Hoi,
Ik wil binnenkort beginnen met distilleren. Wij hebben thuis een aantal appelbomen waar veel appels vanaf zijn gekomen, nu wil ik daar iets van gaan stoken. Heeft er iemand een goed recept met uitleg voor het gebruik van de appels, en kun je rotte appels gewoon mee vergisten?
Bvd.
Voor appels verwerken zijn diverse mogelijkheden .
Ook kan het aangepast op waarmee wordt het gestookt . Voor potstil , alembiek , charantaise of om alcohol uit te stoken voor schone brandewijn .
maar simpelste is appels wassen . Steeltjes eraf , ik stukken hakken , hierna net onderwater zetten en even kook erover . De pitjes komen boven drijven deze zoveel mogelijk verwijderen . ( Je kunt ook vooraf even bij snijden pitten verwijderen .)
Pitten bevatten looizuur en cyanides. Deze geven een bittere smaak en cyanides in een product kun je beter zoveel mogelijk verwijderen .
Na koken temperaturen laten dalen tot rond 23 graden .
Ph meten en zonodig corrigeren .
Ph van appels zit gem tussen 3.3 en 3.6 maar er zijn ook appel soorten ( wilde )die rond 2.4 zitten .
Hierna vergisten .
Na vergiste. Kun je als je ketel ervoor geschikt is de hele batch afstoken .
Zo niet dan uitpersen en dan de appels stoken .
Meestal doe je dit in 2 x . .
( Er zijn ook die vooraf de sap uit appels persen en dat vergisten . (Meest voor cider ) maar wanneer je de vrucht mee vergist krijg je meer aroma )
Verder zijn beurse appels of die al aan het fermenteren zijn uitstekend gebruiken.
Gist heb je niet nodig, het zit al in de schil en zorgt voor een "zuivere"vergisting.
Je kunt ook appelcider maken... - valt die tegen-> stoken!
Eens, maar als je er niet veel aan doet heb je waarschijnlijk een vrij trage start, wat weer tot bijproducten kan leiden of besmetting (al zijn appels aardig zuur dus iets minder vatbaar). Misschien dat het loont om een week of 2 eerder al te beginnen zo'n gist op te kweken voor groter cellen aantal?
Zo doe ik het ook. Ik kweek de gist die al op de appels zit apart op, en doe die daarna weer bij de appels. Maar voor een beginner zou ik een zakje gist aanraden.
Deze tijd van het jaar is inderdaad het beter om te starten met een gist toevoegen .
Het wilde of zelf tot gisting laten komen van fruit en dergelijke werkt vaak beter buiten in de zon of in een kas .
Bedankt voor de reacties ik ga het binnenkort uitproberen