Meldingen
Alles wissen

stook temperatuur


Berichten: 12
Topic starter
(@celtic)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 ik heb zelf een paar keteltjes gebouwd en vind dat leuk werk

mijn ketel nu is een melkbus van 30 ltr met een helm er op van 140 cm lang

ik kan het gistwater nu doorstoken tot een temp van 98 graden in de ketel (ga niet hogen ivb aanbranden in de ketel

en de helm blijft dan op 78,3 - 79 graden staan 

de opbrengst ui 15 ltr gistwater (suiker en vodka turbogist )is dan 1,7 ltr alcohol van 93 procent volgens de dobber.

mijn vraag is

moet ik stoppen bij 95 graden in de ketel,ivb gevaarlijken stoffen die uit het gistwater een verbinding aangaan .

of valt dat mee

Beantwoorden
8 reacties
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een keer een probleem gehad met bruine soep die overbleef na het stoken. Ik vermoed dat toen inderdaad de gist is aangebrand. Ik heb toen, ik vond dat het te langzaam liep, de gaskraan goed open gezet. De gestookte alcohol had een vreemde geur. Dit heb ik opgelost door drie keer over kool te filteren en daarna nogmaals te stoken. Daarna weer drie keer filteren over kool. Ik stook altijd door totdat het alcoholpercentage onder de 30 % komt (gemeten met dobber) Dan is de temperatuur boven in mijn kolom ongeveer 97 graden. 

Ik geloof niet in gevaarlijke verbindingen in je ketel. En bovendien die zooi die achterblijft in de ketel gooi je toch weg.

Beantwoorden
Berichten: 49
(@egbert)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Van wat voor een materiaal is je melkbusketel?

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@celtic)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

deze is van rvs  30 ltr keteltje de helm is van koper 35 mm

 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik stook bij de eerste stook altijd tot de 30% en de tweede stook tot de 40% en vang het laatste tot de 30% nog op voor de volgende stook. ik zeg gewoon doorstoken tot die 30%. als het eerst normaal ruikt en daarna raar dan apart opvangen en nog een keer stoken nadat het over kool is geweest.

@waldstoker: was het alleen suiker en gist wat je stookte? niet toevallig caramelisering van het mengsel?

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

was idd alleen suiker en gist. De hoeveelheid alcohol was als normaal, ik vermoed dat er niet veel suiker meer in de mash zat. Had ook lang genoeg in mijn klimaatkast gezeten.

Beantwoorden
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey, wat gebruiken jullie als warmtebron? Ik heb nu een kookplaat en die gaat telkens. Uit. Ik heb dus weinig controle betreft temperatuur.. Wat gebruiken jullie en wat raden jullie aan om een bepaalde temperatuur te behouden? Groetjes

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@celtic)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik gebruik een gasbrander met een kunstof gasfles met lpg 

 

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik ook een gasbrander die redelijk goed af te stellen is. Het is eel heel eenvoudige. Ik stook met LPG en vul mijn flessen zelf met een verloopnippel

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?