Meldingen
Alles wissen

Dunder of overblijfsel van de rietsuiker melasse stroop..

Pagina 4 / 6

Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoe staat het met de dunderpitten!?

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb het donderputje nog staan bijna al 2 maanden , deze week 120 liter strippen en dan maar weer thunder in het putje kiepen met wat fruit en het deksel er weer los op.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Damn ik heb deze foto dus al enkele keren gezien en vandaag vroeg ik me af, wat doet 'ie nu? Zen duim omhoog? Welke code is dat signaal weer? Nee, even beter kijken, ach een vergrootglas, man dat was misleidend. Leuke hobby/sport/job, ik heb lang geleden eens wat lessen gevolgd, onder water gaan de eerste keer met flessen is fenomenaal en dat was gewoon in een zwembad. Ik raad het iedereen eens aan om te doen, wellicht heeft Kusleon wel een adresje 😉

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Pino ik heb nog een mooi verhaal ( misschien heb je het al gehoord van familie Beets )!!

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jij Gooit toch 3 lepels van je dunderpit bij de fijn stook !?

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zit nu van alles te lezen ( op me mobiel ) ivm kapotte laptop... maar kom er eigenlijk niet echt uit ...

Zometeen als de rum is uit gegist...

Filter ik de emmer en gooi ik dat in de ketel ....
Dat ga ik stoken ...

Wat er Dan na het stoken nog in de ketel zit is dan backset ( of te wel dunder ...
Van de over gebleven (Uitgestookte) rum stookwijn ... maak ik weer een nieuwe lading melasse ...

Maar waar maak ik de muck dan van .... ook gewoon een klein beetje. Backset met daarbij wat joghurt en sinaasappelsap gemixte ???

En is het dan zo dat ik bij de fijn stook ik 3 lepels muck. Erin gooid

Begrijp ik het zo goed??

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoy,

Ik kon ook niet goed volgen, maar ik denk dat ze het zo bedoelden, allez zo ga ik het toch doen.

Ik heb mijne uitgegiste melasse mash afgeheveld en verstookt, in de afgehevelde gist emmer ga ik vandaag dan een deel van die drablaag verwijderen en daar dan mijne melasse die staat met amylase en op temperatuur is, kieperen zodat de gist opnieuw aan het werk kan.

en van de uitgestookte melasse mash heb ik mijne dunderput gemaakt.

 

grts

 

 

Beantwoorden
Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jaah.. ik had een vergrootglas bij mij onderwater om het kleine leven te laten zien aan de mensen die ik daar rond gidste.. iedereen wilde haaien zien natuurlijk maar ik wees ze op kleine garnalen en raar gespikkelde krabjes die tussen het koraal leefde..

Beantwoorden
Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb de eerste run bewaard in een vergistingsvat (15ltr / zonder waterslot) had er een rest deel van een bak yoghurt bij geroerd. en het ziet er vies uit.. hihihi..

Had nog niet de moet om een goeie lepel in mijn 2de RumRun te gooien. wel lekkere honingrum der van gestookt.   

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn idee is als je een donderpit maak je het volgens mij gewoon het deksel los op de emmer leg en niet open laat staan de yoghurt doet zn werk en het duurde bij mij zon 3 weken eer er genoeg schimmel op zat.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb de mijne afgedekt met een oud stuk laken 4 dubbel en een rekker rond den emmer.

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dunder is backset (hetgeen in je ketel overblijft na de een striprun)
Dat word direct bij de volgende batch gebruikt, dit bevat dode gistcellen, lager pH alles waar de volgende vergisting van houd.

`Hoe dan? gewoon in de vergisting ton gooien ipv water? hoeveel muck (verhouding) gebruik je bij de spirit run? 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

john, is dit hoe je een rum wash maakt? of maak je de wash van molasse en dunder (stillage) en voeg je later de muck toe voordat je gaat stoken? 

hebben de schimmels in de muck niet een risico de te vergisten wash te bederven wanneer je de muck toevoegt aan de molasse wash?

Beantwoorden
Berichten: 6
(@koekiemonster)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Rumlovers,

in samenspraak met Jan heb ik mijn bericht vanuit de topic "rum van melasse stoken" naar hier verplaatst. Ik ben nieuw hier en had nog niet gezien dat het in dit topic mogelijk beter zou passen 🙂

(begin bericht)

Eerst en vooral dank voor jullie uitgebreide beschrijvingen die ik met veel plezier heb doorgelezen. In mijn zoektocht naar de benodigdheden voor rum ben ik op een interessant artikel gestoten, dat jullie waarschijnlijk wel al eens hebben gelezen:

http://cocktailwonk.com/2016/03/days-of-dunder-setting-the-record-straight-on-jamaican-rums-mystery-ingredient.html

Daarmee even theoretisch aan de slag met biochemische achtergrond: de meeste smaakcomponenten in rum, die ook mee gedestilleerd worden zijn esters met een niet al te hoog kookpunt. Esters ontstaan uit reactie tussen alcoholen en organische zuren. Ik zie in het artikel dat ze aan de wash gewoon puur azijn toevoegen, dat dan kan reageren met de gevormde alcohol tot ethylacetaat dat een zoete geur heeft. Een ander interessant ester wordt gevormd uit boterzuur en ethanol, dat geeft ethylbutyraat, dat een ananas achtige geur afgeeft.

Het dunder gedeelte (het schimmelen van een rest aan melasse) zie ik niet helemaal zitten hier in huis en dacht om te zoeken naar producten met organische zuren in aanwezig of “gemakkelijk” verkrijgbare organische zuren zoals azijn (supermarkt) en boterzuur (via een visserswinkel, online), ik dacht daaraan ook nog een par geuzes of lambiek toe te voegen.

Mijn idee was om eerst op de reeds door jullie beschreven manier de melasse wash te maken en als het mengsel bijna is uitgegist, om dan een bepaalde hoeveelheid azijnzuur, boterzuur en geuze toe te voegen om extra esters te vormen en dat vervolgens te destilleren in 5 liter alambiek die ik in de stookwinkel gekocht heb.

Heeft er iemand van jullie ervaring hiermee? heeft er iemand mogelijk interessante verhoudingen voor de toevoegingen? Tips en tricks zijn zeker welkom.

antwoord van Skoldt:

Wat een toeval … ik heb dit artikel eergisteren nog gelezen.

Op wikipedia ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Ester_(scheikunde) ) is een klein (maar ik denk verre van volledig) overzicht welke ester welke geur afgeeft.  Wat mij vooral interesseert is welk zuur welke ester vormt.  Ik weet dat het geen exacte wetenschap is, maar als ik bijvoorbeeld appelzuur bij mijn perzikenmash gooi gaat dit dan naar banaan ruiken ?  En mijn tweede grote vraag is, wanneer ontstaan de esters ?  Is dit tijdens de vergisting van je mash, of eerder bij de distillatie ervan?

antwoord van Munckerik

Goeie vragen Skoldt. Ik ben ook wel benieuwd wat de invloed van melkzuur is.

De esters ontstaan naar mijn beste weten, en als ik goed opgelet heb tijdens de lessen, bij het vergisten. 

antwoord van Arak:

Esters worden ook gevormt tijdens het stoken. Das ook een van de redenen om baking soda toe te voegen, het verminderen van nare esters  (bv. ethylaccetaat). Deze ruikt wel lekker vind ik maar gaat je wel een enorme kater opleveren. Ik zou eerder met een ander gist experimenteren. bv een van een duits weizen gist. die geven dacht ik veel fruitige esters . Vraag me nu toch af is het handig om bij rum dan nog baking soda tegebruiken?

Antwoord van Koekiemonster: 
 

Wat ik vanuit de lessen biochemie weet, is dat esters ontstaan in zuur milieu en in overmaat van het organische zuur of de ethanol. In de wash is het niet echt extreem zuur, maar toch rond pH 3 dacht ik te lezen. Ik veronderstel dat dat wel de reden is dat de rumstokers in de caraiben ook wel 10% van hun wash aanvullen met azijnzuur om de overmaat aan organsich zuur te creeren. ik dacht dus dat dit was om extra smaak te kunnen vormen.

wat betreft het appelzuur, Skoldt, moet je zeker ook kijken naar mogelijke kookpunten van het ester  als die ver boven de 100 graden liggen, dan is de kans kleiner dat die mee in je eind-destillaat terecht komen, al kan soms een zeer kleine hoeveelheid van een chemische stof, soms een groter effect hebben doordat we het net makkelijker waarnemen,

ik heb ook gezocht naar het ester dat met melkzuur en ethanol wordt gevormd Munckerik, maar dat is niet echt duidelijk. Mogelijk heeft dat dan eerder een beperkte invloed aangezien ik er weinig rechtstreekse literatuur over vond.

wat betreft baking soda, als je daarmee natrium bicarbonaat bedoelt, zal dat bij een ph van 3 redelijk snel omzetten naar co2 en dus uit het medium ontgassen. Als je met baking soda natrium carbonaat bedoelt, dan zal het eerder de ph gaan verhogen omdat het als een “base” zal reageren. Ik zie dan chemisch in dit geval niet echt het nut, maar ik kan me vergistingstechnisch uiteraard vergissen.

wat betreft de dunderpit, in de caraibische rumdestilleerderij in het artikel: daar voegen ze net bewust een mix van organische zuren toe aan de wash om veel en complexe esters te krijgen. 

Iemand nog aanvullende ideeën?

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

zou het dan toch toevallig kloppen zonder dat ik het wist het stukje karbonade  geen(carbonaat) in de thunder en zo de organische zuren hebben verkregen hi hi.

Beantwoorden
Pagina 4 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?