Hallo allemaal,
Eén van de belangrijkste redenen voor mij om te gaan stoken is omdat ik graag fruit wil verstoken.
Niet dat ik een grote fruitgaard heb helaas haha 😉
Nu heb ik 8 kilo prachtige perziken op de kop getikt en deze wil ik laten vergisten en stoken.
Ik ben al begonnen en hoor graag wat jullie ervan denken.
Wat heb ik gedaan:
8 kilo Perziken ontpit en in vieren gesneden, in een 25 liter emmer gedaan.
2,5 liter water met 2 kilo suiker met 2,5 gram citroenzuur tot invertsuiker gemaakt en toegevoegd.
stampen met de stamper.
2 liter koud water bijgevoegd (waarom? Dacht dat het anders te droog zou worden, viel wel mee)
even de staafmixer erdoor gejast, ging erg goed!
4 gram pecto enzymen toegevoegd en dit staat nu 5 uurtjes te werken met de deksel erop.
Als het goed is komt hieronder nog een foto van het mengsel nadat ik er met de staafmixer doorheen ben gegaan.
Ik denk dat ik er morgen wijn gist bij doe, en het laat uitgisten tot het klaar is.
wat ik me afvraag, hoe kan ik het beste stoken? (Zonder een pers te moeten huren)
Ik denk dat er een dikke drap overblijft? Eerst filteren? En hoe? Of in een zak (wat voor een?) in de ketel doen met een extra plaatje eronder? (Ik heb een 12ltr koperen keteltje)
ik hoor graag 🙂
gr Koen
Ik stook alleen fruit.abrikozen lijken wat op persiken.ik hoop dat je goed rijpen zachte vruchten hebt en goed zoet.ik zou ze ook ontpitten,dan fijnmalen event suiker toevoegen in kokend water.laten afkoelen,5 gram natte bakkersgist in lauw water er bij en staan laten,als het klaar is om te stoken zou ik het in een oud kussensloop of katoene doek gooien,die niet met wasverzachter is gewassen ivm.parfum.dat de ketel in en stoken.
Vandaag gestookt!
Ik heb gisteren de 15 liter perzikenmash van de 25 liter emmer over geheveld in een 15 liter emmer. Wat rook dat lekker! Ik viel al bijna achterover van de alcoholdamp;)
Daarbij heb ik het door een “vergiet” (eigenlijk een inzetstuk voor een stoompan) met grote gaten laten lopen(zeg maar 4mm) om de grootste brokken op te vangen. Er is 12 liter overgekomen, 3 liter was te dik en heb ik weg gedaan.Mijn idee was om het een nachtje te laten bezinken en dan het bovenste gedeelte te stoken. (Ik had natuurlijk geen kookzak of kussenlaken geregeld...)
volgende dag..
Alleen bleef er dan wel heel veel achter in de emmer en dat vond ik weer zonde. Dus ik heb alles erin gedaan. (Ik denk dus ook het dode gist e.d.)
Rustig gaan stoken omdat ik erg bang was voor aanbranden. Het ging (vond ik) geweldig!
Ik heb de eerste 100ml weg gedaan en daarna heb ik 0,7 liter van 65%, 0,7 liter van 55% en de laatste 0,5 liter was 38%. (Deze was trouwens melkachtig van kleur, de eerste 1,4 liter kraakhelder)
Het smaakt nu al super! Ik ben echt super tevreden 🙂
Ik heb ook wat geleerd;
Ik koop een kookzak bij Jan, das toch wat fijner stoken denk ik (minder kans op aanbranden in combinatie met een plaatje op de bodem) en ik kan de dikkere drap ook stoken= meer alcohol.
Uiteraard heb ik ook weer vragen;
Wat zouden jullie doen? Alles bij elkaar mengen en dan op sterkte maken? Of die laatste 0,5 melkachtige drank apart houden. (Smaakt verder wel goed, wat slapper)
Ik wil een gedeelte terugmengen naar 40% met water en verder puur houden.
En ik wil een gedeelte zoeter maken met suikersiroop. En dan terugmengen naar 25%.(water met suiker en citroenzuur koken) kan ik dit zo doen of zijn er valkuilen?
ps. Ik snap niet waarom er kraantjes in de brouwemmers zitten? Wanneer gebruik je deze?
Gr!
de melkachtige drab bij een volgende stook doen, je gaat namelijk steeds wat over houden, als je opspaart krijg je genoeg om apart te stoken , en als je met raschig-ringen gaat werken, kun je hier een hoog alcoholpercentage mee halen. Dit voor likeur, macereren, of poetsmiddel.
wat William zegt,gooi het bij de volgen de stook.doe ik ook ik stook tot 20% en dat gooi ik bij de volgende stook.
Dank voor de tips! Gaan we doen?
En nog wat koen als je de volgende keer stookt zet de ketel op het einde wat zachter dan kun je doorstoken tot 20% en dan is het niet wit.maar dat kun je bij 30% ook bij de volgende stook doen.
Dat kraantjes in de brouwemmer heb je niet zo veel aan als je dikke drap fermenteer. Maar als je stookwijn wat dunner is zijn ze ideaal. Het gist ligt na het fermenteren op de bodem en het kraantje zit daar net boven. Als je het kraantje openzet loop de heldere drank weg(in een andere emmer natuurlijk) en het gist blijft in de brouwemmer achter. Ik doe dit na een paar dagen nog een keer. In mijn 30 liter emmer blijft ongeveer 1.5 liter achter. Ook kan je een kookzak in de emmer hangen en daar je stookwijn in gieten, je zet dan het kraantje open en de heldere stookwijn loop dan weg(in een andere emmer natuurlijk) .
Er zijn verschillende mogelijkgeden . Die melkachtige restanten kun je weer meestoken .
Als de smaak niet zuur is kun je die ook gebruiken . Dat melkachtige komt meestal van stollende etherische oliën . door alcohol erbij te doen wordt het meestal helder .
Deze oliën komen mee tijdens de stook wanneer je op hogere temperaturen stookt .
Door rustiger te stoken . ( temp op brug niet hoger dan 88gr ) voorkomen je overkomen .
Sommige dranken beneficiëren juist van de oliën en het blind slaan , ( denk aan b.v. absint )
Je kunt ook het deel met de oliën concentreren of " drogen " waardoor je de oliën als additief kunt gebruiken voor smaak toevoeging . ( essence) misschien moet je wel even het deel iets ontzuren alvorens concentraat ervan maken
Ik heb een gedeelte van de perzikenlikeur puur gehouden en naar +- 40% gebracht met alleen water. Erg lekker!
Ik heb ook een gedeelte gemengt met suikersiroop...
(1 liter water koken met 1,4 kg suiker en 5 gram citroenzuur voor een half uur)
percentage zit op +- 40%. Dit vind ik nog lekkerder! Het is net of de smaken nog beter uitkomen 🙂
Mengen jullie ook wel eens met suikersiroop of is het toch een beetje als vloeken in de kerk?
gr Koen
er zijn heel veel vruchten likeuren die met suiker siroop na gezoet worden .
is zeker niet vloeken in de kerk .
Ik laat ook in de fruitdrank wat vruchten macereren, ik gebruik dan de zelfde vruchten als waarvan de alcohol is gemaakt. Na filteren wat suikersiroop er bij. Vloeken doe ik dan niet wel genieten.
Welke gist heb je eigenlijk nog gebruikt hiervoor? Je wijngist (en zoja, welke), of bakkersgist zoals Chris aangaf? Ik heb wel al eens rum met perzik laten macereren, gaf na het stoken toch ook wel wat smaak, maar wil dit recept ook wel proberen. Misschien dat ik er aan paar maak op jouw inspiratie, één vat met perzik, één abrikoos en één nectarine. Mits ik genoeg tijd en ruimt heb... Lijkt me toch lekker naast de slivovitsj 😉
Bedankt voor de inspitatie!
Houdt 'm warm,
Pikketanus
als je voor dit recept een winkel gist wil gebruiken zou je het beste de cider gist van mangrove jack kunnen gebruiken .
die is neutraal en laat wel de natuurlijke aroma wat spreken .