Meldingen
Alles wissen

Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten

Pagina 39 / 71

Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na een dagje of 4 op het hout gelegen te hebben is het tijd om een slokje te proeven van de laatste versie van IJdele Hoop.

Kleur begint al te komen;

Na een 4 dagen is de kleur al goed aanwezig, vergelijkbaar met een 9 jaar oude Glen Garioch die ik hier heb staan. [Tip, de Old Particular Glen Garioch die speciaal voor de Gall en Gall gemaakt is, is een prima Whisky maar niet de prijs waard.] Terug on-topic.

Ondanks het feit dat ik een beetje een kou heb en wat minder ruik komt de geur goed binnen. De eerste keer ruiken was mout, vleugje rook en een hint van vanille. De eerste slok, heftige mout, begin van rook en dan een adstringerende smaak (dank Erik voor die toevoeging aan m'n smaaknotities) met een zuurtje en mogelijk iets van een turf rooksmaak in de verte.

Zoals eerder als eens vermeld vermoedde ik dat het zuurtje komt door het gebruik van het zuurmout. Het grappige is wel dat deze stukken minder zuur is dan de vorige versie terwijl het gedeelte zuurmout van 7 naar 9% is gegaan. Dus versie 1.1 had een stookfout door te vroeg te beginnen met opvangen.

Nu hebben de twee voorgaande versies respectievelijk 28 en 34 dagen op hout gelegen, eentje wat langer om van het zuur af te komen. Deze gaat dus sowieso niet 34 dagen liggen, ik denk ook niet dat de 28 dagen gehaald gaat worden, ik gok eerder 14 dagen. Het omslagpunt voor me gaat komen wanneer de moutsmaak nagenoeg weg is. Dit gebeurd met de methode die ik volg al voor 28 dagen. De reden dat ik deze korter wil doen is om te kijken of ik zo een complexere smaak kan overhouden dan de eerste twee versies.

Hierbij wil ik nogmaals herhalen dat de eerste twee gewoon lekker zijn en ik deze zonder problemen durf te serveren aan mensen die vaker Single Malt Whisky drinken.  Echter zit ik nog in de fase van leren dus iedere poging moet wat nieuws leren dan de vorige. 

Beantwoorden
Berichten: 55
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb zojuist 2kg walnoten geraapt. Ik zal de schillen bewaren voor een volgend project

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goed bezig Reaper, kunt ook eens het forum diorspitten voor walnotenlikeur.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Elke keer leer je wat bij.doe ik ook nog.dat is ook hel leuke,ik probeer het telkens beter te maken.maar om dat ik veel fruit stook,is het ook telkens weereen uitdaging.want het fruit is ook elk jaar telkens weer anders.Lummel en Jan hebben van morellen gestookt,ik van hele zwarte kersen.en die ook wild laten vergisten.dat soort maakt je drank ook een beetje bitter.dus stook hem twee keer.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Fruit komt pas op een later punt, eerst nog eens leren een goede Whisky te maken. De wilde gist begint al in de buurt te komen van waar ik m wil dus midden volgende week eens bij Erik een bestelling plaatsen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zie net dat Erik bezig is met de Oloroso Sherry chips op de site te zetten, nog eventjes geduld hebben en dan plaatsen we de volgende bestelling. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Haha, klopt, ik was net bezig wat nieuwe producten op de site te zetten. Ik heb ze op "verwacht 2-10-2019" gezet maar het kan best zijn dat ze vandaag of morgen al binnen komen. Ging nog maar net goed want ik zag dat ze op de factuur whisky chips hadden gezet dus kon het op tijd laten wijzigen 🙂

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goed bezig Erik, zal de 2e dan de bestelling in zetten. Ik vermoed dat tegen zaterdag de eigen gist klaar voor gebruik is en dan kunnen we een dagje lekker brouwen. Ik heb al een aantal man gevonden die zich willen opwerpen als proefpersoon voor wanneer de 4 soorten klaar zijn en straks nog even een soort van smaaknotitie formulier in elkaar steken zodat ik de feedback ook kan delen hier t.z.t.

Ik heb echt zin in deze ronde moet ik zeggen. Ik hoop dat het aandeel chocolade mout me in ieder geval in de goede richting duwt qua pH en dan wordt dat de basis van komende recepten.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Een brouwdag is een mooi vooruitzicht. Ik heb daar ook wel weer zin in alleen komt het er de eerst komende tijd niet van. Mocht je geen proefpersonen kunnen vinden dan wil ik je best wel helpen hoor 🙂

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha, ik heb altijd gedacht dat er problemen waren om dat met de post te versturen. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi om te zien dat ik niet de enige ben die enthousiast is, de gist ook. Sinds gisteren verdriedubbeld in volume, helaas was de pot waarin deze zat niet groot genoeg.  Net dus even moeten poetsen.

Gist komt nu wel goed in de buurt van klaar zijn!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als gist goed actief en op temoeratuur is kun je de gist zuurstof in roeren.
vermeerdering van cellen stimuleren ..

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert, ik hou me aan je wijze lessen omtrent deze rakkers opkweken. Dat had ik gisteravond voor het slapen gedaan en daarom vandaag een gistvulkaan gehad.

Net even de CO2 eruit geroerd en zuurstof erin. Ik blijf dit een leuke toevoeging vinden aan de hobby. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Spulletjes weer binnen, wederom prima verpakt Erik. Mangrove Jack's West Coast meebesteld als backup plan, zal deze keer goed letten dat de eigen gist het overleeft maar voor het geval dat.

Nu wachten tot zaterdag, lekker dagje brouwen. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Veel brouwplezier zaterdag Nick 🙂

By the way: de Oloroso chips zijn gisterenavond binnengekomen.  

Beantwoorden
Pagina 39 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?