Elektrischiteit voor de easybrew even buiten beschouwing gelaten. Die voel ik ook wel hahaha
Huh? Die zwerven in allerlei vormen over internet!
De cijfers komen uit
http://136.145.83.33:8000/jspui/browse? ... Herminio+M.
of:
http://136.145.83.33:8000/jspui/bitstre ... .%2019.pdf
Brau, Herminio M.
Compilation of equilibrium data for the system ethanol-water atmospheric pressure.
Technical Paper 19
University of Puerto Rico, 1957
Die ze verzameld heeft uit eerdere deelwerken.
Grafieken als deze:
komen in allerlei vormen, ook in mol-% en gew-%.
Je gaat vanaf de temperatuur links naar rechts of vanaf het percentage onder naar boven tot je bij de eerste kromme (blauw) komt. Die temperatuur en dat percentage geven het kookpunt bij die sterkte van de vloeistof weer. Bijv 10 % en 93 grd.
Dan ga je naar rechts tot je bij de rode kromme komt en vanaf daar ga je naar beneden tot het percentage. Dan krijg je de sterkte van de bijbehorende damp. Vanaf 10 %/93 grd kom je bij 93 grd/54 %.
Toen jij uit de losse pols 86 graden noemde, zag ik dat dat uitkwam bij ongeveer 29 % vloeistof. Maar dat was losse pols, had je al gezegd.
Shit: ik zie dat de links niet goed zijn. Even verbeteren!!
De links doen het niet meer, geloof ik. Maar goed: dat zijn lange tabellen en ze zwerven wel ergens rond op internet. Anders zoek ik mijn kopie nog wel op.
Ik heb een e-parrot gemaakt. die geeft het heel nauwkeurig aan.
Mooi die tabellen ! boeken vol mee hier liggen .
Maar kijk eens naar variabelen .
Wanneer de stookwijn suikers , glycerine , kalk , gelatine, ( watervrij kopersulfaat) diverse acetaten of andere vluchtige stoffen bevatten . Kun je niet op standaard tabellen aan .
Er zijn dus meer tabellen nodig om te vergelijken met het systeem , product waarmee je distilleren gaat .
Lucifertje, kun jij eens uitleggen hoe dit werkt ? , heb je een barometer in je kolom ofzo ? Op eparrot.org gaan ze niet in op hoe het werkt, alleen maar hoe te bouwen.
Daar heb je wel gelijk in, maar meestal gaat dat om kleine hoeveelheden, afgezien van suiker in een slecht uitgegiste wijn.
Los daarvan kan ik ook niet op mijn thermometers aan, dus die gebruik ik niet voor het bepalen van het percentage. Hoogstens om een idee te krijgen van de voortgang van de stook.
Zelf gebruik ik weinig meters .
De uitstroom snelheid en smaak geven aan waar ik ben .
wanneer ik suikerwater stook voor schone alcohol doe ik dat met een simpele ( boiler) potstill met kolom .
Ik gebruik meestal een simpele toevoeging waardoor ik altijd in eerste stook rond 94% uitkom .
De tabellen zoals boven zijn niet dan geen juiste reverentie .
Robbert 94% met een potstil dat is hoog. Welke toevoeging gebruik je dan en hoeveel per liter mash als ik vragen mag
Ik gebruik niets geen meters of tabellen,ik kijk luister en ruik.en gebruik mijn instinkt,tja hersens gebruik ik ook niet.gaat al die tijd goed.
Vodkaman Er zijn verschillende toevoegingen mogelijk om te boosten / forceren .
ongebluste kalk of calcium bicarbonaat . 40 gr per 10 liter . ( mijn ketel constructie kan 60 gr aan )
Glycerine 20 mil per liter . of geconcentreerde glycerine 15 ml per liter .
Je kunt ook combineren van de stoffen .
ik kan heel exact op 78,3 gr distilleren en ook dit vast houden .
Ook watervrije kopersulfaat gebruik ik . Gebruik hiervan is meer ervaring nodig .
wanneer je maximaal boost let wel op de mogelijkheid tot druk ontlasting op ketel dat die werkt .!!!!
Om terug te komen op de vraag: afgelopen zomer heb ik een constructie gemaakt om water opnieuw te gebruiken: uit de koeler opvangen in een emmer en die terug gieten in een voorraadvat. Uiteraard de emmers geteld, je moet je hersens toch een beetje bezighouden als je verder niks te doen hebt, nietwaar. Voor het ruwstoken van pakweg 60 liter suikerwater heb ik ongeveer 600 liter water opnieuw gebruikt en pakweg 100 liter eenmalig.
ik heb nog een paar kunststof vaten staat Kees .
200 liter en 60 liter . gratis ophalen hier . Met 60 liter koudwater en een pompje van €15 pomp je het water rond en Kun je een hele stook voort . En je kunt weken lang het zelfde water gebruiken .