Meldingen
Alles wissen

Druk opbouw in Alambiek ketel

Pagina 1 / 2

Berichten: 31
Topic starter
(@weaver)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb een vraagje mbt mijn opstelling. Ik heb een alambiek met daarbij de koeling (starterskit) aangesloten op een grote emmer gevuld met water. Een aquariumpomp circuleert het water.

De laatste 2 stoken bouwde mijn ketel heel veel druk op een spoot de hete vloeistof uit de ketel. Kostte een paar blaren omdat ik dat niet verwacht had. Vandaag zat er zo veel druk in de ketel dat de hele bovenkant er af vloog en de hete vloeistof als een vulkaan uit de ketel spoot. Je wil niet weten wat een ellende dat gaf in huis....

 

De temp. was rond de 70 gr. Ik weet dat dat bovenin de ketel is en niet de temp van de vloeistof. Wat ik niet begrijp is hoe de ketel zo'n druk kan opbouwen. In mijn beleving zou het dan met stoom uit de overloop moeten komen en niet ineens met zo veel geweld.

 

Iemand misschien een oplossing ?

 

Weaver

Beantwoorden
45 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@weaver controleer de ketel of er een obstructie zit . Misschien is er bij fabricage soldeer in de uitstroom gekomen .

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 95
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Klinkt als een verstopping. Probeer eens nadat alles koud is het productkanaal door te blazen of te spoelen in omgekeerde richting .

 

db

Beantwoorden
Berichten: 31
Topic starter
(@weaver)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb wel gewoon gewoon uitstroom. Ik was al met 1,5 ltr onderweg totdat.....

De uitstroom is koel en druppelt lekker door. Ergens lijkt het of er een explosie plaats vindt in de ketel en spuugt hij alles er uit. Er zit voor mij geen logica in.

Zo'n druk kan ik begrijpen in een afgesloten ketel, maar de uitstroom loopt lekker door. Het gebeurd ook echt in een fractie van een seconde.

 

Na elke stook maak ik alles weer helemaal schoon met warm water en net zoals Dirtbag zegt, alles doorblazen van voor naar achter met water.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@weaver heb je een spiraal koeler ? 

Controleer dan of er niet een bocht inzit waar misschien de vloeistof kan blijven staan . Dus dat het spiraal niet gelijkmatig doorstroomt waardoor een deel even volloopt .  Als koeler even volloopt op een te hoge koude brug ergens kan er een stagnatie ontstaan . Ook al is kanaal open een dip in spiraal kan vollopen .

Beantwoorden
Berichten: 31
Topic starter
(@weaver)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Opstelling en up and running

1630439690-20210831_215156.jpg
Beantwoorden
Berichten: 31
Topic starter
(@weaver)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

de koppeling is met gastape vastgemaakt en bij de uitloop zit plastic ivm die verschrikkelijke fruitvliegjes

1630439765-20210831_215205.jpg
Beantwoorden
Berichten: 31
Topic starter
(@weaver)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

En de koeling....

1630439794-20210831_215212.jpg
Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Weaver, misschien dat je stooknat toch een beetje te snel te warm is geworden. Weet niet of er ook nog pulp bij in je stooknat zat   , zodat spugen door snelle temperatuur stijging is opgetreden.

Beantwoorden
Berichten: 21
(@herman2604)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik zit vol spanning mee te lezen, zoiets wil je idd niet meemaken!. Maar als het zoveel druk oplevert zou ik uitkijken met dat vastbinden, ipv losschieten kan nu de ketel scheuren op de naad.

Ik ben benieuwd naar de oorzaak!

grt Herman

 

Beantwoorden
Berichten: 31
Topic starter
(@weaver)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik ben nog niet aan het stoken met pulp. Melasse en rietsuiker en dat gaat 2 keer door de ketel.

Als ik de hoed vastbind komt de druk uit de voorloop. Die kan ik opvangen in de bak.

Toen gisteren de hoed los kwam, was het 1 grote bende in huis....

Ik ben nu bezig om de temp wat lager te houden. Vol vermogen totdat de uitloop begint en dan terugschroeven.....

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@weaver je moet nooit volvermogen opstoken.  Te veel hitte in kooknat en terug draaien verknalt het product . Het kooknat mag niet koken .

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@weaver elektrische kookplaatje is moeilijk te "temperen" is. Heb jaren elektrisch gekookt, je moet al beginnen te minderen met hitte, lang voordat je punt bereikt hebt waar je op door wil gaan. Plaat blijft te lang heet. Elektrisch kookplaat is, ten opzichte van gas, moeilijk te regelen, moet je echt leren.

Én zoals Robbert zegt: nooit op vol vermogen opstoken, beter wat geduld in begin en mooi eindproduct dan overkokende keten (van Robbert geleerd).

succes

Beantwoorden
Berichten: 150
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoe vol vul je de ketel. Max vulling geeft problemen

Beantwoorden
Berichten: 31
Topic starter
(@weaver)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedemorgen allen,

 

Dank voor de adviezen.

De ketel vul ik niet meer dan de soldeernaad net boven de handgrepen.

 Ik ga jullie adviezen ter harte nemen en de temp. laag houden. Zowel bij opstart als daarna. Mss inderdaad een andere vorm van opwarmen vinden....(ik heb geen schuur, dus vuur wordt een dingetje in de woonkamer)

Op gasfornuis stoken wordt de "baas" niet vrolijk van... 😉

Beantwoorden
4 Reacties
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@weaver de ketel nooit verder vullen dan 2/3 van de inhoud.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@weaver 

Beter rustig op gas dan elk keer de keuken schoonmaken..

en af en toe likeurtje maken ! Dat houdt de alarm bellen stil…

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@weaver 

Beter rustig op gas dan elk keer de keuken schoonmaken..

en af en toe likeurtje maken ! Dat houdt de alarm bellen stil…

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@weaver bind het  bovenstuk nooit vast ! Er moet altijd mogelijkheid blijven op drukafblazen .

Op electrisch stoken is niet veiliger dan op gas . Bij gas zie je aan vlam of er andere dampen vrijkomen ver voor verzadiging doordat vlam verkleurd . En het vuur vreet deel al dampen op.

Alleen lekken bij vullen met alcohol nooit vuur aan .

Bij electrisch kan makkelijker damp verzadiging onstaan een klein vonkje en het is een steekvlam of erger .

Gasvlam is veel controleer baar dan electrisch   en ook kortsluiting is nr 1 van brandoorzaken .

Beantwoorden
Sena
Berichten: 6
 Sena
(@sena)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hey, ik werk in chemische sector. En werk met destillatie systemen op mijn werk. Ik zo een destillatie toren krijgen we ook soms druk opbouw. Dit komt omdat we teveel samen verdampen. Waardoor de koeling niet kan volgen, met gevolg de koeler zit vol product. En er wordt druk opgebouwd in de ketel. Oplossing minder fel stoken. 

Beantwoorden
Berichten: 31
Topic starter
(@weaver)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Vandaag mijn keteltje leeggestookt. Duurde wel 2 dagen druppelen. Ik heb de temp. in de helm onder de 70 gehouden.

Waarschijnlijk dus te hard van stapel gelopen met opstoken. Voorheen had ik de temp in de helm op 80 en toen ging het dus fout. 

Electrische plaatje heeft standen 1 t/m 5 en deze heb ik nu constant op max. 3 gehouden. Geen kokende stookvochtexplosie meer......

Aldoende leert men, toch ?

 

Thnx allemaal voor meedenken. 

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@weaver 2 dagen stoken ? Hoe groot is die ketel ? Is de thermometer wel goed ?   Voor een smaak arme alcohol moet temperatuur op de brug 78,3  graden zijn.  .

De uitstroom snelheid zou dan een minimaal straaltje zijn .. net geen druppels meer. .

De ketel vul je tot max 2/3 .

Inderdaad rustig stoken waardoor er evenwicht en continuïteit in verdampen en condensatie ontstaat. .

 

 

 

 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@weaver wil niet betweter zijn, maar een vermogensregelaar doet wonderen. Volgas op de kookplaat en dan afstellen met de vermogensregelaar. 2 dagen stoken klinkt niet als een hobby.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@murmillo , zo doe ik het ook bij mijn kleine ketels.

Beantwoorden
Berichten: 31
Topic starter
(@weaver)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Klinkt zeker niet als betweterig hoor 😉 

Zal me er eens in verdiepen in de vermogensregelaar. Jammer dat je alleen de temp kan meten in de helm en niet in de ketel. Toen de ketel zoveel druk opbouwde, was de temp in de helm ook niet hoger dan 80 a 90.

Het is zo wel een rustgevende hobby als je heel langzaam de druppels hoort vallen 🤣 

 

Zat ook te bedenken dat je tegenwoordig elektrische kookplaten hebt waarbij je de temp van de kookplaat in kan stellen.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@weaver ok dan heb ik een toevoeging.

Temp kookplaat is niet belangrijk. Je kunt tot ongeveer 60 graden helm temp best met 2/3 vulling suiker of fruit volgas stoken. Vanaf die temp (ongeveer) het vermogen temperen. 

Granen hebben weer een andere aanpak ivm eiwitten. Die doe ik weer rustig opbouwen. 

Sinds ik de alquitara heb, heb ik enorm veel geleerd. Elke wash heeft zijn eigen aanpak. Bij een kookplaat is het zonder vermogensregelaar bijna niet te doen. Ik prefereer dan ook gas maar helaas kan dat hier niet. Ook ik heb een spuitende ketel gehad omdat ik veel te snel wilde. Je zult echt tijd moeten nemen je ketel te leren kennen en rustig opbouwen. 

Vermogensregelaar is al veel over geschreven en voor 2 'tientjes heb je er al 1 bij onze Oosterse vrienden. Je zult iig beter resultaat krijgen en meer plezier. Althans, bij mij was het een wereld van verschil.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?