Hoy,
Pino doe jij dan van uwe dunderput in uw gistvat ook of alleen in uwe distilleerketel.
Ik denk dat we heel goed moeten duidelijk zijn naar nieuwelingen toe hier, hoe we onze dunderput gebruiken.
want dat was vorig jaar onduidelijk voor mij.
Grts.
Ik had een soeplepl vol gefilterd en in de stookketel gedaan bij de rum die ik gestript had en dit vervolgens gaan vijnstoken
Ik heb vorigjaar de uitgestookte stookwijn ook in het gistvat gegooid maar dan loopt de vergisting langzaam herhaal je dit nog een 2de keer dan doet de gisting het niet meer wodt het te geconcentreerd. Ik heb mij laten vertellen dat je zou een klein deel in het gistvat terug kunnen gooien +- 25% vd stookwijn maar hier heb ik nog geen ervaring mee.
gefilterd door een koffie filter.
Ik heb vorigjaar de uitgestookte stookwijn ook in het gistvat gegooid maar dan loopt de vergisting langzaam
Hoy,
Ik heb dat ook gedaan de melasse in mijn gistkuip gedaan en alles aangevuld met de uigestookte stookwijn, de vergisting kwam ook trager op gang en ze duurde ook veel langer ze verliep wel rustiger, Ik had ook den indruk dat de uit gegiste stookwijn zoeter was en niet volledig uitgegist was, maar dat kan komen doordat er meer onvergistbare suikers in zitten zoals in het grote rumtopic beschreven is.
grts.
Ik heb mij laten vertellen dat je zou een klein deel in het gistvat terug kunnen gooien +- 25% vd stookwijn maar hier heb ik nog geen ervaring mee.
He Pino,
Hier
http://www.stookforum.nl/thread/rum-van-melasse-basis-recept/
kun je vinden hoe je een deel van uwe uit gestookte wijn terug kunt gebruiken, daar spreken ze van 3 L op een gistvat van 30L
The history of Rum van Kingsley ,Rum Yesterday and tomorrow - Hugh Barty , Grossmann - Caribbean Rum . boeken waarin alles over rum en het produceren word beschreven .
Ook Over dunder en gebruik staat erin beschreven .
Officieel gebruikt men niet alleen de suiker maar de hele sugar canes . De vezels zijn ook van belang in de dunder .
is het een idee om stukjes schimmelkaas in de donder pit emmer te doen? (mijn eerste rum staat nog te bubbelen (heeeeel langzaam). met de backset wil ik ook mijn eerste dunderpit maken.
Van de week trouwens mijn ketel uit polen ontvangen. Kan ik eindelijk aan de slag 🙂
Schimmelkaas geeft melkzuur bacterie bij vergisting . t kan geen kwaad maar Saccharomyces cerevisiae bacterie is wat je eigenlijk wil voor rum .
Odin gebruikt kefir voor zijn dunder. Anderen gebruiken ook de saccharomyces brettanomyces.
brettanoyces en cerevisea zijn beide saccharomyces stringen . " biergisten " De brettanoyces gaat bij suikers wat langer door met vergisten . dat klopt . Alleen geeft deze meer Muskie bijsmaak en ook nare lucht tijdens vergisten . bij sommige zware bieren gewenst maar bij vodka , rum productie kan deze ongewenst zijn omdat bij distillatie scherp kan wezen en overheersen .
en waar zit die begeerde saccharomyces cerevisea in? dr oetker? toevallig? of weet iemand een lekker biertje met nagisting waar die inzit?
Zelf gist kweken .