Meldingen
Alles wissen

Koperaanslag


Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even een vraag over me ketel.
Ik heb vroeger geleerd dat groene aanslag giftig is. Maken jullie de ketels zo schoon dat hij weer glimt ? Ik laat bijvoorbeeld me steentjes in de kolom zitten. Is dit ‘fout’? Of niet slim?

Beantwoorden
4 reacties
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

koper oxydatie is inderdaad giftig zodra het kristalliseert .
Goed spoelen met water eventueel wat soda of azijn om schoon te maken .
Glimmend is puur voor oog .
is het koper gewoon dof is geen probleem .
Kolom moet je goed kunnen reinigen . er kan een aanslag komen of een slijm dat hangt af wat je stookt . Je zou daardoor ook een schimmel kunnen krijgen . Blauwe waas of sliertjes schimmel kunnen in jou drank te recht komen .
die in jou drank kan komen .

Beantwoorden
Krikke
Berichten: 43
(@krikke)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik reinig mijn ketel altijd direct na de run .
Gewoon eerst met warm water en doek goed uitkuisen vervolgens met water uitspoelen paar keer en afdrogen , droog weg zetten , niet in een vochtige omgeving .
Af en toe goed reinigen met azijn kan ook geen kwaad denk ik . ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Meer is niet nodig in principe Krikke
Dat groen kan alleen kwaad als het in de brug of koeler zit en mee kan komen met distillaat
Eventueel een staal wolletje wat water en azijn wanneer het echt in kristallen op het oppervlakte zit en goed naspoelen .
Het is zelf zo dat wanneer in kolom de wanden wat verkleurd is de kopersulfaat een beetje reinigende ( strippende ) werking heeft op alcohol . zolang de kristallen maar niet bovenin zitten en kunnen meekomen met distillaat .
Als er verkleuring is en het geeft af op je vingers als je er langs strijkt dan met doek / schuurspons of staalwolletje verwijderen .
verder polijsten of hoogglans maken is puur voor het zicht .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Sommige mensen vinden een glimmende ketel mooi, maar de binnenkant zie je toch niet. Ik borstel m'n ketel wel eens uit als er een aanslag in zit van het stooksel of eventueel als ik heel sterke gin of ouzo gestookt heb. Als ik vulling gebruik in een kolom zou ik die af en toe wel eens uitkoken of zo.

Verder de ketel en de leidingen gewoon droog opbergen. Als je de leidingen lang niet gebruikt eventueel afdoppen tegen inkruipende beestjes.

Groene of blauwe aanslag zou ik verwijderen. En daarna goed op de lading (m.n. pH) en het destillaat letten.

In herinner me: m'n ijzeren ketel kreeg wel altijd een zwarte aanslag aan de binnenkant van het ijzer, maar die veegde ik er makkelijk af.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?