Meldingen
Alles wissen

Oranje aanslag in ketel.

Pagina 1 / 2

Berichten: 90
Topic starter
(@brenner)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als ik mijn ketel schoonmaak na een stook komt er een soort oranje aanslag uit. Dit komt denk ik van het koper aangezien het ook het geval is na de fijn stook. Het komt redelijk makkelijk los en je ziet het duidelijk als je schoonwater in de ketel gooit en dan met een zachte spons langs de wanden gaat kleurt het water oranje. Heeft iemand een idee wat dit is en hoe poetsen jullie dit uit je condensor ? 

Ik heb  het idee dat dit een bepaalde smaak afgeeft. Gister heb ik namelijk na het schoonmaken een korte run met schoon kraan water gedaan om te kijken of het destilaat daarvan neutraal was qua smaak. Helaas rook het water wat uit de condesor kwam een beetje ziltig en zat er een beetje een metaal smaak aan terwijl mijn ketel helemaal schoon is van binnen en de condensor heb ik zo goed als mogelijk schoongemaakt. 

Beantwoorden
18 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heeft mischien te maken met het spul waar je mee schoonmaakt.of mischien schuursponsje.als ik schoonmaak dan met schoonmaak azijn en spoel het door met kokend water.

Beantwoorden
Berichten: 18
(@koelboerke)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik maak altijd schoon met gewoon water en gebruik scots bright om de ketel schoon te maken. Dan kleurt het water ook bij een 2de stook bruinig. Ik gebruik nooit zeep en na de tijd droog ik het goed met tork papier, die wordt dan ook altijd wat bruin. De ziltige smaak blijft bij water door de stookwijn.

De condensor spoel ik gewoon door  met water en laat hem leeglopen. Eens per jaar dan stook ik gewoon water en laat de stoom 10 minuten door de condensor aan zonder te koelen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even spoelen met water Meteen na distillatie .
Ketel kun je simpel reinigen met een vaatwasmachine reiniger .
En bij hardnekkig vervuiling reinigen met azijn , schoonmaak azijn of citroenzuur .

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor mij het zelfde, direct na het stoken maak al het koper schoon met azijn. En de ketel vanbinnen met een schuursponsje, maar na bijvoorbeeld een rum strip laat ik een vaatwasblokje een nacht in de ketel weken. 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik spoel de ketel uit met water en soms de pijpen van ketel naar bijvat.

Laatst was een rum ingekookt tot bijna vast en dat kostte me wel een dag met heet water en een borstel om de koek weer los te krijgen.

Een nieuwe ketel en nieuwe leidingen heb ik schoongemaakt met schoonmaakazijn, gevolgd door heet water en dan ruwe alcohol. Ik probeer wel smaakbeïnvloeding te vermijden, bijvoorbeeld door na een gin eerst iets neutraals te stoken. En geen zachte grappa na stevige rum.

Maar het lijkt me overbodig en zelfs schadelijk om elke keer je ketel en leidingen schoon te maken met azijn.

Hangt ook een beetje af van hoe vaak je stookt, misschien.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

15% Javel (chloor) werkt voor mijn flessen en ook voor mijn ketel. Even er doorhalen, met schoon water afpoetsen, drogen en wegzetten. Leidingen, een ontkalker, omdat je er niet in kunt kijken. Maar zoutwater ,voor een half uurtje, eens in de zoveel tijd doet wonderen.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ieder heeft zijn of haar manier, persoonlijk zou ik nooit een vaatwasblokje gebruiken, omdat er meer dan 1 middel in zit, maar ook omdat het geparfumeerd is. Ik ben graag in controle. Witte houshoud azijn is bv enkel azijnzuur en water. Vroeger (17XX) stookte ze het ook met azijn door, die hadden geen vaatwasblokjes, laat staan een vaatwasser, ging toen toch ook wel goed lijkt me.

Ik maak mijn ketel als volgt schoon, bij lang stilstaan;
-koelspiraal sluiten met een stopje, scheut witte azijn ca 20 ml met kokend water mengen en boven in de spiraal gieten,
-in de ketel van 12L gaat 250 - 500ml witte azijn (voor keuken gbruik) afhankelijk van de graad van oxidatie, gepaard met 2 gr citroenzuur op 2L warm water. Snel even poetsdoek erdoor halen om het grove weg te poetsen. Wanneer helm en hals blauw zien van t kopergroen, of rost van oxidatie, maak ik een aparte brede pan water van zelfde verhouding aan om alle onderdelen (op koelvat na) apart te koken voor de volgende stap,
-warmtebron onder ketel aan, 1L water in een waterkoker koken en er bij kiepen. Warmtebron goed heet zetten (niet overdrijven uiteraard),
-koelvat legen en even doorspoelen met koud kraanwater, helm en hals even omspoelen met kraanwater, en ketel opstellen zoals altijd, minus het afsluitdeegje, dat is niet zo relevant bij schoonstoken, alsthans met weinig druk in je ketel (stoom kan best warm zijn haha),
-stoken tot ik ca 250ml heb opgevangen, dan zou het zeker helder moeten zijn,
-ketel laten afkoelen tot 50°C (gemeten op hoogste punt van zwanenhals) en langzaamaan demonteren, hierna direct af/omspoelen met leidingwater, koeler blaas ik even door, de rest uitlekken, grote druppels droogdeppen met neutraal keukenpapier. Hierna stook ik direct een mash, of verder laten drogen op een warme plek. De koeler blaas ik even door en laat ik ook op een warme plek drogen.

Na stoken;
-bij 50°C in de zwanenhals, zwanenhals losmaken van het koelvat, 3x een flinke scheut kraanwater door de bovenkant van de spiraal en doorblazen,
-als de ketel wat koeler is, inhoud lozen, deegje er af halen, kluts water er door en even poetsdoek er door, weer omspoelen met water. Terug opstellen en laten staan tot volgende stook.

Ik maak mijn ketel voor het stoken niet schoon als de vorige stook een maand geleden was, en heb nergens last van. Voorheen wel, omdat ik niet spoelde met water.

Om op het zuur terug te komen; zuur vreet als het ware het buitenste laagje koper weg. Als dit laagje oxide is, is dit gewenst. Maar wanneer het te lang in contact blijft met een zuur, blijft het vreten en gaat het juist oxideren. Daarom gebruik ik ook geen zout meer. Dit laat een residu achter, wat kopergroen stimuleert; kijk maar naar koperen boegen van oude zeeschepen.
Ik spoel het altijd door met kraanwater, om van het zuur af te komen, maar ook omdat er kalk inzit wat koper beschermt van oxidatie. Daar is leidingwater op afgestemd, op koperen leidingen. Ideaal dus.

Heb je het na elke stook? Misschien is de ph van je mash heel laag (onder de 3)?

Boodschap is, laat het zuur niet te lang zijn werk doen, stoppen als het schoon is, en neutraliseer zo snel mogelijk. Gebruik enkel zuur wanneel je last hebt van oxide, overbodig zuurgebruik vreet in je ketel.

Succes met je oxide probleem, ik hoop dat je er snel vanaf komt en snel weer een lekkere borrel kunt stoken!

Houdt 'm warm,
Pikketanus

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik messing knelkoppelingen en eindstukken en heb gemerkt dat jouw truc met een leiding in azijn zetten resulteert in een rode, in plaats van een gele, eindstop.

Ik vermoed dat de azijn lood en zink onttrekt aan het messing. Jij lijkt iets van dat soort processen te snappen. Klopt mijn veronderstelling?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

met ,zuren , zouten en ammonia kun je metalen etsen , oxideren , beitsen . patineren enz .
Ontdoen van laagjes , reinigen maar ook een harde beschermlaag geven .
Rvs wordt met zwavelzuur gebeits voor betere weerstand tegen b.v. zoutwater .
Aluminium kun je eerst etsen met zuur daarna een soda in de poriën aanbrengen waardoor het een soort anti oxidatie en slijtlaagje krijgt .
Wapens worden ook op een dergelijke manier geblauwd zodat ze beter tegen corrosie bestand zijn .
Koper kun je een oude look geven door deze te patineren . dit doe je met citroenzuur , ammoniak en soda .
dit patina geeft ook een soort bescherming tegen krassen .
wanneer je zoutzuur op ijzer aanbrengt ets je het materiaal waardoor het zeer schoon is maar zal ook gelijk met water en zuurstof reageren waardoor binnen zeer korte tijd roest / oxidatie aanwezig is .
Met citroenzuur en azijn zuur doe je infeite hetzelfde met koper.
door dan reactie aan andere stoffen verkleurt het .
Je kunt dit stimuleren en gebruiken in voordeel .
Overtollig laten oxideren werkt weer tot nadeel .
verkleuring van messing is dus eigenlijk een patineren aan stoffen in de lucht .
zuur , vocht , en zouten .
Enige nodig is een katalysator .

P.S. Vaatwasmachine reinigers zijn er ook die geparfumeerd zijn en zelfs uitsluitend bestaan uit natriumbicarbonaat en citroenzuur. kortom ook zelf te maken .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ook ongeparfumeerde machine reinigers zijn gewoon te koop .

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

@Kees22, dat valt best mee hoor, ik heb een sellectieve kennis zegmaar? ik liep in het begin tegen de zelfde problemen aan, dat forceerde me om een oplossing te zoeken destijds. Ik weet wel waarom ik het doe maar hoe het precies werkt... Robbert weet daar klaarblijkelijk meer over :p

Maar zoals ik zei, ieder heeft zijn of haar manier, dit werkt voor mij. Iedereen vindt z'n weg wel

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Jou verhaal sluit prima aan pikketanus..
Zuur reinigt maar te lang zuren is niet goed het ets de plaat . zouten maken verbindingen en dus residuen en
Oxidatie
Maar deze Zouten en oxides kun je ook gebruik van maken maar zijn niet overal in het systeem welkom .

Iedereen heeft een eigen methode i.d.d.
belangrijk is gewoon dat het schoon is .

Ik weet iemand die steeds zijn ketel glasparelt om aanslag en verkleuring te verwijderen .
Heel mooi maar slijt enorm .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

P.s. voor de rvs ketel bouwers / gebruikers RVS kun je na lassen / repareren beitsen met mengsel van salpeterzuur en waterstof fluoride waardoor verkleuringen e.d. verdwijnen .

Beantwoorden
Berichten: 92
(@johnsmith22)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik maak mijn ketel NOOIT schoon.

Zonde van de WAARDEVOLLE patina

Omspoelen met schoon water is genoeg.

De drank wordt steeds lekkerder zo.

succes

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?