor van alles: op dit moment staan ze samen 15 liter stookwijn te strippen. Ook voor graan- en fruitmassa's: sap in de ketel, dikke prut in het bijvat. Of om Geist te maken: alcohol in de ketel, smaakmakers in het bijvat.
Ik zag een constructie met een derde vat voor het maken van rum: wijn in de ketel, ruwstook of lage stook in het eerste vat en hoge stook in het tweede.