Meldingen
Alles wissen

Gisten onder ideale omstandigheden.

Pagina 1 / 6

Berichten: 139
 Eric
Topic starter
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik lees in dit forum veel over gisten. Ik weet helemaal niets van gisten. Behalve dat bacteriën suikers omzetten in alcohol en CO2. Turbogist heeft gist en voedingsstoffen in zich zodat je alleen maar kristalsuiker of inverteersuiker hoeft toe te voegen. Maar, en nu komt de vraag, wat zijn de ideale omstandigheden. Iedereen praat er in dit forum over maar niemand vertelt wat dit is. Ik weet dat de temperatuur belangrijk is, en een waterslotje om de zuurstof en andere 'dingen' buiten te houden. Maar wat is voor een gistingsproces de ideale omgeving?

Beantwoorden
87 reacties
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In de winter tegen de verwarming met een deken erover werkt goed bij mij. 18 tot 20 graden is al goed. De klimaatkast van Betweter met 25 graden geeft hem niet meer alcohol productie dan op deze manier maar waarschijnlijk is de stookwijn van Betweter wel sneller klaar. 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 6771
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nu de zomer weer in aantocht is krijgen we straks te maken met het feit dat het soms in huis zelfs te warm kan zijn voor een goede vergisting. Een turbogist kan tijdens de wilde gisting de temperatuur zelf ook nog eens 5 a 6 graden omhoog gooien. als je dan geen klimaatkast hebt kan dat best lastig zijn als het buiten al 30 graden is.

Still Spirits heeft een speciale Turbogist die bestand is tegen hogere temperaturen. Ik zal die binnenkort mee laten komen. Dan kun je tijdens de warmere maanden toch nog lekker doorgaan met de hobby, ook als je geen klimaatkast hebt.

The best in hot conditions

The only Turbo yeast to use when the air temperature is above 30C. Delivers excellent quality alcohol in hot conditions. 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor zover ik weet zijn het de gistcellen die de suikers en zuurstof omzetten tot alcohol, niet bacteriën. Die wil je zoveel mogelijk mijden.

 

Ik werk zo steriel mogelijk. Ik ontsmet mijn gistemmer, deksel en waterslot door een chlooroplossing in het vat te doen, en het een tijd te laten weken. Daarna goed afspoelen (chloor dood ook gistcellen). Met het vullen van mijn gistemmer gebruik ik een douche-kop om zoveel mogelijk zuurstof in het water te krijgen. De beste temperatuur om de gist aan je mash toe te voegen is tussen de 23-28°C. Dat roer ik dan goed door, sluit de emmer af en laat het verder met rust bij 22°C. Er wordt soms aangeraden om te gaan beluchten na 1 of 2 dagen. Er zijn zelfs brouwers die een bruissteentje van een aquarium in hun gistvat doen. Ik doe dat niet, maar heb een goed resultaat

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb zelf eigenlijk ook een vraag die hier op aansluit:

Kun je turbogist hergebruiken? Zou ik de bezinsel in mijn vat een tweede keer kunnen beruiken voor een suiker wash? Ik moet dan zeker een zakje gistvoeding gaan gebruiken... Heeft iemand hier ervaring mee?

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met Turbogist? Ik werk helemaal niet steriel en dat gaat ook en ook een douchekop gebruik ik niet en toch haal ik met de T500 iedere keer 5 liter uit 25 liter stookwijn. Turbogist vreet zich volgens mij overal doorheen. 1 keer had ik gist wat een jaar over de datum was en dat deed nauwelijks iets en heb ik uiteindelijk weggegooid en 1 keer was ik in de winter vergeten om de verwarming aan te zetten. Toen lag de hele vloer onder de suikersmurrie. Maar ik zal wel steriel werken als ik met andere gist ga werken. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

aanvulling, ik spoel gewoon de ton uit met koud water, gewoon uit de buitenkraan en een beetje poetsen met blote handen. Dan is het schoon. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In principe is gist dood als het naar de bodem zinkt.

Het gaat dus om de levende cellen die vermeerderd kunnen worden.

Om daar achter te komen dien je 3 petri-schaaltjes te hebben waar je op alle drie wat gist op een aangebrachte voedingsbodem ent, die je daarna afgedekt in de klimaatkast zet op 24 graden.

Aan de kleur kun je na 1 á 2 dagen zien welk van de petrischaaltjes succes heeft en waar de gist nog leeft.

Met die schaaltjes ga je verder in een kleine erlenmeijer die je op een roer plateau plaatst. Voor degeen die daar serieus mee door willen gaan heb ik nog wat meer info.

 

Beantwoorden
Berichten: 108
(@lukas)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuke topic. Ik vraag me af of tussentijds doorroeren nut heeft. Zojuist na 3 dagen van een heftige gisting bij 25C° bleef het plotseling rustig. Met een grote garde de.stookwijn een paar slagen gegeven. SG1060 op dat moment. Het betreft 45liter. Daarna t slot weer op t vat. Nu pruttelt de.wijn weer vrolijk verder. Mijn gevoel zegt dat t helpt. Wellicht zijn er anderen met deze ervaring. Ik lees t graag.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik kom van de bierbrouw kant.. vandaar. Voor Turbogist misschien helemaal niet nodig, maar de vraag hier was; wat zijn de ideale omstandigheden.

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Duidelijk.. Ik denk dat ik voor gemak ga, en elke keer een nieuw zakje koop.

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb met bier wel ervaring met het zwenken / slingeren van het gistvat. Daarbij open ik het vat niet. Dat geeft wel een mooie vergisting.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Voor mij dus koud water. Zouden mogelijke resten citroenzuur en sulfiet optimale omstandigheden zijn?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat ga ik ook proberen het vat staat te gisten deze keer met 8kg suiker en ik laat hem minimaal 3 weken staan. Hoop ik, dat lukte dat tot nu toe niet want ik vind het experimenteren veel te geinig en ben te ongeduldig. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?