Sinds korte tijd ben ik me in het distilleer gebeuren aan het verdiepen en dit gaat op zich best redelijk. Ik heb wel een aantal vragen over de ketel en de stookwijn (simpel beginnen he).
Ik zal eerst de hardware opsommen en wat voor ingredienten ik gebruik voor de stookwijn.
Ketel is zoals gezegd zelf gemaakt van een antieke messing melkkan (10L) en wat WO1 hulzen en andere frutsels van de kringloop.
Condensor is een WO1 huls met "stromend water koeling" en een 12mm koperen spiraal van origineel 6m maar ingekort naar 3m.
Als warmte bron gebruik ik een inductie plaat van 3500W en een stalen pan van 30 L en dan ala Bain Marie.
Werkt prima alleen het duurt ff om de pan op te warmen.
Verder hier en daar een thermometer om het geheel in de gaten te houden (nu kom ik er hier achter dat dat meestal maar een indicatie is of zelfs voor de sier).
Dat was grotendeels de hardware (Let op, moet het geheel nog verfraaien door schuren,poetsen polijsten etc). Eerst de werking checken.
Als stookwijn heb ik eerst 8kg suiker opgelost in 16L warm/heet water. Af laten koelen en daarna de turbogist "8KG turbo yeast" (gouden verpakking) erbij.
Dit heeft ongeveer twee weken gestaan totdat het niet meer bubbelde.
Toen ik de eerste poging tot stoken ondernam kwam er bij de eerste keer ongeveer 0,5L 75% uit. De hoeveelheid viel me tegen maar het percentage niet.
Bij de 2 de keer was het vergelijkbaar. Schraal dus.
Nu heb ik de installatie wat aangepast omdat ik dacht dat het daar aan lag. Grotere buizen, alles gesoldeerd ipv rubber afdichting etc.
Nu heb ik weer een batch gemaakt op de volgende manier (was toch meer voor nodig dan zomaar wat bijelkaar mikken 8>)
Eerst 3 liter water verwarmd en daar 5 gr citroenzuur in opgelost. Al roerende de suiker (5kg) opgelost. Het (invert)suikerwater af laten koelen en in de ton gedaan. Vervolgens de twee eetlepels van dit brouwsel in een litermaat gedaan met 0,5L warm water. Hier de gist (still spirits classic 8 turbo) bij gedaan en dit even laten schuimen. Vervolgens de ton afgetopt met douchekopwater (vanwege de zuurstof) en het gist brouwsel erbij. Tegelijkertijd heb ik voedingszout erbij gedaan. Totaal ongeveer 20L, dit staat nu 4 dagen gisten en het lijkt al uitgeborreld te zijn. In het begin (dag1/2) ging dit heel heftig maar dat zwakte aardig af naar een paar dagen. Alles gist op een plaats van constant 22 grd.
Hier zijn we nu. Komend weekend wil ik dit gaan verstoken en hopen dat het volume iets meer is dan de vorige keer.Procentueel heb ik niks te klagen denk ik.
Tijd voor de vragen:
Klopt de ketel volgens jullie een beetje?(ben al van plan een grotere te maken maar eerst ervaring opdoen met deze).
De 1e batch mash smaakt nog zoet, waarom is alle suiker niet vergist?
Hoeveel moet je overhouden uit een batch van 10L stookwijn(ongeveer)?
De vinometer geeft 20 % aan wat er nog van de 1e batch mash over is. Dit kan uiteraard niet omdat max 12-15% uit stookwijn te verkrijgen is.
Moet net uitgegistte stookwijn zuur zijn ipv zoet?
Is een pijp bovenop de ketel beter dan aan de zijkant? Heb voor deze manier gekozen omdat ik dit best vaak zag op foto's.
De hoek van pijp loopt nu naar beneden (richting condensor) terwijl stoom omhoog wil. Kan dit? Ook dit heb ik van internet overgenomen maar druist tegen de natuurkunde in..
Hoe kan ik verifieren dat de stookwijn goed is en zo uit kan sluiten dat de ketel werkt?
Alvast hartelijk dank voor de moeite.
Het is een heel verhaal geworden vol opgekropte vrage die al een tijdje lagen. Vandaar de lap tekst.
Klopt de ketel volgens jullie een beetje?(ben al van plan een grotere te maken maar eerst ervaring opdoen met deze).
De 1e batch mash smaakt nog zoet, waarom is alle suiker niet vergist?
Hoeveel moet je overhouden uit een batch van 10L stookwijn(ongeveer)?
De vinometer geeft 20 % aan wat er nog van de 1e batch mash over is. Dit kan uiteraard niet omdat max 12-15% uit stookwijn te verkrijgen is.
Moet net uitgegistte stookwijn zuur zijn ipv zoet?
Is een pijp bovenop de ketel beter dan aan de zijkant? Heb voor deze manier gekozen omdat ik dit best vaak zag op foto's.
De hoek van pijp loopt nu naar beneden (richting condensor) terwijl stoom omhoog wil. Kan dit? Ook dit heb ik van internet overgenomen maar druist tegen de natuurkunde in..
Hoe kan ik verifieren dat de stookwijn goed is en zo uit kan sluiten dat de ketel werkt?
Alvast hartelijk dank voor de moeite.
Het is een heel verhaal geworden vol opgekropte vrage die al een tijdje lagen. Vandaar de lap tekst.
Enige hulp zou welkom zijn 8>)
Hallo,
tijd om wat vragen te beantwoorden:
Opbouw ziet er goed uit, mss alleen wat weinig koper. Dit is om sulfur/zwavel te verwijderen.
Normaal niet meer zoet, maar licht zuur. Je totaal is 25 liter? Want 16 liter water en 8 kg suiker vormen samen geen 25 liter. Turbogist heeft alles van zouten tot pH regelaars in het zakje zitten voor 25 liter, dat laatste is belangrijk. Alsook zelf geen zouten extra toevoegen, buiten water suiker en citroenzuur(sap) niets toevoegen
Dat is bij elke stookwijn anders mar turbogist kan tot 22% halen
Zie puntje 2
Werkt zo ook perfect. Beter is wat voor jou goed werkt 😉
De hoek naar beneden zorgt voor condensatie die direct naar de worm loopt als je een hoek naar boven zet heb je zwakke reflux in de ketel. Dus ja hoor het werkt
Eerste keer water stoken en controleren op lekken en dichten, nadien met stookwijn stoken tot je opbrengst dezelfde % is dan je stookwijn. Altijd voorloop weg gooien! En proeven van stookwijn zal je zeggen of het goed is. Leercurve dus, gezien je veel moet maken om te proeven.
Alvast graag gedaan
Ja het was een hele boterham
Ik hoop dat het enige hulp was
Leuke ketel trouwens, btw nooit rubber en hoge % alcohol mengen. Andere plastieken bevatten wellicht ook weekmakers wat kankerverwekkend is. Bv je kraantje van je weckpot en de ring maar dat zou silicone kunnen zijn (wat veilig is)
Normaal niet meer zoet, maar licht zuur. Je totaal is 25 liter? Want 16 liter water en 8 kg suiker vormen samen geen 25 liter.
=> Dit was de eerste batch. Geen 25 liter gemaakt nee. de eerste was 2x8 (in de gele tonnen). Alles in verhouding gedaan wat op het zakje stond.
Weet je ook hoe ik die eerste batch kan testen John? Ik heb m bewaard om misschien nog te gebruiken om te stoken.
De vinometer gaf nog 20% aan maar dat ding vertrouw ik eerlijk gezegd niet echt.
Met de eerste batch stoken stopte het process na een halve liter ongeveer. Zo ook bij de 2e keer stoken. Ik dacht dat de alcohol eruit was en daarom stopte. Dit weet ik dus niet zeker.
De eerste keer had ik een lek waar ik later achterkwam. Beetje brooddeeg erop en meteen begon ie ook te lopen. Stel, er zit een lekje in, stopt de ketel dan met lopen? Met andere woorden, moet er "druk" opgebouwd worden om dit vlekkeloos te laten verlopen?
Ik ga inderdaad een boiler vat zoeken van 50 L om een grotere installatie te maken. en meer koper erin te verwerken. Met een gasvlam ipv inductie.
Wat wil je testen van je eerste batch? Je kan hem inderdaad nadien nog stoken, let op met houdbaarheid eens je de emmer opent als de emmer toe blijft sinds de toevoeging water, suiker, gist is het lang houdbaar.
Bij benadering zal de vinometer wel juist zijn, capillaire werking is al lang bekend en heeft zichzelf al lang bewezen 😉
Welja stoppen zou een ketel in principe nooit doen, want na de alcohol is er nog steeds water dat gedistilleerd kan worden dus zeker nog eens goed controleren op lekken over de hele lijn. Vullen wat water en zien of het ergens lekt.
Er moet iets van druk opgebouwd worden (miniem en verwaarloosbaar gezien het een open systeem is) anders gaat de stoom nooit naar beneden reizen 😉
Ik heb de ketel in de "oude" opstelling al eens getest. Toen werkte. Ga het vanavond nog eens dubbel checken.
Ik had gister water in de vinometer gedaan en hij gaf 5% aan dus ik vermoedt dat er pils uit mijn kraan komt. Ook niet erg overigens 8>)
Maar stookt men normaal boven de 80grd gewoon door tot tegen de 100 grd? Ik had dat inductie plaatje gekocht omdat je daar de temperatuur kunt regelen op 80 grd.
Bij de volgende ketel ga ik voor de directe gasvlam van een industrie brander. Een boilervat kan daar wel tegen denk ik.
Na gebruik je vinometer ruim laten doorlekken(met proper water), suikers tasten de capillaire werking aan. Tot een 96-98graden ongeveer stook ik met de alambiek. Maar mijn alambiek meet anders dan jouwe en jij kan je niet baseren op mijn meting...
Als je stookwijn 15% is, stook je tot je distillaat maar 15% is, desnoods kijk je dan naar je temp en weet je tot waar je ongeveer kan gaan
Vandaag weer gestookt. Ongeveer 1,5liter 75% gehaald met de "nieuwe" stookwijn. Deze stookwijn smaakte ook zuur voor t stoken dus wel volledig vergist.
Is dit een normale hoeveelheid?
Wat is wel vreemd vond is dat de stookwijn nog kookte maar er kwam geen druppel meer uit. Hoe zou dit kunnen? Ben tevreden met de hoeveelheid alcohol maar raar dat t nog kookte. Morgen het volgende vat afstoken en dan nieuwe wijn maken met meer suiker.
Dit was gebaseerd op 25l met 5kg suiker en citroenzuur.
IK heb dit topic niet helemaal gevolgd maar begrijp ik dat je Bain Marie stookt? Dus je ketel staat in water van 100 graden? Dat komt niet goed als dat het geval is. Heb ik ook uren aan verpruts.
Het water moet minstens 110 of meer graden zijn. Dus onder druk anders krijg je de alcohol er niet uit. Of anders verwarmen met een vlam of elektrisch.
Of hangen, Bain Marie , in een bak met olie of koelwater dat wordt wel heter dan 100 graden. Maar wel uitkijken hè?
Hmmm, dat zou wel verklaren qua opbrengst. Maar de stookwijn wordt wel 90-95grd dus dat zou voldoende moeten zijn niet? Ik geloof je maar t druist tegen de theorie van verdampen van 78grd in.
Ik heb overigens wel turbogist gebruikt. Iets neer suiker denk ik ja