Hallo allemaal
ik wil voor eerste keer Rum maken.
er zijn zoveel recepten dat je er zot door komt.
iemand een makkelijk recept dat lekker smaakt?
thx
mvg ben
Hoi Ben,
Vanuit dit topic;
"Boeren / Slaven" Rum - Quick and Dirty.
De ingrediënten voor een liter of 30 vergistbaar goedje;
- 5 liter melasse
- 5 a 10 gram Calciumoxide
- 450 gram of 1 tak gehakselde Acacia / Hibiscus / Wilg
- 21 gram diammoniumfosfaat
- 18 pruimen
- 140 gram natte bakkersgist
- water
WERKWIJZE:
- Doe de melasse met 4 liter water en de Calcium Oxide in een grote pan.
- Breng aan de kook en laat enkele minuten koken.
- Zeef het door een doek/panty in het gistvat.
- Haksel de tak van de acacia, hibiscus of de wilg met schors en al klein.
- Kook dit even in water.
- Doe het compleet (incl kookwater) in het gistvat.
- SG meten en aanvullen met water tot gewenst resultaat (+ 1090).
- Laat afkoelen tot ongeveer 28 graden.
- Voeg de pruimen en het diammoniumfosfaat erbij.
- Voeg de bakkersgist erbij.
- Ongeveer 3 weken vergisten.
- Doe de aansteker-/lucifertest.
Aansteker/ lucifer test??
Vandaag mijn eerste rum gestookt op basis van een mengelmoes van de Quick and dirty van Alchemist en de rum van melasse basis recept (met nog een beetje van mijzelf)
- 1 liter melasse opgelost in 2 liter kokend water
- 1,5kg ruwe rietsuiker opgelost in 2 liter kokend water
- 10 pruimen (over)rijp, geprakt, zonder pit
- 1 rijpe banaan
- 1 stuk wilgentak (20cm, duim dikte) met dunschiller aan reepjes
- handje kokosrasp
- eetlepel groene thee wintermelange, met wilgentak en kokosrasp in 1L kokend water getrokken
- Geheel bij elkaar in gistemmer en aangevuld tot 10 liter
- 1 theelepel marmite
- 1 volle eetlepel bakkersgist
Start SG was 1070, na 1 week was dit gezakt naar 1010. Hierop 1,5 kg rietsuiker opgelost in 2 liter kokend water en toegevoegd aan de wash. Dit vervolgens nog 3 weken laten gisten.
Hierna het mengsel door een doek gefilterd in de stookpan, 10 liter stookwijn en 2 liter smurrie voor de composthoop. Stookwijn opgewarmd tot 60 graden, koolzuur eruit geroerd en een klontje roomboter toegevoegd tegen het schuimen. Vervolgens de kap en de koeler erop.
In 1 keer gestookt met cuts van 100ml; eerste 100ml weggedaan (scherp en oplosmiddel achtig), hierna al zoetige en bloemige heads van 65%. Na 500ml werd de smaak zachter en bij het 8e glaasje kwam ook de laurierdrop geur en smaak tevoorschijn (door het scherpe van verse stook).
Uiteindelijk 200ml heads apart gehouden en 300 ml tails, hierna gestopt (rond 30%).
Resultaat 1,5 liter van 55,8% wat nu eerst eens lekker gaat luchten.
Heb het verdeeld over 3 flesjes van 500ml. Eén wil ik puur houden, de 2e op hout rijpen en voor de derde overweeg ik wat van de burned ale toe te voegen aangezien dit voor een funky smaak zou zorgen. Zijn er mensen die ervaring hebben met dit laatste?
Heel interessant verhaal hier steek je altijd iets van op dank