Mijn ketel bestaat uit twee losse onderdelen dus moet ik die wel dichtsmeren.
Ik mix simpel water met bloem, tot een dik smeerbaar papje. Als de ketel ietwat warm wordt smeer ik met mijn vinger het papje waar nodig. Simpel, goedkoop en je hebt altijd bloem in huis..
Merci voor de tips, heeft perfect gewerkt met water en volkorenbloem die ik in huis had.
Eerste striprun ooit: 15l stookbier aan 8%, resultaat 4,2l aan 29% ABV... ik veronderstel dat dit correct is?
nu nog eens rustig her stoken en dan kom je aan 60 - 80 % alc.
grts.
Ik heb na 3 stripruns nu 11,5l aan 29%... op welke hoeveelheid mag ik rekenen voor verdunning? Of hopen? 🙂
Gooi het in de ketel,je hoeft het niet te verdunnen,alleen als het boven de 40% is.ik denk dat je dan + - ongeveer 6 liter van 40% haalt.
Zoals chris ook zegt je kunt het zo in de ketel gieten .
Wanneer je nauwkeurig rond de 78,3 -79 graden stookt zou je met een standaard alambiek rond 68% ook moeten kunnen halen .
Kom je op + - 6 ltr verdunt naar 40% sucses.
Dan is zo'n lambiek echt prulspul. Koper op koper behoord al een goede afdichting te zijn. Immers waren vroeger pakkingen ook van koper. Denk eens aan een elektrisch boilertje. Dat in combi met een power regelaar en temp.meter op de brug. Fractie pijp van minimaal 40 milimeter en naast de koeling op je output een dubbele koeling door de fractiepijp. Wat stalen pannenspons boven en onder de koeling. En vlammen maar! Boven de 80 gegarandeerd :-)))
Dan ben je aan het refluxen, en dat is natuurlijk prima. Maar wil je maximale smaak uit je stookwijn dan is een standaard Alambiekje nog steeds heel erg fijn.
Er zijn zelfs alambiek vorm potjes gevonden van een soort terracotta in china van ruim 2400 jaar oud en die werden naar het schijnt gebruikt om ook een " sake " achtige drank te maken .
We dachten altijd dat het uit de arabische wereld kwam maar inmiddels blijkt de Chinesen al veel langer bezig zijn met maken van alcohol .
Er zijn zelf een soort van waterslotjes gevonden van rond 2600 j
Vasco da Gamma heeft ook diverse attribute in zijn tijd al beschreven en oude dranken die toen al onder oude traditie vielen .
Dus de Zeer oude " alambiek " kunnen we zeker niet prulspul noemen als het al zoveel eeuwen als functioneel apparaat wordt gebruikt .
Als je beetje vaardigheid hebt kun je daar de mooiste dranken mee maken .
dranken als o.a . Cognac , absint , Rum , chartreuse e.d. kunnen eigenlijk alleen maar goed worden gemaakt op alambiek ,potstill's .
Een reflux systeem maakt te veel smaken dan kapot
Uiteindelijk na spuritrun uitgekomen op 3,2l hearts aan 68%, tevreden mee...
150 ml voorloop, 600 ml heads en 650 ml tails apart gehouden
Gisteren nog de oudste alambiek van België mogen bewonderen.....
Goed gedaan,?heb je ongeveer 5 ltr.van 40%, nu binnen lekker warm zetten en vanacht buiten in de kou,morgen vroeg dopje los draaien en weer naar binnen dit een a twee weken doen word hij oud van.
Gaaf ding, is er bekend uit welk jaar hij komt?