Meldingen
Alles wissen

Theoretische informatie fermenteren


Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dag allen,

Sinds vorig jaar stook ik ook mijn eigen alcohol. Nu doe ik een laboratoriumopleiding en heb ik ook al verscheidene malen op het lab mijn eigen producten mogen analyseren.

Morgen, moeten wij voor microbiologie een posterpresentatie houden over fermenteren. Hoe cool is het dus, dat ik mijn eigen ervaringen en producten hiervoor ook kan gebruiken.

Nou moet er ook wat theoretische informatie worden verteld over het fermenteer proces zelf. Nu weet ik wel hoe het proces te werk gaat als er geen zuurstof aanwezig is (anaeroob), maar omdat wij met turbogisten werken word er niks afgesloten en is zelfs tegen mij verteld dat er zuurstof aanwezig moet zijn voor het fermentatieproces. Ik weet dat zuurstof nodig is voor de gistcellen om zich te vermeerderen, maar ik snap niet hoe dit precies werkt qua chemische formule. Zou iemand, die dit wel snapt, mij dit kunnen uitleggen? Ik heb gelezen dat het voor sommige gisten mogelijk is aeroob alcohol te fermenteren (en hier soms zelfs de voorkeur aan geeft), maar dat dit alleen mogelijk is als er bepaalde nutrienten voorkomen in de mash. Weet iemand welke nutrienten dit zijn?

Hebben jullie daarnaast nog topics waar ik het over kan hebben? Het hoeft niet heel lang te zijn, maar van die algemene dingen zoals "Wat is fermenteren", "Welke gist produceert wat", "Wat gebeurd er op chemisch niveau" heb ik al. Iemand hier nog tips over?

 

Ben benieuwd of iemand hier mij kan helpen!

 

Groetjes,

Dragonyichi

Beantwoorden
9 reacties
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wiki geeft mijn inziens al antwoord op een groot deel van je vragen 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gist

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jantje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Theoretische informatie fermenteert over het algemeen vrij slecht.

 

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

"

 aerobe omstandigheden is de groei en vermenigvuldiging het hoogst. De reacties die bij alcoholproductie plaatsvinden leveren ten opzichte van oxidatie van glucose (met zuurstof) weinig energie op: 2 moleculen ATP per molecuul glucose onder anaerobe omstandigheden en tot 38 moleculen ATP onder aerobe omstandigheden. Onder anaerobe omstandigheden wordt er dus veel meer glucose verbruikt voor dezelfde hoeveelheid ATP als er bij aerobe omstandigheden geproduceerd wordt uit één glucosemolecuul"

Dit gaat over de ATP productie, en daaronder staat alleen een anaerobe formule uitgelegd. Niet die van aeroob, waar het mij juist nu om gaat. Er staat dat er oxidatie plaats vind, maar dan zou er op een of andere manier Glucose + zuurstof = Ethanol + ...? Ik kan de brutoformules niet omzetten naar nettoformules omdat ik hier niks over kan vinden(Ja alleen de ATP en hoe efficient het wel niet is om dit anaeroob te doen).

Maar verder...

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hahaha 😛 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

aeroob: C6H12O6 + 6 O2 → 6 CO2 + 6 H2O + 674 cal (1 g gist op 4 g suiker) uit :  https://www.belgischewijnbouwersvzw.be/upload_pdf/24_1_Alcoholische_gisting.02-04-12.pdf  

ik weet niet of je hier iets mee bent ?

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dacht dat de Saccharomyces gisten aerobe  geen alkohol kunnen produceren, de reactie leverd dus puur co2 n water op.

De Brettanomyces gisten kunnen dit dacht ik wel. misschien kun je in die hoek verder zoeken.

Heel veel weet ik er ook nog niet van maar was getriggerd door kriek en geusen bier. en het gebruik in de vergisting van rum melasses. omdat deze gist ook dextrines kan vergisten en meer zuren aanmaakt en een zuurdere omgeving aankan. 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisten zullen bij een overvloed aan aanwezige suikers ook alcohol produceren, ook als er voldoende zuurstof aanwezig is. Bij industriele fermentatie processen (waar alcohol niet het product en dus ongewenst is wordt vaak de suikertoeloop zo geregeld dat degist geen alcohol begint te produceren.

Alcogol is in zo'n geval ongewenst omdat deze dan in de lucht komt (is een vluchtige organische stof) en dat is ongewenst.

 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor jullie antwoorden allemaal.

De poster is goed gelukt, we hadden érg veel informatie en konden alles duidelijk overbrengen. Hebben 10 van de 10 punten behaald en hebben het fermenteren onderdeel met een "uitstekend" afgesloten.

Nogmaals bedankt iedereen, veel geleerd deze laatste paar dagen.

 

Groetjes.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?