Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 10 / 71

Robbert
Berichten: 10021
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het staat mij bij dat ergens nog staat in de boekjes hier over Turf in kleine hoeveelheid gemengd met bast en cacao .
Ik moet eens naslaan .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

In de dry still of het roken van de mout? Dat laatste wil eens doen met een combinatie van turf, hooi en zeewier. Poging om een medicijnale smaak Whisky te maken maar dan de Nederlandse versie.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

medicinale*, vreemde autocorrect.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kunt bij je waterleidingmaatschappij een rapport opvragen. Ik doe dat zo'n twee keer per jaar. De waardes wijken nooit erg veel af.

Welke calciumvariant ik toevoeg hangt inderdaad af van het type bier dat ik maak.

 

Calciumsulfaat, Calciumchloride en melkzuur zijn toegestane additieven bij de productie van biologische producten vandaar dat ik deze ook aanbied. Fosforzuur en magnesiumsulfaat zijn niet toegestaan en daarom heb ik ze ook niet opgenomen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Duidelijk antwoord, eens navraag doen bij de maatschappij dus.
Is die richtlijn van biologische producten ergens online te vinden?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10021
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In het algemeen Calciumsulfaat en calcium chloride gebruik je bij brouwbeslag en calcium carbonaat is een hulpstof die in vele facetten van het maken van drank en likeuren wordt gebruikt .
Soms ook als alternatief . Qua resultaat hoeft het niet veel te verschillen

(Ook Natriumbicarbonaat gebruikt men wel i.p.v. Calciumsulfaat ik zou dit afraden ! )

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even een mailtje of bellen naar de waterleidingmaatschappij en ze sturen een pak electronisch papier per mail.

 

Die richtlijnen kun je vinden op  https://www.skal.nl/  

Specifiek voor de hulpstoffen:

https://www.skal.nl/vervaardigen-van-bio-producten/biologisch-product/hulpstoffen/

Wanneer je op verordening 889/2008 klikt zie je alle hulpstoffen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Duidelijk Robbert, ik heb nog genoeg te lezen, het antwoord van Erik staat ook op de lijst nu. Het begint een beetje huiswerk te worden zo. Heb toch nog even voor het stoken dus hoef me niet te vervelen.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2711
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Huiswerk is niet erg. Ik doe domme dingen en word gelukkig bij gestuurd word er gek blij van weer wat te leren. Prachtig gewoon (gwn).

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10021
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik moet het na slaan hoe en wat maar het zit wel in een nabewerking methode in een secondair vat .
( ik onthoud wat ik vaker gebruik of doe op auto piloot andere dingen worden wat roestig ? )
Maar als je eraan toe bent geef maar een gil ik zoek het op .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prima daar hou ik je aan! Heb nog geen budget koudrook oplossing bedacht, bovenop een barbecue is niet koud genoeg. Bij Laphroaig zat er tussen de turf en mout iets van tien meter. Ik wil de diastatische kracht niet om zeep helpen. Dat en de eerste druppel whisky moet nog over de tong rollen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het bijleren gebeurt hier inderdaad in rap tempo, mooi zo'n forum.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10021
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alchemist lees in je maar maak het je niet te moeilijk. Vroeger wilde ik ook perfectie maar dan blijf je zoeken .
Het moet leuk tijdverdrijf zijn en de perfecte smaak is wat je zelf lekker vind .
Ik zat vroeger ook met mijn ketels tussen de boeken een half lab en gaschromatograaf . .
Ik maak nu mijn drankje en na de tijd denk ik " he heb ik dat gemaakt in laatste dagen " ??
Je bent super serieus en goed bezig . ? komt goed .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gaschromatograaf, leuk spul dat, vroeger ook mee gespeeld. Ik heb het idee van perfectie al laten varen hahaha. Voorlopig zie ik een hele hoop variabelen waardoor de eerste tien keer stoken als een experimentje voor vaardigheden aandoet. Ik wil al bijna afscheid nemen van m'n Airstill voordat de eerste whisky stook heeft plaatsgevonden. Of een beetje non-invasief pimpen om het aantal schotels te verhogen, van buiten koelen etc. Maar ik ken mezelf en draaf dan door en doe teveel en verwacht teveel van t resultaat. Dus nu blijven we nog even weg van alles behalve mout, gist en spa reine. Eerst een aantal rondjes oefenen en dan een stapje hoger. Kan me in de tussentijd rustig inlezen, met het stookforum en internet komen we al een heel eind.
Ondanks af en toe gemekker van mijn kant op de suggesties blijf ik zeer erkentelijk voor het delen van jillie kennis.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10021
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er is veel mogelijk . na huidige project volgen vast nog vele .
Ik weet niet veel maar als je vragen hebt wie weet kan ik helpen . ik zoek dat met de turf even na .

Beantwoorden
Pagina 10 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?