Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 11 / 71

Robbert
Berichten: 10016
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De gaschromatograaf staat opzolder . tand des tijd heeft gezorgd dat hij niet aan wil . gebruik hem al jaren niet meer .
Eerst test je alles na paar jaar zie je dat niets erg veranderd dus verstoft het .
Airstill kun je met wat tweaken leuk gebruiken om eigen essences te maken .
gewoon mee spelen .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik wil je daar toch even wijzen op een stevige understatement Robbert, misschien dat je nu het koud roken bedoelt 😉 ik heb een aantal forums gelezen en wat youtube filmpjes gekeken. Ik heb net wat inspiratie gekregen door een Islay rookwatertje. Kogel barbecuetje met luchtopening onderin, wanddoorvoer met zachtkoperen leiding die als een koeler door een bakje water loopt. Die eindigt in een plastic doos met een hele hoop gaten bovenin. Kleine gaatjes wel. Soort blokker opbergdoos.
Mout besproeien vooraf en met briketten laag stoken. Turf etc. op het rooster leggen met zo'n aluminium wegwerpbakje.
Zover de theorie, echter zou ik het daarna moeten schroten, zit dan een 100 euro voor een schrootmolen aan vast. Voorlopig vertrouw ik op Erik zijn maalkunsten en schuiven we dit op de langere baan.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10016
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

P.s.Alchmist ik leef landelijk dus mekkeren ben ik gewent ik wordt er vaak wakker van . ??
Konden mijn hersenen ook weer een in oude archief cellen duiken .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik kan me dat heel goed voorstellen. De Air Still gaat gewoon dienst nu als hoofdstoker, tzt zal de dome en condenser besteld worden. Voor essences is een mogelijkheid, ik heb dat kruidenroostertje meebesteld dus jenever kan ook nog. Staat om privé redenen nog ergens op een verlanglijstje.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10016
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb net ( ondanks wat gemopper van mijn eega vanwege tijdstip) boek van even van zolder gebrabbeld .
Ik heb daarin volgens mij het gevonden .
angosturabast , turf en cacao bonen worden gemengd in vijzel en vochtig een grove vermaling van gemaakt hierna in een stenen kruik of ijzeren bak met hete lavastenen enige tijd weggezet .
De still wordt gevuld met low wine en overgehaald hierna gereinigd en opnieuw gevuld.
de inhoud van de kruik moet nu overgebracht naar het secondaire vat .
De drank moet nu opnieuw verwarmd naar 95gr . en overgehaald waardoor de damp de op stenen gebrande bast turf en cacao aroma meeneemt .

Het vervelende is er wordt hier gesproken over een fermentatie van gemoute gerst , ongemoute gerst, mais , rogge , tarwe en haver .
Deze is dus triple distilled .

Ik vind niet in beschrijving welke streek deze beschrijving vandaan komt .
Hoewel omdat zoveel diverse granen worden gebruikt en het 3 x gestookt wordt zou ik zeggen het is iets Irish

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Om even terug te komen op je water voor de mash:

Je hoeft zo geen dure spa blauw te gebruiken, als ik bier brouw gebruik ik 1 fles leidingwater op 4 flessen demi water (5l/fles). Kost geen hol (0.79€/5liter) en ik moet in mijn geval er enkel nog wat zout aan toevoegen om het gewenste waterprofiel te hebben. Met brouwhulp kun je makkelijk je eigen waterprofiel maken door de gegevens van je waterkwaliteit in te geven en het aantal liters dat je gaat gebruiken. De kwaliteit is makkelijk te vinden op de website van de waterleverancier in je regio. Is de waterkwaliteit echt slecht dan kan je het leidingwater vervangen door een fles spa blauw of een 5liter bidon van Delhaize, AH,...

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi antwoord en mijn welgemeende excuses aan je betere helft om op je op het idee te brengen om rond te struinen op dat tijdstip.
Ik ga dat dry still verhaal eens verder uitzoeken, ben erg geïnteresseerd.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Goede tip, merci. Ga zo eens zoeken op de website.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Makkelijker gevonden dan gedacht.

Volgens de definitie hard water, ik vermoed dat er nog wat extra kalk in de leidingen van het huis zitten eerlijk gezegd, maar dit geeft wel een goede basisindicatie.

Lijkt me qua calcium gehalte aan de stevige kant, dubbel wat aangeraden wordt voor lichtere bieren. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10016
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alchemist Ik vond nog iets wat ook een vorm van dry distillation is . Dit noemt men Destructive distillate .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10016
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Water ontharden kun je ook zelf vrij .
Soms is het doorkoken van water al afdoende en slaat de calcium als ketelsteen neer ( niet alles slaat neer en water is dan wel ook zuurstof arm )
andere methode is ook simpel ook al moet je wel even secuur werken .
Je kunt ontharden door calciumhydroxide toe te voegen .
Op 120 liter te behandelen water
graden hardheid tegen over gram
10 12 gram
15 24 gram
20 48 gram
25 64 gram
30 80 gram
35 96 gram

De calciumhydroxide door roeren .
na enkele uren het water van bezinksel afhevelen of filteren.
met ph meter of lakmoespapier even controleren of het water nu basisch of zuur is .
Wanneer het basisch is ( papier blauw) wat water bijvullen .
Is het te zuur (rood ) iets meer calciumhydroxide toevoegen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10016
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

f*** tussen de getalen moet meer spatie of streepje hardheid 10 graden - 12 gr . enzovoort

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Die houden we achter de hand, op het vloeken na dan.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ahh ja, verbranden in een reducerende omgeving. 

Beetje zoals dit filmpje; Making Wood Vinegar

Klonk leuk totdat ik iets over de samenstelling las;

Raw wood vinegar has more than 200 chemicals, such as acetic acid, formaldehyde, ethyl-valerate, methanol, tar, etc. 

Lijkt me niet  het meest geweldige spul  om toe te voegen?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het borrelen is flink afgenomen, een belletje komt rond de 20 a 30 seconden langs.  

Niet dat ik nu in de paniekmodus schiet maar vroeg me wel af hoe ik nu het beste kan meten, met m'n alcohol of SG refractometer, vinometer?

Beetje om een idee te krijgen hoe goed de gist gefeest heeft.

Beantwoorden
Pagina 11 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?