Meldingen
Alles wissen

Gisten onder ideale omstandigheden.

Pagina 2 / 6

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even over dat extra zuurstof toevoegen, bruis-steentjes en met een garde in je stookwijn voor die "extra zuurstof"... Die doet meer kwaad dan goed en hierbij de uiteenzetting(Bron: wikipedia)

(Alcoholische) gisting is een fermentatieproces waarbij glucose in ethanol (alcohol) en koolstofdioxide wordt omgezet. Gisting treedt op bij het produceren van onder meer bier en wijn en bij het rijzen van (brood)deeg. Het proces is anaeroob, dat wil zeggen dat er geen zuurstof voor het proces nodig is en dat er dus een andere terminale elektronenacceptor is.

Voor een goed verlopend gistingsproces zijn onder andere gistachtige organismen, een juiste temperatuur en een juiste pH nodig. Verder moet voorkomen worden dat zuurstof toetreedt, omdat gist dan geen alcohol meer produceert maar aeroob gaat dissimileren, hierbij ontstaan andere producten zoals azijnzuur, melkzuur of methanol.

Hier de complete link:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gisting

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus ik ga experimenteren door 2 stookwijn tonnen aan te maken, 1 met douchekop wartervulling en 1 vullen met de tuinslang. Ik deed dit in 2015 al eens en de tuinslangversie zonder zuurstof was sneller en beter uitgegist als het zuurstofrijke tonnetje.

Tip: Hou je aan de instructies op je (turbo)-gist zakje. Komt alles goed.
Klaren met wijnsteenzuur ben ik allang mee gestopt. Alleen maar onnodige gif-toevoeging.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb op de site van alcotec ook zo iets gezien Redhot turbo yeast up til 40 celcius.Altijd makkelijk tijdens een hittegolf hi hi

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er zou eigenlijk een ijscold yeast moeten komen van af 5 celcius geen probleem in mijn schuur , geen verwarmer nodig

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat zou zeker een mooi product zijn. Ik weet niet of het haalbaar is. Still Spirits heeft onlangs een heel grote gistproducent uit Engeland overgenomen, wie weet wat er nog in de pijplijn zit voor de toekomst.

 

Als je 10 jaar geleden zou vertellen dat je met vergisting alleen al tot 23% zou kunnen gaan hadden ze je uitgelachen. Nu nog moet ik bijna dagelijks aan de telefoon nog vertellen dat het echt mogelijk is. Mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat alle gist doodgaat boven de 15%

 

Gert Strand uit Zweden van de Presige gisten is bezig een 25% variant te kweken. Ze hopen daar binnen nu en 2 jaar mee op de markt te komen

.

Ik heb het met stookwijn al voor elkaar gekregen om een theelepel met stookwijn in brand te kunnen steken. Goed ik moest even het lepeltje verwarmen met de aansteker maar het brande echt. 

 

dus met de jaren komen er steeds betere en sterkere gisten. Wellicht dus ooit een speciale "COLD Yeast"

 

Ik ben geen bierbrouwer, maar bij het bierbrouwen bestaan er wel gisten die koud vergist moeten worden. ik weet niet wat ze hierbij verstaan onder "koud"

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nimrax, dat is precies wat ik reeds meerdere malen op het forum heb geschreven.

Het waterslot zit er niet voor niets op. Alleen aan het begin vermeerdert de gist en verbruikt de zuurstof die bovenin het vat aanwezig is, daarna gaan de gistcellen de aanwezige suikers omzetten in alcohol en CO2.

Bij het tussentijds openen van het gistvat krijg je de situatie zoals bij jou inzending beschreven staat.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Betweter, 

-

Je bent een kei maar denk dat je nu dronken ben want snap er geen barst van wat bedoel je met: " Bij het tussentijds openen van het gietvat krijg je de situatie zoals bij jou inzending beschreven staat."

-

Weet jij het beter dan de fabrikant? We hebben het toch nog steeds of Turbo gist of ben ik dronken? Sluit ik overigens niet uit. 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Betweter, ik had al je postings vol waardering gelezen. Het is blijkbaar nogal een hardnekkige moonshiners hoax dat je er zuurstof bij zou moeten toevoegen. Het lukt om mensen te overtuigen als je met een onderbouwing komt,vandaar dat ik het zo gedaan heb want het is niet alleen zinloos, het kost extra tijd en mogelijk door wilde gisten (die we nu gewoon in ademen,in de lucht),je een besmetting ongewild opstart. Het is dankzij de goede turbo-gisten dat de "zuurstof mishandeling" vaak toch goed komt vanwege de explosieve co2 uitstoot in het proces. Die drukt alle zuurstof snel weer weg. Hele actie zuurstof toevoeg actie wederom zinloos. ChrisV checkt zijn stookwijn met een lucifer. Co2 is een brandblusser dus lucifertje gaat uit als het nog niet klaar is en blijft aan als de co2 productie gestopt is. (Vingertjes worden heet? Stookwijn gereed;)

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hahaha Betweter schreef Gistvat en jij... gietvat? En op mij komt hij niet dronken over hoor. Wat hij zegt is: "Laat je stookwijn met rust en ga er niet tussentijds in zitten roeren, je mengt dan zuurstof bij wat het gistproces vertraagt". Meer uitleg over waarom vind je in mijn andere postings. 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lummel, heb je het stukje van Nimrax ook gelezen?

Zelfs als je zuurkool maakt is een waterslot van essentieel belang en dien je de rand te vullen met water. Bij bierbrouwen kan zelfs al je bier worden verpest als je het vat opent.

Maar ik vind het prima als jij je vat open laat staan.

Het is hier een forum waar ik en ook de andere forumleden naar beste weten mensen proberen te informeren, maar het is aan de mensen of ze het advies volgen.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Begint idd een interessant topic te worden. Ik werk op gevoel in combinatie met kennis. Voor mijn goevoel zou een zuurstofrijke start voor een optimale gistcel-deling zorgen, waardoor er een grote gistcolonie ontaat. Vervolgens het vat gesloten laten gedurende het gistproces lijkt te stroken met de wetenschap zoals Nimrax hier beschreef.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Betweter, Ik heb het allemaal geprobeerd, waterslot of geen waterslot, 25 graden of 20 graden. het blijft mierenneuken. Dat spul doet wat het moet doen en je kan het niet of nauwelijks verpesten. Ik heb het over Alcotec 48. Helaas heeft Stookforum deze niet anders zou ik het natuurlijk hier bestellen. 

-

Nu je toch een beetje zuur bent wil ik gelijk van de gelegenheid gebruik maken om een foto te plaatsen van de Limoncello die ik zo ga maken. Wedden dat je vrolijk wordt, hoewel? 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Yess Auke en ik kan het door mijn eigen experiment alleen maar bevestigen.
Zuurstof is echter wel degelijk nuttig:
Adem zuurstof in...-neem een slok moonshine-...adem de zuurstof uit en blijf dat doen zo...

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lummel, ik heb zelf op dit forum verteld dat ik voor de Alcotec 48 Euro 2,95 betaal en nog nooit andere gist heb gebruikt omdat ik met deze gist uitstekende resultaten boek .

Never change a winning team.

En voor jouw gemoedsrust: Ik ben altijd vrolijk!!!

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alcotec heb ik inderdaad niet. Als je niet voor de hoeveelheid gaat maar voor de allerbeste kwaliteit kan ik je alleen maar de Still Spirits Pure gist aanraden. Deze gaat tot een procentje of 14/15 maar heeft een 5 sterren kwaliteitsaanduiding, als je dan ook nog eens vergist met vloeibare kool heb je de hoogste kwaliteit die er mogelijk is. Voor likeuren zou ik die nemen. Voor het produceren van wietolie zou ik meer voor de kwantiteit gaan en een gist nemen die een zo hoog mogelijk percentage haalt.

Beantwoorden
Pagina 2 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?