ah, ik was altijd onder de indruk dat een single grain whisky maar 1 graansoort gebruikte. daar zat ik dan naast 🙂
Reaper, je kunt met een enkele moutsoort werken maar niet alle granen of zelfs mouten zijn geschikt hiervoor. Alle mouten die flink geroosterd zijn hebben hun diastatisch vermogen verloren of in ieder geval flink ingeboet als gevolg van het roosteren. Is het vermogen te laag, dan hou je veel zetmeel waar de gist niks mee kan en als gevolg een lagere alcoholbrengst, of in het ergste geval helemaal niks.
dat vroeg ik me inderdaad nog af. ik lees af en toe over diastatisch vermogen, en ik weet dat dat het vermogen is van het mout om zetmeel om te zetten in de suikers, maar ik had geen idee welke soorten mout gebruikt konden worden als diastatische mouten. Blijkbaar dan de meeste niet-geroosterde of gebrande mouten?
Mijn brouwsel staat nu te vermenteren. 22L van 5kg licht geturfd mout, en 2kg pale ale malt. er zit serieus wat krausen op... maar de geur...
als ik nu op het deksel van mijn emmer duw, en wat extra lucht dus laat ontsnappen via het waterslot, dan ruikt dat echt zalig. diepe turf-geur, met frisse moutgeuren. ik Ik vind de geur zeer veel weghebben van een laphroigh 10 momenteel. Hopelijk kan ik straks met het stoken wat van deze kwaliteiten behouden.
Niet overal zie je het diastatisch vermogen bij staan, in het kader van bijleren zou ik je de volgende link eens kunnen aanbevelen. Veel bierbrouw fora hebben ook nuttige informatie.
Qua recept zit je goed met die mouten, heb je toevallig na het maischen nog de zetmeelproef gedaan? Jodiumtinctuur en kijken of er een paarse kleur blijft, verdwijnt de kleur dan zit je goed.
Stoken en op hout leggen gaat veel uitmaken voor je uiteindelijke smaak. Mijn ervaring is dat het hout een hele hoop doet uiteindelijk. Ik had in het begin een sterke turfsmaak die veranderde in een tabakssmaak, niet geheel de bedoeling maar wel lekker. Er is qua rooksmaak overhalen bij het stoken nog wat onduidelijk bij mij, ik wil je advies geven maar over een maandje kan ik meer zeggen.
Ik heb het sterke vermoeden dat de rooksmaak pas laat overkomt en t.z.t. zal ik een nieuwe poging wagen en het iets anders doen. Zelf zou ik de eerste stook doen zodat ik een alcoholpercentage van 20% overhou op het geheel (uitgaande van 6 a 8% beginpercentage). De tweede stook pas gaan opvangen nadat het zure verdwenen is uit de overloop en tot een overloop van 35% gaan, dit apart zetten en dan verder gaan totdat de smaak onaangenaam wordt, alles in fracties opvangen. Bij m'n stoken op maandag durfde ik tot 12% overloop te gaan en daar zat een rooksmaak nog in.
Nu is Whisky natuurlijk stoken op smaak maar een refractometer kan ik je als beginneling wel aanraden, maakt het leven wat makkelijker.
we gaan het zien en beleven. ik neem een aantal adviezen mee, en ik zal er waarschijnlijk ook wat aan mn laars lappen de eerste keer, om het in de toekomst te herhalen om het verschil goed te kunnen beoordelen. Ik heb voor de eerste keer mijn mouten zo simpel mogelijk gehouden, om het effect van een graanwissel goed te kunnen beoordelen in een volgende batch.
Een zetmeelproef heb ik niet gedaan. Ik wil het eerst graag simpel houden, en daarna naar optimalisatie werken.
Ieder advies dat hier gegeven wordt is met de beste intentie maar het is inderdaad aan de vraagsteller of die er iets mee doet. Wat ik uit eigen ervaring kan zeggen is dat het proces om je eigen Whisky te maken een langdurig proces is, voor iemand zoals ik die geen geduld heeft komt er ook een groter belang bij het eindresultaat. Ik merk wel dat het opvolgen van de adviezen zorgt ook voor meer plezier in het maken van de Whisky.
Aangezien je Laphroaig noemde en een stevig aandeel aan turf hebt in je recept, ga ik ervan uit dat je in een zelfde richting als ik aan het zoeken bent, een Islay achtige Whisky. Ik heb nu 2,5 lekkere Whiskies gemaakt (eentje is nog aan het huwen met hout) maar bij een blinde proeverij zal niemand deze aanmerken als een Islay Whisky, het rokerige en het zilte ontbreekt. Dit is geen probleem voor mij omdat ik nog in de fase van aanklooien zit (en ze stiekem toch eeeeeeeeeeerg lekker zijn) maar heb wel wat dingetjes geleerd die ik voor de volgende keer wil meenemen.
Ik weet niet voor welk soort hout je uiteindelijk gegaan bent maar het hout draagt heel sterk bij aan de uiteindelijke smaak. Ik had zelf Amerikaans Eiken gekozen, beetje vanwege de gedachtegang dat Islay Whisky gemaakt wordt met gebruikte Bourbon vaten die, je raadt het al, van Amerikaans eiken gemaakt zijn. Iets wat je hierbij wel in gedachten moet houden is dat deze (zonder blootstelling aan de Bourbon) zorgen voor een zoetere toon in je Whisky. De originele smaken van de Whisky's waren mout turf en een scherpe toon, nu zijn er twee richting een tabaksmaak gegaan, heel anders dan wat ik rook tijdens het maischen, vergisten en stoken.
Toch om het af te maken een kwartiertje op het werk een label gemaakt;
Binnenkort nog voor de eerste versie een label maken.
Ziet een mooi uit 🙂
Buiten de naam lijkt de drank ook nog veel op elkaar dus ik moet het toch kunnen herkennen zonder iedere keer te "moeten" proeven.
Ik ben qua recept trouwens al uit de opvolger dus over een anderhalf weekje of zo kun je een bestelling verwachten. De gist heeft nog even tijd nodig en ben nog na aan het denken over welk hout ik wil gebruiken, ik wil namelijk iets met minder vanilline dan wat ik tot nu toe gebruikt heb.
Dan zou je naar Frans eiken moeten gaan kijken. Ik heb hier een eikenvaatje (Frans eiken) en dat is qua smaak minder krachtig dan Amerikaans eiken en het geeft ook minder vanillesmaak.
Een vriend van me neemt wel eens stukken eik uit de Vogezen mee en dat heb ik ook geroosterd en gebruikt voor een brandy, erg lekker.
"Moeten" proeven Nick..... het is toch geen straf hahaha.
Frans Eiken was inderdaad een van de twee die ik voor ogen had, ik weet niet welke soort eiken Jan op de site heeft. Dat en ben nog niet overtuigd van chips of het ogenblik.
Daarom stond moeten ook tussen aanhalingstekens 😉
Ik zie sowieso kleurverschil tussen beide waar ongeveer een 6 dagen verschil tussen zit qua huwen met hout. Ook ietwat meer hout gebruikt bij de tweede vanwege een zure smaak. Die overigens helemaal verdwenen is nu.
Volgens mij zijn de chips van Jan ook allemaal Amerikaans eiken. De vaatjes die hij verkoopt zijn wel Frans eiken.
Ik kan wel aan Frans eiken chips en Olorosso chips, in diverse toasting gradaties komen.
Still Spirits heeft ook spirals alleen zijn die vooralsnog niet leverbaar in Nederland.
Dat is het mooie van zelf drank maken vind ik... De interacties tussen de ingrediënten, met de omgeving, en om de zoveel tijd smaakt en ruikt het weer anders. Ik probeer uiteraard zoveel mogelijk adviezen mee te pakken, maar een beetje experimenteren en ervaren is ook leuk hè 😉
Ik ga eerst een proberen met medium toast Frans eiken chips die ik heb van mijn wijn bereiding.
Nette etiketten Nick. Leuk zo je verzameling zo op te vullen. Welke flessen heb je gebruikt?
Draai te lage volumes voor vaatjes nog, tenzij iedereen die interesse heeft in de Whisky na het proeven gaat bijlappen voor een grotere setup, blijft dat nog even zo 😉
Olorosso stond niet op het lijstje maar je hebt m'n interesse gewekt. Ik weet dat die ook veel gebruikt worden met Pedro Ximenez vaten. Heb je toevallig meer info wat de toasting gradatie doet qua smaaktonen?
De spiralen ben ik ook mee bekend maar die zijn erg duur vind ik zelf, is meer voor grotere volumes of voor wijnproductie.
Misschien doe ik wel een batch split met 3 soorten hout en eentje zonder bij wijze van experiment. Beetje hoger in het aandeel mout zitten, zodat ik zeker met 2 volle liters eindig.