Is niets mis mee om graan te gebruiken voor het maken van GIN. Maar zeggen dat Gin van graan gemaakt hoort te zijn is volgens mij niet helemaal waar. Net zoals zeggen dat Wodka van aardappelenschillen gemaakt moet zijn.
Heb gins van over de hele wereld gehad, en je ziet dat het vaak ook ligt aan hetgeen wat er in het land voor handen is. Bijvoorbeeld in NL,BE, UK is graan makkelijk verkrijgbaar. In zuid afrika zie je bijvoorbeeld meer sugercaine en maken ze daar ook de ging van. In america heb je bijvoorbeeld hele mooi corn based gins.
Maar denk zeker als je hier pas mee begint dat dit wat makkelijk is om er mee te starten. Bovendien als je voor het recept gaat wat ik ook in mijn post aanhaalde. Krijg je een klein beetje graan smaak door de toevoeging van de tarwe zemelen.
Originele gin hoort zoals Robbert zegt van graan alcohol gemaakt te worden. Dat de alcohol voor gin tegenwoordig uit andere ingrediënten gewonnen wordt is een gegeven maar origineel is het niet. Wat je zegt, het is afhankelijk van wat er ter plekke aan grondstoffen voorhanden is. Mais is overigens ook een graansoort.
voordat de aardappels werden geïntroduceerd werden dranken als vodka veelal gemaakt op basis van oude graan soorten als b.v. gierst .
De gin in een drank op basis van oude recepten van genever / jenever .
Deze zijn Ten tijde dat de Engelsen tegen de Spanjaarden vochten meegenomen vanuit de lage landen .
Een Nederlandse variant van de jenever .
Deze jenevers werden ten tijde gemaakt veelal op basis , Rogge , gierst en gerst .
Deze geschiedenis van gin staat vrij goed omschreven .
En de oude leerboeken uit jaren 1700 tot rond 1940 word ook voor gin als basis ook verwezen naar de jenever basissen .
( in Plymouth zit een oude distilleerderij die ook gin museum is )
Het gebruik van geraffineerde suikers in alcohol productie is van latere jaren dan de oude dranken als vodka , gin , whiskey , aquavit en ook absinth .
Tarwe zemelen en havermout wordt vrij vaak ook toegevoegd aan suiker beslag voor betere vergisting en is daarin ook beneficiair aan smaak . het neemt scherpte weg .
P.s. Ten tijde van Romeinse rijk waren er een soort aardappel achtig knollen die men vergiste met een graanachtig voorouder en mengde daarvan het vocht met wijn achtige vergistings product en jeneverbessen .
Dit wordt ook zijdelings genoemd als een genever voorouder.
Die namen van die knollen en granen soorten zijn verder niet te genoemd .
( wat mij toch nieuwsgierig maakt wat deze waren )
Daar word ik dan nu ook nieuwsgierig naar. Aardappel achtige knollen ....
Meiraap, aardpeer, peterseliewortel, pastinaak, teltowerraap.... dat soort knollen. Dat werd allemaal gegeten voordat Columbus de aardappel meebracht.
Maar welke zouden daarvan in rond 100 - 500 Na christus door romeinen zijn gebruikt in hun drank ??
(Granen zal wel iets van gierst zijn geweest .)
Goeie vraag Robbert. Suikerwortel?
Sium Sisarum, zeer zoete smaak lijkt op pastinaak of als zoete aardappel, koken, pureren of frituren. De Romeinen kenden suikerwortel want hij werd genoemd door Plinius de oudere: de Romeinse keizer Tiberius liet hem opnemen in de keizerlijke keuken; hij kon de smaak zeer waarderen. De suikerwortel bevat veel saccharose en dat er zit vitamine C en andere vitaminen in.
Tarwe kenden de Romeinen ook al. Het salaris van de soldaten bestond o.a. uit een deel tarwe. Zelfs gerst kenden de Romeinen al. Hier in de lage landen is gerst pas in de late middeleeuwen bekend geworden en heeft veel haver, tarwe en rogge uit de bieren verdreven.
Suikerwortel ging mijn vermoede ook al een beetje naar en lijkt mij wel een vrij logisch optie omdat die vrij snel ook tot spontane gisting komt .
Tarwe in die tijd was wel anders dan de moderne Gecultiveerde tarwe die wij nu kennen .
Maar ook omdat dat in die tijd vrij kostbaar was weet ik niet of dat voor de plattelands " dranken " werd gebruikt.
Gierst werd in de oudheid ook veel benoemd voor bierachtige dranken .
Dat maakt moeilijk om de drank proberen na te maken .
Ik moet wel zeggen het zou een leuk experiment kunnen opleveren . ?
De tarwe van vandaag is inderdaad een heel andere dan die van toen. Spelt kon men toen ook, zou dat veel veranderd zijn?
Is een heel leuk experiment om te doen en ook om uit te zoeken wat ze toen precies gebruikten.
Spelt ! nu je het zegt . Ja het is wel wat gecultiveerd . maar zuurdesem is natuurlijk eeuwenoud en de wijze van brood bereiding weinig door eeuwen heen veranderd op basis van spelt .Dus waarschijnlijk de spelt nog vrij identiek .