Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 20 / 71

Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat wordt een opzoekterm, beetje design of experiments wil ik er wel inhouden ja.

Het probleem nu is dat bepaalde info ontbreekt tussen versie 1.0 en 1.1, wat doet de chocolate mout met de pH ipv de zuurmout (eerste keer was ook Spa Blauw). Is het verschil tussen hoe goed de vergisting te ruiken was (met de chocolade mout zéér sterk) afhankelijk geweest van de mout, temperatuur, anticipatie (eerste keer is altijd spannender) etc. 

Wanneer de drie batches klaar zijn om te proeven wil ik ook een evaluatie schrijven van wat ik zelf geleerd heb (met name dankzij de forumleden hier) en wat de smaak is geworden. Misschien moet dat de basis worden voor een nieuw recept. 

En betreffende de missende informatie, zo erg zou ik het ook niet vinden om ze alle drie nog een keer te moeten maken 😉 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is een leuke ja, enkel mout en enkele gist. Denk alleen dat ik daarvoor meer gevoel voor de smaak moet krijgen. In principe kun je daarmee ook je eigen Whisky blenden achteraf. Interessant idee!

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn kraanwater is hier 7,6. Dat zou aanpassing nodig hebben bij het maken van pils. Maar zodra de mout is toegevoegd zit op op ph 5.4. Ik pas dus niets meer aan. Of doe ik het nu fout?

 

 

 

Jan , de PH meet je 10 minuten na het inmaichen en is deze 5,4 , zeker niet meer bijwerken PH 5,4 / 5,6 is de beste zuurtegraat

Spoelwater doe je op 5,4  en als je kookt meet je de PH tijdens het vullen van je kook ketel deze doe je op 5,1

Kan zijn dat ze bij ons in België daar andere opvattingen over hebben dan bij jullie in Nederland , maar 1 ding weet ik zeker , morgen vertrek ik voor enkele dagen naar Nederland namelijk naar Lelystad , gaan daar een rondvaart maken met De  Stedemaeght , hopelijk hebben ze er iets goeds te drinken.

Brengen ook onze fietsen mee om er een dag of 2 te fietsen en hopelijk hebben we geen regen.

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Net ter voorbereiding van het bezoek aan Robbert volgend weekend de eerste versie van IJdele Hoop gefilterd. Wat een lucht die vrijkwam, heerlijk!. 

 

Na een flesje Lambiek open getrokken te hebben (geïnspireerd door mogelijk zuurdere wild vergisting bij 
ChrisV z'n topic 2000), begon ik te denken. Tijdens de fermentatie was Versie 1.0 met de chocolade mout vele malen sterker aanwezig qua geur binnen. Even geroken aan het waterslot bij Versie 1.1 en de turflucht was (in vergelijking) nauwelijks aanwezig. Lichtelijke paniek daalde in en ik ben alles gaan nakijken wat ik gedaan heb.

 

Ik kwam tot de volgende vergelijking;

 

[1] Aannames PPM gehalte gedaan op basis van bio-brouwmaat gegevens bij de mouten.

[2] Temperaturen van een plaatselijk weerstation erop nageslagen.

 

Hmmmmmmm, ik meen me te herinneren dat een hogere temperatuur tijdens fermentatie zorgt voor meer estervorming. Bij een drietal stokerijen in Islay heb ik het fermenterende rookwater geprobeerd en dat was 30 a 36°C. Zou het rokerige van de Whisky liggen aan de hoeveelheid esters die gevormd zijn en ik daarom altijd bij hogere temperaturen moeten vergisten? Wederom sloeg een kleine beetje een gevoel van paniek toe.

 

Toen besloten versie 1.1 eens te proeven, ongeveer een dram afgetapt en daaraan geroken. Rooklucht is aanwezig maar behoorlijk minder dan bij versie 1.0. Toen was het tijd om de smaakpapillen te verwennen en er kwam een intense rooksmaak naar voren, diep als in geconcentreerde rooksmaak. Volledig anders dan versie 1.0.

 

Ik verwachtte natuurlijk minder het zure van de vergisting te proeven, maar de rooksmaak heeft zich ook anders ontwikkeld.

Versie 1.0 = zurige en complexere lichtere rooksmaak, gradaties in de rooksmaak tijdens de afdronk. Mogelijk richting het medicinale.

Versie 1.1 = intensieve rooksmaak die nog te sterk lijkt om eventuele gradaties op te merken. Meer het idee van boem! hier ben ik. 

 

Het verschil in aandeel fenolen lijkt klein te zijn, een 5% ongeveer. Nu rijst de vraag of de aanpassing van het recept of het temperatuurverschil tijdens fermentatie het grootste verschil heeft opgeleverd. Dat of kan de estervorming pas sterker ná de hoofdvergisting naar voren komt? 

 

Geen teleurstelling maar eerder nog méér wat ik nog niet begrijp, wel interessant.

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beide testen opnieuw, naast elkaar, dan zijn de temperaturen, en omstandigheden gelijk. Je gaat dan minder twijfels krijgen. Ik denk dat je aan een climaatkast zal moeten gaan bouwen. Bierbrouwers weten waarom. Of enkele Conical fermentors met een glycol chiller. Speelgoed dat zijn geld waard schijnt te zijn. (Nu met 10% extra vakantiekorting bij stookwinkel)

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha, krijg je commissie van Jan? 😉 

Ik wil nog even wachten met klimaatkasten en dergelijke eerlijk gezegd. Een afwijkend resultaat hoeft niet slecht te zijn en ik kan het pas beoordelen nadat het omgeturnd is tot Whisky. Stoken en lageren op houten dominos moet nog gebeuren.

Het kan zijn dat de esters (wat ik nu even associeer met reuk) bij het stoken vervliegen in de voorloop of heads. Ik weet nog niet wat de uiteindelijke smaakontwikkeling gaat doen. De keuze om op lagere temperaturen te vergisten (of niet) volgt pas over een tijdje.

Dat en versie 1.2 wordt zondag ingezet, meer zuurmout en minder destillatiemout. Ben eens benieuwd wat daarmee gaat gebeuren. Vooralsnog is reproduceerbaarheid nog niet aan de orde, eerst oefening opdoen. 

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee, ik krijg geen commissie van Jan? Dan moet de prijs zeker omhoog in plaats van omlaag. 😉 Het was meer ter vermaak gemeld. E1300,- is in mijn ogen wat overdreven, terwijl je met een warmtekabel, en thermostaat, in een “oude” koelkast al veel kan bereiken. Het is leuk speelgoed maar er is zoveel leuk speelgoed. Het gaat gewoon om gelijke situatie, temperatuur, en andere omstandigheden, als luchtvochtigheid, luchtdruk, weeromslag. Volle maan?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha, dat is ook wel weer zo. Ik ben het met je eens dat de prijs aan de hoge kant is, met name voor een beginneling als mijzelf. Ik ben nog bij lange na nog niet ver genoeg om zover aan bijschaven van het proces te zitten.

Voor projecten op het werk zou ik meteen overnieuw gedaan hebben met recept 1.0 en 1.1 tegelijkertijd te laten lopen, had al een vermoeden dat het verschil in temperatuur ook veel zou doen. Deze hobby is gelukkig wat vrijblijvender en ik kan het eerst helemaal uitzitten voordat we veranderingen doen, ik wil nog even stapsgewijs blijven werken. Als zondag blijkt dat 9% zuurmout me de pH geeft die ik wil (even ervan uitgaan dat de rest weinig tot niks bijdraagt) is dat na 3 rondes pas de eerste zekerheid in de volgende recepten. De enige reden nu dat ik de eerste versie opnieuw zou nu zijn om de pH waarde te kunnen meten, kijken hoeveel zuurmout scheelt met chocolade mout (verschil moet er zijn).

Qua verwerkbaarheid ben ik ietwat blij van de chocolade mout afgestapt te zijn, de 5% toevoeging zorgt voor een te donkere vloeistof om er doorheen te kunnen kijken. Levert lichtelijk wat problemen op met overhevelen en de gist zo wat beter te kunnen splitsen. Dat gezegd hebbende is de hoeveelheid gist op de bodem na een tijdje in de koelkast erg weinig geweest, dus het gaat wel.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Opmerkelijke resultaten maar sommige "kleine" veranderingen zijn best groot. 250 gram Roasted Chocolat is best veel dus dat ga je zeker merken in je smaak. Zuurmout werk ik niet mee en weet ook niet wat het precies qua smaak doet met de fenolen.

Wat Willam zeg, je moet aan de klimaatkast 😉

Toen ik een oud koelkastje kreeg en een STC1000 bestelde en zo mijn klimaatkast had gemaakt gingen mijn brouwsels met sprongen vooruit. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha, kort vraagje daarover. Hoeveel brouwsels had je gemaakt voordat voor je overstapte?

Ik heb qua moutbrouwsels pas 2 stuks erop zitten, ben ergens als semi verbaasd dat ze fermenteren als iets wat ik nooit eerder gezien heb. Als klein kind zag ik bij opa de waterslotjes altijd rustig bubbelen, de mijne gaan compleet los binnen 12 a 18 uur. Graanvader en jouw mout dragen daar zeker aan bij.

Even terug naar de beginner, de eerste flessen Whisky (na 3 batches) gaan me ongeveer 100 euro de fles de kosten. Laat staan als glycolkoelers etc. ga aanschaffen 😉 

Ik betwist het gebruik van meer procescontrole ook niet (ben een ingenieur dus zelfs de glycolkoelers kietelen nu). Maar wat ik wel wil doen is even met hartenlust experimenteren voordat ik verdere stappen ga ondernemen. Ik heb nog teveel experimentjes in gedachten die ik wil doen voordat ik industrieel ga denken (niet volume maar procescontrole).

Nu is een kinderlijk enthousiasme aanwezig waarbij met name m'n gebrek aan geduld me parten speelt. Het liefste bestel ik nog 10 waterkluizen en moutrecepten, ga ik met rozenbottel hooi en zeewier zelf het mout koud roken, zelf gist kweken, een houten vergistingsvat bouwen etc. 

Vooralsnog is het bijhouden van de dingen die me opvallen en bijleren hier.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Leuk dat je naar Robbert gaat. Het was voor mij super cool!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik kijk er zelf ook erg naar uit, ben alleen bang dat het voor hem een gevalletje wordt dat één gek meer vragen kan stellen dat zeven wijzen kunnen beantwoorden. Haha.

Hij heeft gelukkig al genoeg geduld met me getoond dus dat zal wel goed komen, ben heel erg benieuwd naar de tips om cuts te maken. 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

€100.00 per fles mij €0.50 per fles?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Chris dat geloof ik graag, jij bent ook op semi industriële schaal bezig 😉 . Er zit even een terugverdientijd met de apparatuur in hier. 

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Tellen wat een fles kost, met aanschaf van spullen. Oops. Ik zeg altijd, ‘t is dit of een ‘68 Shelby GT 500 Eleanor.( zonder die belachelijke streep er over.) Wat zal het meeste kosten? Het moet plezant zijn, en lekker. Geld is niet zo belangrijk.

Beantwoorden
Pagina 20 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?