Ja alleen hebben beide versies compleet verschillende nabehandelingen gehad qua stoken. Door mijn weinige ervaring weet ik nog even niet waar het aan ligt.
Dat gezegd hebbende ben ik wel geneigd om terug te gaan naar de chocolade mout van je, die had tijdens het hele proces een leuker effect. Als ik de pH kan corrigeren met de chocolade mout, zonder zuurmout ben ik een gelukkig mens.
De smaken en reuken bij Robbert tijdens het stoken waren geweldig, zelfs de gedeeltes die we weg gooiden. Waarschijnlijk t.z.t. weer experimenten met een ietwat origineel recept. Rookmout weg en meer chocolade mout.
Ik zou ook kiezen om de rookmout weg te laten. Je kunt pH ook aanpassen met bv melkzuur. Zuurmout is een uitvinding vanwege het Reiheitsgebot.
Aber Erik mein freund, ich mochte das Schotse Reinheitsgebot erfolgen. Of zoiets.
Nieuwe versies recepten ga ik nog overwegen, gebruik liever geroosterde mout. Weg met de rookmout inderdaad, recept van 3 mouten max.
Whiskymout (of whiskymout light), chocolade mout en een mooie cara mout (bv blond).
Dat klinkt wel goed!
Ik denk dat ik op den duur ook eens in die richting een recept ga samenstellen afgeleid van jou bevindingen Alchemist ?
Heb nu op dit moment wat staan te vergisten van 4 soorten. Geen idee welke overeenkomen met dat van de bio mouten hoor.
Special W mout voor karamel en en een hint van rozijnen .
Barke munich malt voor het malt zoete
Carafa special III voor iets wat bittere koffie en pure chocolade tonen
Carared voor wat karamel en toffee tonen.
Tijdens het schroten ruik je echt bij elke mout wat anders, de carafa special is trouwens lekker ?? smaak blijft lang in de mond hangen.
Trouwens extra zonder peat deze keer om te zien wat er aan lichte tonen proefbaar zijn om dit beter uit te balanceren en dan een mix met peat te gaan maken.
Erik, komt nog een vervolg op. Voorlopig wordt het even te druk om te gaan brouwen dus denk over een maandje weer.
Rick, dit is inderdaad nog een recept in wording, leer iedere keer weer bij. Ik denk dat de mouten die jij benoemd voor het merendeels anders zijn ja, beetje een Speyside Whisky lijkt het bij mij.
Qua smaak zijn dit allemaal stevige turfjongens ja, die bepaald het aroma en merendeels van de smaak. Waarschijnlijk binnenkort komen er ook nog lichtere versies op de planning maar ben tot nu toe op zoek geweest naar een Islay achtige. De enige hoop die ik daarbij heb opgegeven is het zilte karakter meegeven. Dat laat ik voorlopig achterwege, wel wat ideetjes maar is me allemaal wat te omslachtig nu, eerst bij de basis blijven en bijleren.
Het idee nu is om misschien jou te volgen Rick, maar dan met zelfgemaakte gist. Ik heb zondag flink lopen vloeken toen de eigen gist het leven had gelaten. Beetje de nadruk leggen op de eiwitrust (55°C) om ook te kijken om iets te krijgen wat we makkelijk door de Airstill krijgen.
Mix van 2 mouten gok ik, Chocolade en een Diastatisch Mout (sta open voor suggesties Erik, Cara Blond?). Stevige stort van de Chocolade wil ik voor gaan, eventueel nog een toevoeging van de Roasted Black.
Ik snap je helemaal Alchemist en zelf ben ik ook meer van de peated. Alleen de peat maakt het lastig om smaken te isoleren en herkennen. Daarom een mooi basis zonder peat eerst daarna aanpassen en met peat wat maken. Dat zilte van bijvoorbeeld islay of Talisker wil ik zien te krijgen door 1/4 deel van het eikenhout te drenken in water met opgelost zeezout.
Mooi balen dat de gist kapot is gegaan. En nu? Opnieuw beginnen?
De zilte smaak komt van de zoute zeewind wat neer slaat op de vaten en dan het hout penetreert dus hoop dat met het weken in zout water na te bootsen.
Als ik een test ga doen met 1 liter doe ik 0.75 liter op gewoon eiken en 0.25 liter op zout gedrenkt eiken.
En dan als essence toevoegen aan de 0.75 om zo te zien hoeveel ik nodig heb
Heb nu op dit moment wat staan te vergisten van 4 soorten. Geen idee welke overeenkomen met dat van de bio mouten hoor.
Special W mout voor karamel en en een hint van rozijnen .
Barke munich malt voor het malt zoete
Carafa special III voor iets wat bittere koffie en pure chocolade tonen
Carared voor wat karamel en toffee tonen.
Special W = vergelijkbaar met Special B Bio
Barke Munich = het beste te vergelijken met Munich Mout Bio. Barke is zomergerst.
Carafa special III = vergelijkbaar met Roasted Chocolat Bio
Carared = vergelijkbaar met Melanoïdine Light Bio
Gist wordt inderdaad opnieuw ingezet, even nog plannen wanneer omdat ik wat vaker weg ben de komende 2 a 3 weken. De volgende Whisky (na de Bourbon die nu staat te pruttelen) wordt er ook eentje zonder peat, is misschien iets handiger om smaken te herkennen zoals je zelf aangaf.
De zeewind is inderdaad een belangrijke factor, ik heb in Islay ook de waterbronnen gezien waarmee vergist wordt. Is ook niet bepaald zuivere koffie, hele eiland is doorweekt van turf en zeewater.
Wat voor zout ga je gebruiken voor het eiken te voorzien van een zilt randje? sel de Guérande? Had zelf nog met een ander idee gespeeld om een mix van hooi en zeewier (of zeekraal) koud te roken bij de mout. Vraag is alleen hoeveel overblijft na het stoken van de smaak.
Munckerik, super bedankt! Dan weet ik wat ik straks in het vervolg bij jou kan bestellen ?
Enig oordeel over de keuzes van de samengevoegde moutsoorten?
Alchemist, ja ik ben zelf alleen bang om brak water te gebruiken voor vergisting. Weet niet of gist dit leuk vind eveneens als mijn ketel.
Ik wil voor zout even opzoek naar ambachtelijk gewonnen zeezout.
Mocht je dat gaan proberen met zeekraal koud roken ben ik benieuwt. Zelf hou ik het bij gezout hout, op die manier heb ik niet mijn hele batch afkeur omdat ik gewoon na smaak toe kan voegen
Special Belgium of zoals Weyermann hem noemt Special W is een mooie mout die inderdaad wat van rozijnen toevoegt. Zeker een lekkere moutsoort om te gebruiken.
De cocolade mout.... daar is iedereen het wel over eens dat die heerlijke chocolade en koffietonen aan je whisky toevoegt. Munich en Melanoïdine ook prima als toevoeging. Ik mis wel een basis mout in je overzicht en weet niet in welke hoeveelheden je de andere mouten het gebruikt.
Oke, ja ik heb dus geen basismout genomen en daar toevoegingen aan gedaan. Blijkbaar dus alleen toevoegingen samen gedaan haha.
Verhoudingen zijn.
1 kg carared
1 kg carafa special
2 kg special w
2 kg munich malt
Dan heb je heel veel maak 🙂
Ik hoop het, anders zal ik eerder dan verwacht een bestelling bij je plaatsen haha