Meldingen
Alles wissen

Appels gebruiken


Berichten: 2
Topic starter
(@tunnis)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi,
Ik wil binnenkort beginnen met distilleren. Wij hebben thuis een aantal appelbomen waar veel appels vanaf zijn gekomen, nu wil ik daar iets van gaan stoken. Heeft er iemand een goed recept met uitleg voor het gebruik van de appels, en kun je rotte appels gewoon mee vergisten?
Bvd.

Beantwoorden
9 reacties
Robbert
Berichten: 9955
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor appels verwerken zijn diverse mogelijkheden .
Ook kan het aangepast op waarmee wordt het gestookt . Voor potstil , alembiek , charantaise of om alcohol uit te stoken voor schone brandewijn .

maar simpelste is appels wassen . Steeltjes eraf , ik stukken hakken , hierna net onderwater zetten en even kook erover . De pitjes komen boven drijven deze zoveel mogelijk verwijderen . ( Je kunt ook vooraf even bij snijden pitten verwijderen .)
Pitten bevatten looizuur en cyanides. Deze geven een bittere smaak en cyanides in een product kun je beter zoveel mogelijk verwijderen .
Na koken temperaturen laten dalen tot rond 23 graden .
Ph meten en zonodig corrigeren .
Ph van appels zit gem tussen 3.3 en 3.6 maar er zijn ook appel soorten ( wilde )die rond 2.4 zitten .

Hierna vergisten .
Na vergiste. Kun je als je ketel ervoor geschikt is de hele batch afstoken .
Zo niet dan uitpersen en dan de appels stoken .
Meestal doe je dit in 2 x . .

( Er zijn ook die vooraf de sap uit appels persen en dat vergisten . (Meest voor cider ) maar wanneer je de vrucht mee vergist krijg je meer aroma )

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Verder zijn beurse appels of die al aan het fermenteren zijn uitstekend gebruiken.
Gist heb je niet nodig, het zit al in de schil en zorgt voor een "zuivere"vergisting.

Je kunt ook appelcider maken... - valt die tegen-> stoken!

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eens, maar als je er niet veel aan doet heb je waarschijnlijk een vrij trage start, wat weer tot bijproducten kan leiden of besmetting (al zijn appels aardig zuur dus iets minder vatbaar). Misschien dat het loont om een week of 2 eerder al te beginnen zo'n gist op te kweken voor groter cellen aantal?

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo doe ik het ook. Ik kweek de gist die al op de appels zit apart op, en doe die daarna  weer bij de appels. Maar voor een beginner zou ik een zakje gist aanraden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9955
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Deze tijd van het jaar is inderdaad het beter om te starten met een gist toevoegen .
Het wilde of zelf tot gisting laten komen van fruit en dergelijke werkt vaak beter buiten in de zon of in een kas .

Beantwoorden
3 Reacties
(@gusjke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@robbert daar heb ik een vraag over ik heb mijn pruimen in emmers gedaan en in een ton en heb de wilde vergisting zijn gang laten gaan. Nu had ik even geen plaats in de garage dus verhuis naar de serre daar liep de tempratuur soms op tot dertig graden en het gekke was hoe hoger de tempratuur werd kwam de gisting weer aan de gang . In de avond viel alles weer stil nou is me verteld dat dit ook weer niet goed de gist moet constant dezelfde tempratuur hebben dus ik ben weer met alles de garage in gegaan . Nou ben ik begonnen met mijn appels in de blender en in een vat gedaan mijn gist erbij gedaan champagne gist en wat gistvoeding na twee dagen gebeurt er niks maar als ik jouw verhaal lees kan ik beter weer de kas in gaan maar de tempratuur zakt savonds tot 8 graden is die schommelingen niet erg voor de vergisting.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9955

@gusjke bij wilde vergistingen zijn temperatuur schommelingen een minder probleem voor de gist dan met de meeste cultuur gisten.

Dat heeft maken met stammen .

Probleem is dat gist in opstart vaak ook meer bijproducten levert en de tijd van gist proces langer duurt waardoor ook kans oo verzuringen ontstaan .

Je kunt dan het best voor de koude nachten warmte mat of riem gebruiken met een thermostaat 

Beantwoorden
(@gusjke)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@robbert bedankt voor je antwoord ik laat alles dan maar in de garage staan. De verzuring kan ik je niet over alle vaten iets zeggen ik heb er pas een uit nieuwsgierigheid gestookt maar hij smaakte zuur maar de alocohol na het stoken niet de rest laat ik een half jaar zitten .

Beantwoorden
Berichten: 2
Topic starter
(@tunnis)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedankt voor de reacties ik ga het binnenkort uitproberen

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?