Ergens is dit een vreselijke hobby he?
Het is geen Schotse Whisky maar zal de resultaten hier vermelden, is toch een ode aan whisky in t algemeen geworden 😉
Als het goed is heb ik ze zaterdag al binnen 😉
Ik moest nog wat spullen bestellen dus laat ze gelijk meekomen.
Zelfgist maken..... als ik veel tijd heb ook eens proberen. Heb al te weinig tijd om te brouwen en ik wil nog wat pakketten "Recept Op Maat" ontwikkelen.
Ik ben wel de druiven uit de tuin aan het vergisten met champagnegist (die gaat zo lekker langzaam). Ruikt heerlijk bij het waterslot
Zelf Gist maken kost weinig tijd maar meer geduld. Ik denk dat ik voor de vorige versie 2 uurtjes totaal kwijt was op 2 weken. Je ziet iets groeien en opleven, was ook een zure pil toen het mis ging met de bourbon (eigen fout helaas).
Je bent met bier of whisky pakketten bezig nu?
Druiven vergisten, boh dat heb ik al een jaar of 16 a 18 niet meer geroken. Lekker bezig Erik.
Ik heb nog twee whiskypakketten in de planning en voor bier nog heel wat ideeën die ik uit wil werken. Assortiment hop nog uitbreiden voor de Brexit (als die nog doorgaat, hoop van niet). Reinigingsproducten uitbreiden komt een variant van Five Star producten omdat die geen goedkeuring krijgen voor de Europese markt. Daarna.... weer brouwen 🙂
Zeer netjes, toevallig ook iets van een Schotse variant? 😉 lijkt links en rechts hier toch animo voor die versies te zijn. Kan misschien een leuke zijn met de Olorosso Sherry chips, misschien niet zeggen dat t normaal alleen een finish is daarmee. Als ik me niet vergist heeft de Ijsvogel een volledige lagering daarop gedaan recentelijk die ik begin deze maand geproeft heb (niks mis mee, kan gewoon de hele tijd erop liggen!).
Brexit speelt heel veel partijen parten ja, merk het ook op het werk soms met kleine dingen zoals CE merk van de apparaten.
Mooi om dat van een alternatief te horen, heb Five Star nog steeds willen proberen.
Met al die apparatuur die je hebt is niet brouwen bijna een zonde Erik, gelijk heb je.
Een gaat Malt Whiskey heten (beetje peaty en licht rokerig) en de ander Rye Malt Whiskey (spicy, rokerig, appel, honing, pruim).
Ja de apparatuur verdient het om gebruikt te worden. De Brewtools moet ik nog wat beter onder de knie krijgen en de upgrade van de Grainfather met camlocks moet ik ook nog eens uitproberen. Het was ook een beetje te warm om te brouwen, ben blij dat de temperaturen weer aangenamer worden.
Ga je die Malt Whisky ook zelf stoken vooraf? Ben namelijk nog benieuwd of ik gelijk heb met langer doorstoken voor de "echte" rooksmaak. Zit nog een tijdje ervan af om dit vast te stellen aan het eindproduct, misschien morgen een tussentijdse proefronde.
Tong is nu al wat turfgeweld aangedaan.
Ja die ga ik zelf stoken. De rook is inderdaad aan het einde van de stook meer aanwezig.
De ontwikkeling van rook is ook in bier wel interessant. De Smoked Porter ontwikkelt zich nog steeds. Nu zit hij zo'n jaar op fles en hij wordt steeds lekkerder.
Dan ben ik benieuwd naar je bevindingen, zou ook meteen de Olorosso chips gebruiken om te lageren, kan een leuk compleet pakket worden voor de beginner dan. Zou ook de Still Spirits Whiskey Distiller’s Yeast erbij doen. Want ondanks het feit dat ik bezig ben met de eigen gist te kweken heeft deze gist me echt verrast. Kan flink hoge temperaturen (42°C) en temperatuurschommelingen aan. Qua flocculatie ook prima te gebruiken met overhevelen. Ik raad deze ook ten zeerste aan voor iemand die net met Whisky begint. (Robbert; dit heb je niet gelezen 😉 )
Mooi om te horen van de porter, drink ze zelf niet zoveel als dat ik zou willen. Is voor mij meer een winterbier.
Na overleg met m'n persoonlijke stookcoach (nadat hij klaar was met lachen over m'n schoenmaat 47, of lichtelijk jaloers was) wil ik het volgende experiment hier plaatsen.
Recept “Kwartet van Hout”
De achterliggende gedachte voor de naam komt vanuit het feit dat ik de Whisky Batch ga splitsen in vieren. Met 4 soorten lagering, zie het stukje veroudering.
- Distillatie Mout 91% stort, 5005 gram
- Roasted Chocolat 9% stort, 496 gram
Totaalgewicht van 5,5 kilogram.
Alle mouten via https://bio-brouwmaat.nl/
- 22 liter Kraanwater
- Eigen gist, deze is opgekweekt met de volgende ingrediënten; Tarwemeel half volkoren, Jeneverbessen, Carobepoeder, Sinaasappelschil gemalen, citroenzuur en water. Beetje naar oud recept en de sinaasappelschil is m'n eigen twist, blijf een beetje koppig en wil de hobbykok uithangen.
Maischschema
- 20 liter voorverwarmen naar 55°C
- Mout erbij doen
- 60 minuten op 55°C, met eventuele pH correctie naar 5,5
- Verwarmen tot 62°C
- 60 minuten op 62°C
- Verwarmen tot 73°C
- 30 minuten op 73°C
- Jodiumtest doen, indien goed;
- Doorverwarmen naar 80°C
- Verwarming uit en koelen maar
- Spoelen met 2 liter water
- Filteren en overhevelen naar vergistingsvat
Vergisten
26 liter waterkluis uitgerust met een waterslot en kraantje
Stoken
Eerste run alles overhevelen tot een gemiddeld alcoholpercentage van 20%
- Tweede run starten, wachten totdat de zure smaak weg is en dan beginnen met opvangen.
- Bij een overloop van 35% wegzetten en op smaak bepalen wat er nog mee overkomt.
Verouderen
Hier is waar de naam van het recept duidelijk wordt, we gaan deze batch splitsen in 4 keer een halve liter
- Versie Frans Eiken (dank aan Robbert), qua formaat van het hout wordt bepaald hoeveel er bij de halve liter gaat. Reden is dat Amerikaans Eiken het allemaal zoet maakt en ik ook eens wil zien wat Frankrijk voor me kan doen.
- Versie Tasmaans Eiken (dank aan Robbert) qua formaat van het hout wordt bepaald hoeveel er bij de halve liter gaat. Wie kan er nu nee zeggen tegen een exoot?
- Versie Olorosso Sherry Chips (gaan we bij Erik bestellen) qua formaat van het hout wordt bepaald hoeveel er bij de halve liter gaat. Wordt gebruikt bij Islay Whisky, geen verdere uitleg nodig.
- Versie Walnoten doppen (makkelijk te verkrijgen) hier wordt het even gokken hoeveel erbij gaat. Na overleg met Robbert worden de lijstjes of schotten ook toegevoegd. Meer looizuur dus meer het effect van een onbehandeld vat. De walnoot doppen worden geborsteld en afgespoeld, dit laatste om waasvorming tegen te gaan.
De gedachtegang om dit te proberen, nou ja ik heb een driemaal Whisky op één soort hout gelegd en wil hier meer over leren. In vergelijking met m'n vorige recepten is ook de samenstelling simpeler gemaakt. Ik wil de gist de boventoon laten voeren qua smaak, het chocolade mout wordt toegevoegd in een poging de pH te verlagen en hopelijk wat aparte tonen toe te voegen.
Ik ben me ervan bewust dat alle vier de versies niet even lang gaan lageren, op basis van smaak en of ik veilig wil spelen of niet (beetje anticiperen) zal ik ze eerder of later eruit halen.
Nee ik heb het niet gelezen . Tranen hebben mij te veel verblind
Maar je kunt je er nog uit redden .
Als je dan toch Erik gaat verrijken ?? bestel dan Fermentis Safspirit C70 of Mangrove Jack westCoast.
ik denk dat dat jou nog blijer maakt .
?
Ik heb 3 jaar terug in Münster een gerookt bier gedronken wat zee bijzonder was... serieus.. vond het bitter en niet zo lekker.
Als je dan toch Erik gaat verrijken ?? bestel dan Fermentis Safspirit C70 of Mangrove Jack westCoast. ik denk dat dat jou nog blijer maakt . ?
SafSpirit heb ik niet omdat het enkel verkrijgbaar is in pakken van 500 gram 🙁
Tranen nog wel Robbert, nu voel ik me echt schuldig. Misschien dat ik die Mangrove Jack meepak als backup, zou helaas niet de eerste keer zijn dat ik zelfgemaakte gist om zeep help 🙁