Meldingen
Alles wissen

Perzikenlikeur

Pagina 2 / 2

Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Aah mooi, heb ik nog op voorraad. Nou nog tijd vinden, of eigenlijk een vrij gistvat? De SN9 is ook vrij neutraal qua bijsmaakjes.
Vooral het gulle gebruik van water en suiker spreekt me aan, zolang het de smaak niet beïnvloed. Betekend minder fruit om te kopen en dus minder kosten:)
Dat het gebruik van suiker de alcohol scherp zou maken, heb ik nog niet ervaren, maar dat is misschien omdat ik het standaard inverteer voor ik suiker toevoeg aan mash, en eigenlijk nooit meer dan 1kg op 20L fruitpulp.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Persoonlijk zou ik geen suiker gebruiken ook niet geïnverteerd .
er het smaak is " ronder " als je geen suiker bijvoegt .
Ook ph controle kan zorgen voor betere smaak .

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Perzikken hebben gemiddeld niet heel veel suiker, maar met al die pulp heeft de gist wel een geschikt klimaat om invertsuikers te verwerken, zonder 'bijsmaakjes' die je met een 100% suikervergisting wel hebt.
Ik voeg zo wel vaker suiker toe aan fruit wat niet zoet genoeg is, ik wil het liefst een Brix van 18% hebben, dan heb ik ongeveer 10% alcohol in m'n mash zodat het na het gisten ook so snel niet bederft zoals wanneer er bv slechts 3% in zit.
Ph meting is voor mij al standaard ritueel ondertussen, mag ook wel na een kleine 4 jaar, zowel voor, tijdens en na gisting, en idd ook van het toegevoegde suikerwater.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik heb persoonlijk liever minder drank / alcohol met meer aroma dan suikers voor extra alcohol toe te voegen .
wat ik wel eens doe is honing verhitten waardoor de honing smaak verdwijnt en met honing toevoeging vergisten .
Ph metingen is zeer belangrijk .
Men vergeet vaak invloed op enzym en gist werking.
er zijn dingen die ik niet meer test omdat ik voor een aantal soorten vergistingen / dranken al 40 jaar zelfde verhoudingen en recept gebruik . Maar voor sommige fruitsoorten is het zelfs beter om met hoog ph te starten en na 2 dagen te verlagen omdat in begin enzym werking beneficiair is .
Een goed ph gaat ook schimmel en bederf tegen .

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Normaliter handhaaf ik ook het liefst de ambacht hoor, al maak ik ook gebruik van nieuwere weetjes en dingen, maar als het suikergehalte en de Ph in de buurt zitten voeg ik niets anders toe dan gist en indien nodig een hele of halve dosering voedingszout.
Ik moet vaak waken voor azijnzuurbacteriën, die vinden de lucht hier schijnbaar wel aangenaam, vandaar dat voor mij de ph ook van groot belang is, in een vroeg stadium kan ik nog handelen, maar gaat altijd heel snel.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Azijnzuur is ook een van de voornaamste bijproducten van gist .
De een en ander gist verschild ook daarin. Maar in de start van de vergisting is er grotere productie maar ook en het eind van de vergisting .
In begin erop handelen is vaak net zo belangrijk als in eind traject .
In eind van vergisting krijg je ook meer binding tussen azijnzuur en ethyl en methyl waardoor acetaten ontstaan .

Beantwoorden
Berichten: 51
Topic starter
(@koen777)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi, beetje late reactie maar ik heb simpele Dr Oetker bakkersgist gebruikt.

Ik moet me nog wat meer gaan verdiepen in verschillende gisten en de eigenschappen. Ik heb ook nog een potje basic wijngist staan maar nog nooit gebruikt.

Een beetje omdat de zakjes van Dr Oetker me nog nooit in de steek hebben gelaten, dus waarom veranderen? 

 

Gr Koen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De Dr oetker is een prima algemeen gist .
Het is nagenoeg zelfde als de bruggeman bakkers gist .
En mooie ervan is je kunt het gemakkelijk ook bij andere gisten bijvoegen als je tekort komt .

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?