Maischen is het mengen van de mouten met het verhitte water toch?
Als je met 10 liter water wilt beginnen heb je een pan nodig waar 10 liter water in pas een een 2,5 kilo geschroot mout. Ook heb je wat extra ruimte nodig.
Maischen is het water op de juiste temperatuur brengen, dan je geschrote mout toevoegen en vervolgens op een bepaalde tijd de juiste temperatuur aanhouden. Wanneer je meerdere maischstappen uitvoert moet je de temperatuur steeds verhogen. Zodra je uitgemaischt hebt spoel je de restsuikers uit je mout met water op dezelfde (of iets hogere) temperatuur als waarop je uitmaischt.
Volg je deze methode dan heb je ook nog een pan nodig voor je sparge water.
Je kunt ook de BIAB methode toepassen. BIAB = brew in a bag. Ofwel in een kookzak.
Maischen in je fermentatievat? vrees dat dat niet gaat.
je kunt best wat ruim water houden en later iets inkoken . maar voor basis graan beslag zou je kunnen beginnen met 2,5 tot max 4 kilo grof gemalen graan ( de kafjes erbij die gebruik je Als filterbed )' op 10 liter van 65 gr .
hierdoor heen roer je de mout . . de temperatuur zal nu zakken naar 55 gr .
hou deze aan voor een 1/2 uur .
Dan verhoog je de temperatuur tot 65 gr door heet water toe te voegen .
Hou deze temperatuur 40 -60 min aan en roer nu en dan lekker door .
na half uur verhoog je de temperatuur naar 72 graden . deze hou je nogmaals 1/2 uur aan .
dan spoel je de wort door een zeef .
Spoel zeef en kafjes na met 85gr water .
bij 55 gr heb je de eiwitten afgebroken bij 65 en 72 het zetmeel ) -
van zetmeel nu suikers en eiwitten aminozuren ontstaan .
je kun jodium testje doen met wat wort op schoteltje.
met jodium test en kun je zien of zetmeel goed is omgezet .
Mooi zou zijn als nu ook PH te controleren . deze zou tussen 4,5 en 5,5 meest ideaal zijn .
nu vergisten .
na vergisten 2 x overhalen bij 3 de x overhalen over de kruiden .
( wanneer je de granen in basis graan beslag aanpast kun je ook op deze manier andere dranken als whiskey , bourbon , jenever , aquavit enz maken . )
Ik hoop dat het wat duidelijk is en ik niets ben vergeten zo gauw .
Heel erg bedankt voor jullie uitleg! Het is duidelijk. Morgen ga ik de eerste poging wagen.
Goede kookthermometer erbij en rustig blijven .als een goede kok in keuken
Hahaha zal ik doen! U heeft het over 2,5 tot 4 kilo graan. Maar welk graansoort bedoelt u dan?
Distillatiemout of pilsmout bijvoorbeeld. Geen aromamout of geroosterde moutsoort gebruiken. Een met een laag EBC nummer dus lichte moutsoort. Niet enkel rogge/tarwe/spelt/boekweit. Gerstemout dus.
Hier over stond in eerder bericht "Gin van rogge , gerst , haver met gerst als hoofd bestanddeel . 1/2 gerst 1/4 rogge en 1/4 haver . "
Je kunt alles gemout gebruiken maar ook 1 deel .
Zelf zou ik voor een gin diastatisch gerst mout met aangevuld rogge en haver .
Oke dankuwel! Dan ga ik alles bestellen wat ik nodig heb.
?
Bij munckerik krijg je het geheel op maat
Niet ten nadelen van hetgeen wat hier boven is geschreven.
Maar wat je ook prima kunt doen, en wat makkelijker is om gewoon een recept te pakken wat een neutrale basis alchol produceert. De smaak van graan is immers niet een dominante smaak binnen de gin die je drinkt.
Dus je zou ook gerust met een Birdwatchers of mijn persoonlijke favoriet Ted's Fast Fermenting Vodka kunnen beginnen. Vervolgens doe ik daarmee een stripping run. Volgens stook ik die rustig af en maak ik netjes de cuts zodat ik mooie harts heb.
Deze laat ik met mijn kruiden mix gerust een week mengen. Vervolgens stook ik deze weer af en heb ik een heerlijke gin.
Dank u wel! Ik ben nu begonnen met een sugarwash om het proces te oefenen en dit gaat goed. Ik heb nu alles ruw gestookt en verdund tot onder de 40%. Het staat nu met de hierboven genoemde kruidenmix voor 2 dagen. Ik laat het nog even staan en dan stook ik het nog een keer. En dan kijken hoe het eindresultaat is.
Zal vast goed komen.
Leukste is inderdaad het spelen met de kruiden en het kijken wat voor resultaat het heeft.
Persoonlijk vang ik ook bij mijn finale gin stook alles in kleine potjes op. Je zult merken dat verschillende smaken op verschillende momenten door komen.
Dan kun uiteindelijke blend bepalen.
met name eerste 2 postjes vond ik redelijk funky
Gin hoort eigenlijk op graan alcohol .
De smaak is dan zachter en een rondere smaak in afdronk .
Ik begrijp dat mensen vaak gaan voor suikerwater vergisting omdat het 3 uurtjes scheelt in voorbereiding .
Maar het mist de essentie van een traditionele drank.
Maar goed de grote fabrikanten doen ook tegenwoordig het snel klaar mengen en roeren dus mensen zijn de suikeralcohol meer gewend en de authentieke smaken van dranken verdwijnen .
Lang leven Gall & Gall . ??