Mijn Palinka keteltje van 17 Liter, volgende week krijg ik nog een dome om er op te plaatsen.
Daar kan je leuke dingen mee stoken. Maar ik zou de buis naar de koeler naar beneden laten lopen. Een T-stuk waar je de temperatuurmeter in kunt steken is ook handig, dan meet je de alcoholdamp wat beter.
Momenteel meet ik digitaal, in de dome die volgende week komt zit nog een temperatuur meter. De buis loopt zo omdat minder vluchtige stoffen zouden kunnen terug lopen na condensatie.
Maar de vluchtige stoffen zullen met een dun buisje ook afkoelen en terug lopen. De cut's zullen door elkaar gaan lopen. Wat is je ervaring met deze opstelling?
Ik heb nog niet veel ervaring, maar denk wel dat die Hongaren wel weten wat ze maken ze hebben nu eenmaal een jarenlange ervaring in het stoken. Volgende week weet ik meer .
Mooi ding en 17 liter is een leuke maat.
De hoek van de arm is onderwerp van discussie, maar ik heb er nog amper steekhoudend onderzoek naar gezien. Eigenlijk zou iemand die de hoek kan variëren eens wat testen moeten doen.
De meest gangbare gedachtegang bij Whisky stokerijen is de volgende;
Door de arm omhoog te plaatsen zoals in de foto in het begin, verwacht je een hoger scheidend vermogen.
Of in het begin aflopend en daarna oplopend(of net andersom).
Moet de pijp niet anders om? Ik heb het zo nog nooit gezien in het oostblok,koelpijp loopt bij al de ketels die ik in Roemenie gezien heb horizontaal naar het koelvat.ik weet niet of er een beschrijving bij zit,
De oplopende brug werd al van oudsher toegepast in ketels waarin kruiden likeuren high proof werden gestookt
Ook oude ierse ketels werden al met oplopende brug gebouwd .
Wanneer je gaat kijken bij o.a. pontalier waar absint op 70 % word gestookt met potstills zal je daar ook oplopende brug vinden .
@ raposka , leuke ketel! zoals het vroeger was ! kun je heel veel lekkers mee maken .
nog steeds geld " Old school rules " ?
Hier: https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=75075
wordt, waarschijnlijk terecht, gesuggereerd dat je het verschil op hobbyschaal niet zult proeven. Al denk ik inderdaad wel dat het iets kan schelen in het bereikte percentage per stook.
De eerste probeersels, Kersenlikeur, Abrikozenlikeur, Notenlikeur en Abrikozen palinka 37.5%
Absint staat op de planning voor volgend jaar, ik heb alvast enkele alsem planten gekocht, en de Hysop staat er al jaren.
ik ben daar meerdere keren geweest .
Je kunt daar op diverse dagen in de week een tour krijgen .
( ze spreken daar geen engels )