Meldingen
Alles wissen

Nieuwe grotere ketel

Pagina 1 / 3

Berichten: 60
 Arie
Topic starter
(@arie73)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vanaf 2017 begon het idee weer te kriebelen om de hobby van het stoken op te pakken. Echter de ervaring uit het verleden was dat de ketel te klein was om een batch van 60 liter te verwerken. Daarom groeide het plan om een grotere ketel te gaan maken die dit wel aan zou kunnen, en vormde er een beeld die ik eerst op schets uitwerkte. Daarna stap voor stap onderdelen verzamelen en een ontwerp gemaakt zoals die voor mijn idee eruit zou moeten komen te zien.

Beantwoorden
34 reacties
Berichten: 60
 Arie
Topic starter
(@arie73)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Een conische helm zou eenvoudiger zijn om te maken, maar daarvoor zou ten eerste veel meer plaatmateriaal nodig zijn en daarnaast Schotse ketels hebben een bolvorm. Dus ondanks dat het veel meer werk zou betekenen viel de keuze op een bolvormige helm op te bouwen uit 12 parten. uitslag berekend en uitgezet op hardboard om een mal te maken. Vervolgens op koperplaat afgetekend en met handschaar uitgeknipt.

Beantwoorden
Berichten: 60
 Arie
Topic starter
(@arie73)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De Kolom is daarintegen wel konisch uitgevoerd. Via foto's van schotse Whisky ketels zijn de verhoudingen overgenomen en afmetingen bepaald.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ontwerp is heel mooi .
Maak je hem authentiek in binnenwerk met ook bodem rooster en spiraal in dome ?

Beantwoorden
Berichten: 60
 Arie
Topic starter
(@arie73)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dank je voor de waardering Robbert,

Vooralsnog komt er geen roerwerk in de ketel, ook geen verwarmingsspiraal in de onderketel. Roosters worden naar mijn weten nooit in de Schotse wash-stills toegepast,  enkel in de "mashtun" worden filterbodems gebruikt.

Sommige distillerys gebruiken een zogenaamde "Boilball" in de "Shoulder" van de washstill, maar ander passen weer een vloeiende overgang van de helm naar de kolom toe.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb in destilleerij met oude ketels gewerkt waar een dubbele bodem inzaten . Komt in de grote ketels veelvuldig voor .
Maar er zijn verschillen in bouw die te maken hebben met specifieke vragen van de destileerderij .
Verschillende bedrijven laten ketels bouwen en aanpassen naar de whiskey en het receptuur die ze voeren .

De vraag om spatbol / boilball te heeft ook te maken met vorm , diameter , inhoud , mogelijke vulhoogte , gebruikte stook temperaturen .
Verschil in whiskey zit niet alleen in recept maar ook methode van destilatie . Zowel in temperaturen , aantal keren overhalen . Verschil in gebruikte granen en mouten vraagt ook lager of hogere temperaturen.

Beantwoorden
Berichten: 150
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gaaf!

Beantwoorden
Berichten: 60
 Arie
Topic starter
(@arie73)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hey Robbert, heb je gewerkt bij een Schotse Single Malt Distiller?

Dan wil ik wel graag meer weten! Heb er in 2001 diverse in Schotland bezocht en heb me ook dermate in de materie verdiept. Schotse single-malt Whisky (de aanduiding Whiskey wordt gebruikt voor Ierse en Bourbon whiskey's) worden 2x gestookt. De boilball zit enkel eerste ketel de Wash-still, omdat zetmeelresten en eiwitten soms willen gaan schuimen. Als dit gebeurde werd vroeger detergent toegevoegd om dit tegen te gaan.

Het recept single-malt is eigenlijk maar 1 ingredient gerstemout, maar door het al dan niet drogen met turfrook na het eesten wordt er een sterke smaak aangegeven (peated whisky's). Daarnaast is ook de waterbron, gist en vorm van de ketels van grote invloed, maar daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal andere factoren die meespelen.

Vroeger werden de ketels allemaal op kolen of turf gestookt, maar tegenwoordig bijna altijd met een stoomspiraal of een dubbelewand. Hierdoor is de smaak van moderne Schotse whisky's ook veranderd, maar ook de evolutie op gistgebied heeft een  smaakverandering veroorzaakt.

Voor Bourbon whiskey's gelden idd andere wetten, omdat hier ook andere granen zoals mais, rogge, tarwe en haver worden toegepast. Het maisch-schema is dan zeer belangrijk (In Schotland wordt over het algemeen een drie-staps maisch toe gepast)

Beantwoorden
Berichten: 60
 Arie
Topic starter
(@arie73)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

I.v.m gewicht is voor de branderkuip gekozen voor aluminium.

Beantwoorden
Berichten: 60
 Arie
Topic starter
(@arie73)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hier een verwarmingsspiraal in een Schotse ketel

Beantwoorden
Berichten: 60
 Arie
Topic starter
(@arie73)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bij de eerste ketel was de sturing handmatig met een kraan geregeld, maar deze kon electronisch gestuurd, maar had destijds niet de kennis en materialen voorhanden om dit uit te voeren. In de jaren was echter de kennis omtrent electronica danig uitgebreid, en zijn er anno 2018 makkelijk spullen verkrijgbaar om dit wel voorelkaar te maken. Daarom besloten om een geheel electronische aansturing voor de ketel en koeling te gaan maken...

Door het gebruik van stekkers is de stuurkast universeel voor zowel de kleine als de grote ketel te gebruiken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb jaren geleden eerst vis school stages gedaan bij destileerderij daarna vakantie werk en ook bij destileerderij in ned en GB bij Destileerderijen poosje gewerkt .
Ik heb men 800 gallon stills gewerkt .
Inderdaad dergelijke spiralen kom je daar tegen .
IK kom net uit mij werkplaats waar ik 9 liter vandaag heb gemaakt .
Een type isle .

Eiwitten aanwezigheid en schuimen is ook afhankelijk van maken en manier van maischen van het beslag .
Eiwitten kun je tijdens maischen afbreken tot aminozuren wat weer voeding is voor het gist.

Er staat hier op site ook filmpjes van mjj hoe thuis een simpel whiskey kunt maken .
En zelf het mout kunt roken

Beantwoorden
Berichten: 60
 Arie
Topic starter
(@arie73)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

OK, gezien jouw ervaring zal het bekend zijn dat Schotse ketels een geheel eigen stijl hebben en afwijken ketels zoals die elders in gebruik zijn. Typerende uivormige ketels die voor elke distilleerderij een eigen unieke vormgeving hebben.

Islay whisky's zijn mijn favoriet, met name de helaas ter ziele gegane Port-Ellen :-(, maar andere zoals Ardbeg, Lagavulin en Laphroaig zijn ook lekker.

Ik heb in het verleden idd ook het idee gehad om mout te roken, maar de specifieke turf die op het eiland Islay gebruikt wordt, is vrijwel onmogelijk te verkrijgen, en heb daarom het idee laten varen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Stijl van ketel heeft te maken met hoe je smaak verzadiging en terug loop van diverse ongewenste stoffen krijgt .
Het gaat om juiste flow .
Ook de manier van het stoken en temperatuur werking is belangrijk .
Ketels worden altijd gebouwd op aanwijzing van het bedrijf en hangt af van welke methode , welke beslag er wordt gebruikt.
( Mijn ketels zijn in binnenwerk ook aangepast )
Verkrijgen van bepaalde grondstoffen is maar net hoe je contacten leggen .
Niets is onmogelijk .
Zelf mouten en roken is niet zo moeilijk .
Mensen willen graag voor andere dingen onmogelijk laten lijken en de Destileerderijen laten het achterste van hun tong niet zien evenals het delen van info
( Tot de dag van vandaag zijn er dingen doe ik niet mag delen . Ik heb daarvoor ooit moeten tekenen )
Feit blijft whiskey is in beginsel een van de simpelste dranken om te maken .
Het is samenstelling van beslag , en de man achter de ketel die het verschil maakt .
Het beheren van ketel en eventueel aanpassen op het beoogde doel is kwestie van beetje ervaring .

Ik doe het nu en dan tussendoor maar niet vaak meer omdat er geen uitdaging meer in zit .

(Tja hoe mijn " home made isle " whiskey smaken kun je vragen aan mannen zoals @alchemist. )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

P.s. ook essentieel aan een goede whiskey is
Naast maischen ook keuze van gist , manier van vergisten . De commerciële gisten zijn niet overal voor toepasbaar .

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?