Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 28 / 71

Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goede Morgen, kan me de geur al voorstellen..... 🙂

Beantwoorden
Berichten: 68
(@dewittelinde)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

vraagje (beetje laat op telefoon zag ik de foto niet) waarom gekozen voor niet rijpe vlierbessen?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geen probleem, het eerlijke antwoord is dat ik in navolging van Robbert z'n Bourbon proeven en met hem erover gesproken had, de ingrediënten gebruikt heb die hij me gaf. Uitzondering zijn de bramen. Heb m wel een foto gestuurd van je vraag.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even vanwege problemen met het forum te kunnen lezen met lange draadjes, type ik Robbert z'n antwoord over.

Je kunt zowel rijpe als niet rijpe gebruiken. voordeel wanneer je minder rijpe hebt dat ph ook lager ligt. je krijgt dan ook ph in hou gist kweek wat verlaagd.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Volgende antwoord van Robbert;

pH heeft bij vermeerdering van gistcellen ander invloed dan wanneer gist moet alcohol produceren.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

We zijn weer aan het bijleren, is wel een beetje een rotzooi zo.

En dit is nog de Whisky versie met de langste eiwitrust. 

Uitgezet, beetje schoongemaakt en hij loopt weer.

Komt nu wéér de rotzooi  over zie ik.

Blijf nog rustig, Airstill gaat nog niet het gebouw via het raam verlaten maar begin wel te twijfelen of ik een stukje ervaring moet gaan schrijven over de Airstill hahaha.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo ziet Versie 1.1 er nu uit, deze heeft nog een 30 minuten eiwitrust gehad, versie 1.2 die staat te wachten slechts 10 minuten dus daar gaat hetzelfde bij gebeuren.

Plan van aanpak, gedeelte overstoken (1 liter) dan terug erin en nog eens proberen. Bij de rest van de te stoken Whisky nog eens de duivel eruit laten schrikken (CO2) en minder vulling voor de volgende rondes. Gaat wat langer duren dan gedacht.

Oh ja en de Airstill schoonmaken na deze ronde, iemand een goede tip?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Redelijk zeker dat het niet zo hoort uit te zien 😉

Binnenin de Airstill wordt het niet veel beter hahaha

Normaal had ik het ook weggegooid nu, alleen was de vloeistof die overkwam helder en toch even geproefd. Warempel die is dus wel goed, alles weer schoon gemaakt en het zit er weer terug in, kijken wat ronde 4 gaat geven.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

de Airstill schoonmaken na deze ronde, iemand een goede tip?

Ik spoel hem uit met azijn en dan naspoelen met kraanwater. De fabrikant adviseert een loog maar dat vind ik onnodig riool belastend.

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Azijn komt dan op het boodschappenlijstje erbij.

Gelukkig wint de aanhouder en krijgt de Airstill me er niet onder;

4 runs nodig gehad voordat het stopte met  olie en alles over te komen, is nog steeds hetzelfde spul wat er in zit. Aangezien de eerste overhaal nu al een uur of 4 gaat duren wordt het straks boodschappen doen.

Straks met ongeveer 2 liter vulling nog eens proberen, kijken of we dit erdoor krijgen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even ter afsluiting van de eerste stookronde (van de komende 8 voor deze batch), maar ook voor de volledigheid.

Er is van te voren olie toegevoegd en in mijn ogen voldoende;

Wat hebben we vandaag geleerd?

  • Beter de CO2 eruit halen, verbaasde me hoeveel ik nog uit de jerrycan kreeg.
  • Niet snel willen zijn om de maximumhoeveelheid vulling in de Airstill te krijgen.Volgende keer wordt 2 liter.
  • Eiwitrust of de maisch op 55°C is belangrijker dan gedacht, deze wordt verlengd naar 1 uur voor de volgende recepten. Zijn proteïnebommen dit,
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Uiteindelijk heb ik uit de 3,5 liter stookwijn, 1 liter van 25% gehaald. Overloop had nog een 6% erin zitten maar had geen plaats meer in de fles en moest weg. Heeft een 5 uurtjes geduurd uiteindelijk, nu draait ronde 2 met minder volume, kijken wat gebeurd.

Opmerking is dat bij de eerste ronde turfsmaak aanwezig was maar geen rooksmaak, ronde nu gaat langer door om te kijken of de rooksmaak later komt.

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Met overloop van 6% bedoel je dat je doorstookt tot 6%? Als dat zo is , stel ik me de vraag wat is de overige 94%? 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zat nog 6% alcohol In de overloop, wilde eigenlijk tot 0% gaan. Dus niet alle alcohol gewonnen, gaat nu wel gebeuren.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nimrax, het stappenplan voor Whisky met Airstill moet nog even op zich laten wachten, dit weekend heeft zich gekenmerkt door wat vreemde tegenslagen, had ook nog last van lekkende limonadetappen dus moest vanmorgen even improviseren.

Even nog wat anders, de gist opkweken met hulp van Robbert gaat goed, vanmorgen rond 11 de bovenlaag verwijderd (denk de 4e keer nu), flink de lucht erin geslagen. Om 4 uur nog de lucht eruit gelaten, kwam net thuis en het is duidelijk dat de gist actief is. De pot was ongeveer voor 1/3e gevuld, dus flinke uitzetting.

Beantwoorden
Pagina 28 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?