Rick,
Brak water zie ik ook niet als optie, zal gewoon kraanwater blijven gebruiken.
Roken van mout wordt nog op de lange termijnplanning geschoven, ben nog steeds een prille beginner en loop nu al tegen genoeg variabelen aan en de daarbijhorende problemen. Heb ik nog de tijd om te denken hoe ik het koud roken wil gaan doen.
Dat zout met hout klink als een interessante optie, ben ook benieuwd welk zout het gaat worden.
Ik ben ook absoluut een beginner hoor, vind het gewoon leuk te experimenteren.
Mijn idee is om Keltisch zeezout te gebruiken.
35 gram per liter zoals de zee ter hoogte van Schotland. Misschien maar een testje doen met vodka
Testje lijkt me geen slecht idee, zo suggereer je bijna dat je het zout aan de drank gaat toevoegen?
Ik zal eens boodschappen doen binnenkort om de test te maken.
Niet het zout toevoegen aan de drank maar,
Eiken 2 uur toasten op 200°C, 1 dag drenken in zeewater op 40 a 50°C au bain marie. Voor het zeewater om te drenken bedoelde ik de 35 gram per liter.
Dan aan laten drogen voor 2 a 3 dagen zodat de drank niet onnodig verdunt en dat een dag of 6 laten rijpen.
Net geprobeerd met de Airstill versie 1.2 proberen te stoken. Ongeveer een 2 a 2,5 liter vulling. Zijn er nog niet want kwam troebel met kleur naar buiten. Heeft de op één na kortste eiwitrust gehad.
Volgende versie t.z.t zal een langere eiwitrust op 55 graden krijgen. Nog even aan het twijfelen om versie 1.0 terug te pakken en dan de rookmout door chocolade mout te vervangen. Groter aandeel chocolademout als originele recept.
Dat was qua beleving door het gehele proces toch de leukste.
Zet hem op en blijf delen met ons. Leuk.
Komt goed, doelstelling nu is een 30 euro fles Whisky maken met de Airstill. Natuurlijk is het gevoel onbetaalbaar van je eigen Whisky te hebben. Versie 1.0 is nu bijna klaar dus eens nadenken over een etiketje. Denk eraan om de stijl van Brouwerij de molen te gebruiken, vind ik wel mooi.
Komend weekend ga ik weg met de oud studiegenoten, dus nieuwe set vrijwilligers om te proeven. Gok eerlijk gezegd dat maar eentje het geturfde kan waarderen.
Na een maand het huwelijk tussen Whisky met Amerikaans eiken in stand gehouden te hebben, was het tijd om de Whisky op fles te doen. Na wat proeven en uitdelen is er een kleine twee liter overgebleven.
Robbert nogmaals dank.
????ziet er goed uit,ook mooie warme kleur.??
Misschien is een smaaknotitie wel zo handig. De smaakontwikkeling is apart geweest;
• White Spirit, net na het stoken. Sterke moutsmaak, in het begin dusdanig complex dat ik moeite had de smaken te herkennen. Ging over in een aardse smaak, turf maar dan ongebrand die lang op de tong bleef liggen.
• Na één week, moutsmaak verdween wat, daarvoor terug kwam vanille en een iets gebrande turfsmaak. Bleef lang op de tong.
• Na twee weken, rooksmaak kwam stevig naar voren, maar niet als dusdanig herkenbaar. Turfrook eerder dan houtvuur. Zoetje zat er duidelijk in.
• Na vier weken, iemand anders noemde het pruimtabak met karamel en daar kan ik me in vinden. De smaken zijn meer samengevloeid en hij blijft minder lang op de tong liggen. Nu een minuutje of 5 terwijl dit in het begin zeker 20 minuten was.
Eindoordeel, als eerste Whisky mag ik mezelf (en stiekem ook Robbert) een schouderklopje geven. Is het een Islay Whisky? Niet zoals ik het voor ogen had maar ik ben stiekem een beetje verliefd erop geworden.
Chris, over die eiken blokjes ben ik ook zeer te spreken. Waren alleen wat prijzig maar de kleur en smaak geven ging geweldig.
Ben alleen bang dat ik bij het stoken van versie 1.1 een foutje gemaakt heb. Verschil is ook duidelijk te proeven met deze. 1.2 met een recept wat er dichter bij ligt loopt nu door de Airstill dus niet nog eens dezelfde fout maken en kijken wat gebeurd.
Van foutjes leer je,het is wel leuk om iets nieuws te proberen,het is belangrijk dat jij het lekker vind,ik streef geen bepaalde smaak na,ik moet het lekker vinden.ik vind dat je het top gedaan hebt.?
Dank je wel Chris!
Na wat drukke dagen achter de rug te hebben (lees weekendje weg met de oud studiegenoten etc.) Kan ik me weer bezighouden met een van de leukste hobby's.
Net even een vergelijk tussen 1.0 gemaakt die op fles zit en versie 1.1 die nu even lang ligt dan 1.0.
1.0 pruimtabak met karamel
1.1 gemeen zuurtje op de tong, zachte sigaarsmaak en dan een hele zoete afdronk. Een Single Malt Bourbon lijkt het te zijn geworden. Dit zoete komt door het gebrandde Amerikaans eiken dat ik gebruik.
Deze blijft langer op het eiken liggen omdat het zuur wel weg aan het trekken is.
Inmiddels ook aan het stoken van versie 1.2 die niet geheel tegen verwachting qua smaak bij 1.1 ligt, zuurtje wel iets minder aanwezig. Ga toch nog uit van te vroeg begonnen met het opvangen van destillaat bij 1.1.
Stoken met de Airstill gaat iets beter maar we zijn er nog niet, denk t.z.t toch de Graanvader een koperen helmpje bezorgen.
Alchemist! Mooi om te lezen dit en mooi dat we dus weer ee