Meldingen
Alles wissen

Mijn palinka ketel


Berichten: 24
Topic starter
(@roger)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn Palinka keteltje van 17 Liter, volgende week krijg ik nog een dome om er op te plaatsen.

Beantwoorden
14 reacties
Berichten: 1845
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Daar kan je leuke dingen mee stoken. Maar ik zou de buis naar de koeler naar beneden laten lopen. Een T-stuk waar je de temperatuurmeter in kunt steken is ook handig, dan meet je de alcoholdamp wat beter.

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@roger)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Momenteel meet ik digitaal, in de dome die volgende week komt zit nog een temperatuur meter. De buis loopt zo omdat minder vluchtige stoffen zouden kunnen terug lopen na condensatie.

Beantwoorden
Berichten: 1845
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maar de vluchtige stoffen zullen met een dun buisje ook afkoelen en terug lopen. De cut's zullen door elkaar gaan lopen. Wat is je ervaring met deze opstelling?

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@roger)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb nog niet veel ervaring, maar denk wel dat die Hongaren wel weten wat ze maken ze hebben nu eenmaal een jarenlange ervaring in het stoken. Volgende week weet ik meer .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi ding en 17 liter is een leuke maat.

De hoek van de arm is onderwerp van discussie, maar ik heb er nog amper steekhoudend onderzoek naar gezien. Eigenlijk zou iemand die de hoek kan variëren eens wat testen moeten doen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De meest gangbare gedachtegang bij Whisky stokerijen is de volgende;

Door de arm omhoog te plaatsen zoals in de foto in het begin, verwacht je een hoger scheidend vermogen.

Beantwoorden
Berichten: 1845
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Of in het begin aflopend en daarna oplopend(of net andersom).

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Moet de pijp niet anders om? Ik heb het zo nog nooit gezien in het oostblok,koelpijp loopt bij al de ketels die ik in Roemenie gezien heb horizontaal naar het koelvat.ik weet niet of er een beschrijving bij zit,

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De oplopende brug werd al van oudsher toegepast in ketels waarin kruiden likeuren high proof werden gestookt
Ook oude ierse ketels werden al met oplopende brug gebouwd .
Wanneer je gaat kijken bij o.a. pontalier waar absint op 70 % word gestookt met potstills zal je daar ook oplopende brug vinden .

@ raposka , leuke ketel! zoals het vroeger was ! kun je heel veel lekkers mee maken .
nog steeds geld " Old school rules " ?

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier: https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=75075

wordt, waarschijnlijk terecht, gesuggereerd dat je het verschil op hobbyschaal niet zult proeven. Al denk ik inderdaad wel dat het iets kan schelen in het bereikte percentage per stook.

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@roger)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De eerste probeersels, Kersenlikeur, Abrikozenlikeur, Notenlikeur en Abrikozen palinka 37.5%

Beantwoorden
Berichten: 24
Topic starter
(@roger)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Absint staat op de planning voor volgend jaar, ik heb alvast enkele alsem planten gekocht, en de Hysop staat er al jaren.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik ben daar meerdere keren geweest .
Je kunt daar op diverse dagen in de week een tour krijgen .
( ze spreken daar geen engels )

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?